Ensimmäinen vuosi journalistiikan ja viestinnän tutkinto-ohjelmassa (UTA)

Kirjoitan tämän tekstin siksi, etten ole vielä tähän mennessä onnistunut löytämään kattavaa selontekoa siitä, minkälaista opiskelu journalistiikan tutkinto-ohjelmassa on. Tämä on sikäli ihmeellistä, että tutkinto-ohjelmassa opiskelee tekstin tuottamisen ammattilaisia. Aihe on ajankohtainen, sillä vuoden 2015 pääsykokeet pidettiin viikko sitten. Ja minä annan huomenna kandidaatin tutkintoni kypsyysnäytteen.

Tiedotusopin nimi vaihdettiin vuonna 2012 tutkintorakenneuudistuksen yhteydessä. En ehtinyt aloittaa tiedotusopin laitoksella, mikä tosin myöhemmin osoittautui hyväksi sattumaksi, sillä en joutunut tasapainoilemaan uuden ja vanhan tutkinto-ohjelman välillä, vaan aloitin ensimmäisellä uuden tutkinto-ohjelman vuosikurssilla. Pääaineet olivat vaihtuneet tutkinto-ohjelmiksi ja sivuaineet valinnaisiksi aineiksi.

Suoritin ensimmäisenä vuonna noin 90 opintopistettä. Se on paljon, vaikka kurssien määrä ei tuntunutkaan raskaalta. Suoritin historian perusopintoja 10 opintopistettä, journalistisen kielen kurssit, sukupuolentutkimusta 10 opintopistettä ja viestinnän perusopinnot muutamien aineopintokurssien rinnalla sekä journalistiikan käytännön työn alkeiskurssin. Mukaan mahtui myös yksittäisiä säläkursseja, joita valitsin mielenkiintoni mukaan.

Opiskelijabileistä tai muusta oheistoiminnosta en tiedä tuon taivaallista, sillä en ole ollut koskaan missään määrin kiinnostunut niistä. Syy siihen on se, että olen kotoisin Tampereelta, enkä joutunut yksin keskelle uutta, vaan vanhat, rakkaat ystävät säilyivät jokapäiväisessä kanssakäymisessä. Lisäksi kävin jo tuolloin osa-aikaisena töissä opiskelun lomassa, joten ystäväpiirin ohella minulla oli omat kuvioni myös työpaikalla.

Keskityinkin siis yliopistolla ennemmin opiskeluun kuin ystävystymiseen. Kävin luennoilla, ja kuuntelin hyvin saaden kiitettäviä arvosanoja. Aina en käynyt vapaaehtoisilla ei-niin-pakollisilla luennoilla, sillä kun pakkasta on yli 20 astetta, peitto lipsui aamutuimaan helposti takaisin korviin. Mikään erakko en toki ollut, vaan ihan tavallinen massaluento-opiskelija, joka kykeni myös pienryhmätyöskentelyyn.

DSC_0171

Ensimmäinen vuosi oli sikäli pettymys, etten varsinaisesti kokenut oppineeni mitään teorioita kummempaa. Olisin ehkä saanut enemmän irti ensimmäisestä vuodesta, jos taustani olisi ollut toisenlainen. Ennen yliopisto-opiskelua kävin viestintälukion, jolloin pääsin tekemään monipuolisesti lehtijuttuja ja erilaisia projekteja. Opettajani lukiossa opetti myös yliopistolla, ja huomasi kiinnostukseni tiedotusoppiin, joten pääsin jalostamaan osaamistani paremmin jo silloin.

Lukion jälkeen päädyin välivuodeksi yliopiston Radio Moreeniin töihin, jossa osaamiseni karttui entisestään. Työskentelin kokopäiväisesti puoli vuotta, ja sen jälkeen toimin avustajana tehden omaa ohjelmaa ja Teatterikesä-teemaviikkoa. En missään nimessä tarkoita, että olisin kuitenkaan ollut opiskeluiden alkaessa jollakin tavalla parempi kuin muut, vaan mielestäni ensimmäinen vuosi ei palvellut ketään, jolla oli hitusen enemmän kokemusta journalistisesta työskentelystä.

Tästä huolimatta kehityin asioissa, jotka huomasin vasta myöhemmin. Olen ollut aina hyvä äidinkielessä, mutta journalistisen kielen kursseilla ja käytännön kurssien kielikritiikki-istunnoissa oma kieli pääsi aivan uudenlaiseen käsittelyyn, ja opin sellaisia asioita, joista en ollut koskaan edes kuullut. Pilkuviilaajapuoleni nautti, kun pääsin toteuttamaan itseäni.

DSC_0167

Hain opiskelemaan tiedotusoppia heti lukion jälkeen, mutten tullut valituksi. Tämä ei sinänsä ole ihme, sillä aloitin lukemisen kaksi päivää ennen koetta. Välivuonna ryhdistäydyin, ja tartuin tuumasta toimeen 3. toukokuuta 2012. Pari viikkoa myöhemmin tein onnistuneen kokeen, ja heinäkuun alkupuolella vetäydyin panikoimaan vanhempieni luo päivittäen vimmatusti yliopistohaku.fi-sivustoa. Hyväksytty-teksti läimähti tietoihini puolen yön jälkeen. Se tuntui niin hyvältä, että kiljahdin.

Suosittelen koulutusta kaikille kokemuspohjaan katsomatta. Tampereen yliopiston  journalistiikan tutkinto-ohjelma tiedotusopin laitos on arvostettu ja perinteinen toimittajakoulu, ja ainakin itselleni sen suorittaminen on tietynlainen identiteettikysymys. Tästä syystä en aio vaihtaa syksyllä alkavaa maisteriohjelmaa, sillä sekin on identiteettikysymys, vaikka ei toimittajalle tekisi pahaa hankkia erityisosaamista muualta. Tekeehän tämä kandidaatin tutkinto minusta jo journalistin.

Seuraavassa osassa kerron toisen vuoden opinnoista ja työssä käynnistä opiskelujen ohella. Samalla avaan myös sitä, mikä minua on kiinnostanut, ja mitä olen luullut haluavani – ja mihin tähtään nyt.

Vastaan mielelläni kaikkin kysymyksiin!

Tampereen yliopiston journalistiikan ja viestinnän tutkinto-ohjelma,
yhteiskuntatieteiden kandidaatin tutkinto (journalistiikka)

  • Tavoiteaika kolme vuotta
  • Laajuus 180 opintopistettä
  • Yleiset opiskeluvalmiudet 11 op
  • Kieli- ja viestintäopinnot 12op (englanti, ruotsi, puheviestintä, valinnainen kielikurssi)
  • Journalistiikan ja viestinnän perusopinnot
  • Tiedotusopin aineopintokokonaisuudesta vähintään 10 op
  • Journalistisen työn aineopintokokonaisuus
  • Pakolliset viestinnän ja median aineopintojaksot
  • 54-59 op valinnaisia opintoja, joihin sisältyy vähintään yksi 20 op:n kokonaisuus
  • Tutkimustyön perusteet ja kandidaatin tutkielma ja seminaari + kypsyysnäyte

Edit 7.1.2017: Huomioithan, että opintosuunnitelmaan on tullut muutoksia tämän tekstin julkaisun jälkeen. Myös yksikkö CMT on muuttunut Viestintätieteiden tiedekunnaksi, ja sivuaineeni sosiaalitieteet ovat nykyään yhteiskuntatutkimusta.

Kysy kommenttikentässä, jos haluat tietää lisää!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.