Toinen vuosi journalistiikan ja viestinnän tutkinto-ohjelmassa (UTA)

Hetki ehti vierähtää, ennen kuin pääsin kirjoittamaan toisesta opiskeluvuodesta. Tässä välissä olen saanut arvosanan kandistani, ja eilen täysin tutkintotodistushakemuksen. Tässäkö se oli! Itselleni ajankohtaista on mietiskellä maisterivaiheen valinnaisia opintoja, joita tosin ei tarvitse tehdä kuin 20 opintopistettä, mutta haluan valita kurssit tarkasti. Myöhemmin kertonen siitä, mitä olisin voinut tehdä toisin jo kandivaiheessa. Tarkastellaan nyt kuitenkin ensimmäiseksi toista vuotta JOV-opinnoissa, sillä pian saadaan tämän vuoden pääsykoetuloksetkin tulille! Jos ensimmäisen vuoden kuulumiset kiinnostaa, kurkista tänne.

Toisen vuoden syksynä otin hieman rennommin, koska yksinkertaisesti ei ollut juuri kursseja, joita käydä. Elämä oli yhtä kahvin litkimistä ja töissä käyntiä. Käväisin myös Kiinassa. Työskentelin osa-aikaisena 14 tuntia viikossa. Koulua oli joitamia tunteja. Toisinaan olin koulussa täyden työpäivän, ja joskus taas yhden luennon verran. Aina en sitäkään. Tässä välissä täytyy mainita, että olen hieman hämilläni siitä, kun opiskelijat kertovat, etteivät jaksa käydä töissä opiskelujen ohella. Olen toista mieltä. Vaikka aina ei ole innostanut herätä kukonlaulun aikaan, enkä ole saanut inspiraatiota työvuorosta, joka alkaa neljältä ja päättyy iltakahdeksalta, olisi elämäni ollut melko tylsää (ja rahattomampaa) ilman töitä. Tässä samassa työpaikassa olin jo ennen opiskeluiden aloittamista, joten jatko siellä opiskeluiden lomassa oli luonnollinen. Paahdan samassa paikassa edelleen.

DSC_0178

Töitä tehdessä olen myös löytänyt sen, missä olen parhaimmillani. Organisaatioviestinnässä nimittäin. Olen piinkova journalisti, ja organisaatioviestinnässä eniten pielessä onkin se, ettei sitä tehdä journalistisin keinoin. En kerta kaikkiaan kestä sitä, että yritysten sisäinen ja ulkoinen viestintä on yhtä hyviä kuin kirjoitustaitoni ekalla luokalla, kun en opinut neu-tavua kerrasta. Myöhemmin kerron enemmän organisaatioviestinnästä, ja lataan tiskiin mielipiteeni siitä, mitä oikeasti pitäisi tehdä paremmin pohjaten jäkätykseni omiin kokemuksiini.

Palatakseni toisen vuoden opintoihin valaisen vielä käytännön kursseja, jotka olivat vuoden parasta antia. Radiokurssin sain hyväksi luettua työkokemuksellani Radio Moreenissa, mutta televisio-, lehti ja valokuvakurssit kutsuivat. Televisiokurssilla en tullut hullua hurskaammaksi, sillä sessiot pitävät sisällään kököttämistä 1960-luvulla rakennetussa kopperossa katselemassa vanhoja dokumentteja. Ohessa teimme myös muutaman raportin, joita tuijotettiin antaumuksella ja arvioitiin. Se vasta olikin hedelmällistä, kun kellään ei ollut vielä ammattitaitoa tietenkään siinä vaiheessa.

DSC_0170

Lehtikurssilla paiskimme töitä 5 opintopisteen eteen kolmen lehden verran. Lehtityötä tehtiin siis kolme viikon ajan kolmena päivänä viikossa karkeasti sanottuna aamusta iltaan. Tein kolumneja, henkilöjuttuja ja nettiuutisia sekä blogikirjoituksia. Kirjoitustöistä pidän kovasti, mutta kieltämättä minua nakersi se, että teimme hikihatussa töitä muutaman opintopisteen tähden. Utain-lehden tekeminen on varmasti hyvä – ja kesätöiden kannalta todella tärkeä – sellaisille, joilla kokemusta ei ole vielä kovin paljoa.

Valokuvauskurssi antoi minulle paljon. Olen aina ajatellut, että valokuvaus on niille, jotka eivät osaa piirtää. Hyvä lähtökohta tulevalle journalistille, eikö vain? Tuolloin päätin kuitenkin antaa mahdollisuuden itselleni ja valokuville, ja sainkin mielestäni mukavaa jälkeä aikaan. Valmiista kuvista sainkin vitosen. Se tuntui valtavan hyvältä, vaikka valokuvaustaitoni eivät yleisesti ottaen olekaan vielä ”vitosen luokkaa”, mutta olen päättänyt antaa itselleni aikaa kehittyä. Ja näprätä niitä saakelin manuaalisia asetuksia, joista tajuan yhtä paljon kuin musiikin teoriasta.

Seuraavassa osassa luon katsauksen kolmanteen vuoteen, ja kerron, miten viimeiset kurssit sujuivat. Oman tekstin kirjoitan myös kandista ja kypsyysnäytteestä. Tekstisarjan päättää pohdinta maisterivaiheen valinnoista ja vinkit, joita itse olisin halunnut saada kandivaiheessa.

Edit 7.1.2017: Huomioithan, että opintosuunnitelmaan on tullut muutoksia tämän tekstin julkaisun jälkeen. Myös yksikkö CMT on muuttunut Viestintätieteiden tiedekunnaksi, ja sivuaineeni sosiaalitieteet ovat nykyään yhteiskuntatutkimusta.

Kysy kommenttikentässä, jos haluat tietää lisää!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.