KIRJAT Anna-Leena Härkönen: Kaikki oikein

Olen lukenut kaikki Anna-Leena Härkösen kirjat, ja pitänyt jokaisesta, eikä Kaikki oikein tee poikkeusta. Olin jopa hämmentynyt, että kirja oli ehtinyt ilmestyä huomaamattani, ja hankinkin sen omakseni viime syksynä jo. Kandikiireiden vuoksi lukeminen siirtyi, mutta kun opiskelut oli opiskeltu, aloin ahmia teosta.
DSC_0505Kaikki oikein on siitä viheliäinen opus, että sitä lukiessa alkaa itsekin haaveilla lottovoitosta. Tosin Härkönen on mahduttanut teokseensa nerokkaan sitaatin: ”Kaikki haluavat voittaa lotossa, mutta kukaan ei halua olla lottovoittaja.” Niinpä. Kirjan päähenkilöt Eevi ja Kari voittavat lotossa, ja alkavat järjestellä elämäänsä uusiksi. Toteuttavat haaveitaan. Hankkivat potkut ilkeilijöille. Juopottelevat. Ostavat asunnon.

Härkösen tarinasta paistaa läpi räikeästi ajatus siitä, ettei raha tuo onnea. Ei varmastikaan. Toisaalta hän korostaa tekstissään myös sitä, että rahaa tekee myös onnelliseksi, vaikka lopputulema onkin se, että millään muulla kuin ihmissuhteilla ei ole väliä. On inhottava olla yksin rikas, yksinäinen rikas, mutta olisihan se silkkaa valetta väittää, ettei raha toisi tietynlaista onnea. Velkataakan poistuminen tuntuu järjettömän hyvältä, ja se on vapaus, jota ei voi mitata rahassa.

Kaikki oikein loppuu kuin seinään, ja tarina jää avoimeksi. Jos Härkönen kirjoittaisi sarjaromaaneita, toivoisin, että Kaikki oikein saisi jatkoa, vaikka ydinajatus onkin jo sanottu. Yksi syy jatkojanoon lienee Härkösen taitava kielikuvien käyttö. Monessa kohdassa itseni kaltainen wannabe-kirjailija havahtuu siihen, miksei itse keksi yhtä hyviä ilmaisuja.

Muuten lottovoittoromaani ei räjäytä taivasta, vaikka tarina on koukuttava ja kieli loistokasta. Se saattanee johtua siitä, että Härkönen tekee jokaisessa teoksessaan tasaisen hyvää jälkeä. Tavallaan harmittaa ajatella, että teos olisi voinut olla parempi, sillä tuntuu naiivilta haluta lukea tarinaa, jossa kaikki lähtisi lapasesta, sillä eihän lottovoittajilla kaiketi aina karkaa mopo käsistä. Vaikka me tulevat voittajat sitä toivoisimmekin.

Kaikki oikein kysyy lukijalta, tekeekö lottovoitto ihmisestä onnellisen. Tekee. Todellakin tekee. Voiton lieveilmiöt eivät, mutta kyllä minä silti haluaisin voittaa lotossa jo huomenna.

Neljä tähteä ****

One thought on “KIRJAT Anna-Leena Härkönen: Kaikki oikein

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.