Älä tapa minua, bloggaaja!

Bloggaajat ovat journalistien vihollisia. ’Bloggaanhan’ minä tosin itsekin, vaikka kyseistä verbiä inhoankin. Ja ehkä koko bloggausta ylipäätään. Bloggaajat ovat astuneet journalisti-identiteetin tontille, ja siksi journalistien on syytä käydä kurkkimassa blogialustoilla – vähän niin kuin vartioimaan tiluksia.

DSC_0474

Journalistit ovat vallanvahtikoiria, kansankynttilöitä ja blaablaablaa. Tätä mantraa toistetaan yliopistossa paljon. Sikäli allekirjoitan tämän, koska osittain journalistien ansiosta kansan kielenkäyttötaito kehittyy, ja yhteiskunnan epäkohdat on tuotava esiin. Mutta onhan se nyt oikeasti liioiteltua sanoa, että journalistit ovat vapahtajan asemaa lähenteleviä räksyttäviä vahtihaukkuja tai kansaa valaisevia valioyksilöitä.

Selvää ei liene jaottelu journalistin ja toimittajan välilläkään. Journalisti on akateemisesti koulutettu journalistin pätevyyden opintojensa ansiosta saanut ammattitoimittaja. Toimittaja sen sijaan voi olla kuka tahansa, joka työskentelee tiedotusvälineessä toimituksellisissa tehtävissä. Oman mausteensa tähän soppaan tuo ’uudet’ tutkintorakenteet, jotka mahdollistavat ammattikorkeakoulun suorittamisen media-alalla. Voi kuulostaa kylmältä, mutta minun mielestäni ammattikorkeakoulun medianomit eivät ole journalisteja.

Miten tämä edellä oleva jäkätys liittyy bloggaajiin? No siksi, että bloggaajat ravistelevat journalisti-identiteettiä muuttamalla käsitystä etenkin aikakauslehtijournalismista. Aikakauslehdet kärsivät talousvaikeuksista siinä, missä blogit porskuttavat eteenpäin laadukkaalla sisällöllään, joka voi olla journalistisesti mitattuna heikkoa. Siitä huolimatta blogit napsivat aikakauslehtien lukijoita. Minäkin olen tähän blogikelkkaan jo hypännyt, ja jättänyt MeNaiset Valtsun hyllylle.

Toisaalta blogit ovat oma lajinsa, eikä niitä pidä sekottaa journalismiin, mutta ikävän usein raja hämärtyy ainakin lukijan näkökulmasta. Journalistin tai toimittajankaan ei pidä kuitenkaan suhtautua blogeihin nuivasti tai aliarvioida niitä, sillä kyseessä on oma lajinsa, eikä journalisti-identiteetin turvin voi rehennellä olevansa parempi bloggaaja, jos vain hommaan ryhtyisi. Enhän minäkään ole, vaan sen sijaan kuiva kuin mikä!

Journalistien ylimielinen suhtautuminen blogeihin peittää kuitenkin alleen sen tosiasian, että bloggaajat ovat journalisten uhka. Mediatalossa bloggaava kirjoittaja voi saada samasta konsernista helposti töitä, koska on ikään kuin todistanut kirjoitustaitonsa jo, vaikka blogikirjoitustaito ei tarkoita samaa kuin ne ominaisuudet, joita journalistilta vaaditaan.

DSC_0477

Julistin journalistin koulutuksen tärkeyttä, mutta yhtä lailla voi kysyä, pitäisikö ammattibloggaamiseen vaatia koulutus. Todennäköisesti jossakin vaiheessa perustetaan jonkinnäköinen blogilinja opisto- tai jopa korkeakoulutasolle, ja esimakua siitä on jo saatu, koska jotkut koulutuslinjat ohjaavat sosiaalisen median sisällöntuottamiseen, vaikka usein tällä viitataankin enemmän teknisvivahteiseen tarttumapintaan.

Varsinkin siinä vaiheessa, kun ammattibloggaajat alkavat olla koulutettuja, virallisia blogiammattilaisia, syntyy terve kilpailuasetelma kahden mediatyöleirin väliin. Bloggaajat haastavat jo nyt journalisteja hylkäämään pinttynet toimintatapansa julkaisemalla kokeilevampaa sisältöä. Klikkijournalismin paineet eivät liene kenellekään yllätys, ja blogien seuraaminen antaakin oivaa klikkausoppia journalisteille. Vaikka raja hämärtyykin, ei näitä kahta ammattikuntaa tule sekoittaa keskenään. Jokainen pysyköön omalla tontillaan sopivissa rajoissa.

Blogit ovat kansalaisjournalismin paras muoto, mutta minulla on sellainen kutina, että blogit sulautunevat journalismiin täysin ainakin suurissa mediataloissa. Se tarkoittaa vain yhtä asiaa; vaatimusten pitää kasvaa.

Millaisia ajatuksia tämä teksti herätti sinussa?

Seuraavaksi kiukuttelen toisesta blogisuosikkiaiheestani, eli kielenhuollosta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.