Bloggaaja, älä tee näitä kielivirheitä!

DSC_0507

Aiemmin puhuin siitä, kuinka bloggaajat ravistelevat journalisti-identiteettiä, mutta ihan oma lukunsa on blogeissa käytetty kieli. Suomen kielen taito on hyvin vaihtelevan tasoista blogeissa, mikä toisaalta pidentää blogien ja journalismin välimatkaa.

Tässä tekstissä esittelen oman kokemukseni mukaan yleisimpiä kielivirheitä. Hallitsen suomen kielen mielestäni erinomaisesti, mutta en voi kutsua itseäni ammattilaiseksi, koska minulla ei ole suomen kielen koulutusta, vaikka journalistisen kielen opintoja ja kielikritiikki-istuntoja onkin takana aika monen kurssin verran. No, väliäkö sillä, koska blogeissahan on kaikin puolin kyse muutenkin omista kokemuksista.

1. Yhdysviivan käyttö

Eniten törmään blogeissa siihen, että yhdysviivaa käytetään väärin, ja usein miten se liittyy siihen, että viitataan kaksiosaisen sanan viimeiseen osaan, vaikka välilyönnillä varmistettaisiin se, että viitataan ilmaisun molempiin osiin. Tai sitten yhdysviiva jää kokonaan pois. Jäkätykset sikseen, alla näette esimerkkejä.

KYLLÄ: Star wars -elokuva, Indiedays-blogiportaali
Bonus: Rainbow- makea chilikastike

2. Kielet ja kansallisuudet

Kieliin ja maihin liittyvät sanat näyttävät olevan yllättävän hankalia. Alla esimerkkejä siitä, minkäkokoinen alkukirjain on sopiva valinta tiettyyn sanaan.

ISOLLA: Ruotsi, Etelä-Afrikka, Länsi-Suomi, koti-Suomi
PIENELLÄ: ruotsinkielinen, ruotsin kieli, ruotsi (kieli), ruotsalainen, ruotsin kielen taito, eteläafrikkalainen, länsisuomalainen

3. Numerot osana sanaa

Numeroiden yhdistäminen sanaan on lähes yhtä hankalaa kuin yhdysviivan käyttö. Nyrkkisääntö on, että numerot yhdistetään aina sanaan viivalla, ja 100-vuotta on todellakin kielletty rakenne. Myös yleensä syntymäpäiviin liittyvät ilmaisut ovat vaikeita, koska niissä tarvitaan numeroa, viivaa ja yhdyssanan kasaamista.

KYLLÄ: 18-vuotias, 18 vuotta, 1,5-vuotisneuvola, 25-vuotissyntymäpäivät
EI: ’Vuotis’ ei ole mikään itsenäinen sana, joten sitä ei eroteta omaksi sanakseen syntymäpäivistä tai neuvolasta. Tai mistään muustakaan. Koskaan.

4. Lyhenteet

Lyhenteissä unohtuu monesti yhdysviivan käyttö, ja usein käytetään myös tarpeettomia kaksoispisteitä. Jos lyhenne lausutaan sanana, eikä kirjain kirjaimelta, siihen ei tule kaksoispistettä.

KYLLÄ: TAMKissa, TAYSissa, oy:ssä, IT-osasto

5. Juhlapyhät ja muut vuotuiseen kalenteriin liittyvät seikat

Vuotuiset ilmaisut tuottavat monesti päänvaivaa. Todella paljon ja valitettavasti näkee vuosi-ilmaisujen kirjoitettavan isolla. Pahimpia ovat juhlapyhät.

PIENELLÄ: juhannus, joulu, pääsiäinen, uusivuosi, tammikuu (kaikki kuukaudet), ystävänpäivä, syksy

6. Vokaalit

Tämän kohdan nimesin listaan siksi, että ihmeellisen paljon on nähtävissä myös epäselvyyksiä siinä, missä vaiheessa kahden vokaalin väliin tulee viiva. No, silloin, kun kaksi samaa vokaalia on peräkkäin.

KYLLÄ: Lama-aika, arkielämä

7. Verbit

Verbit nostin omaksi kategoriaksi listalle, sillä niistä olen erottanut kaksi yleisintä virhettä, jotka sikäli ovat poistuneet, että Kotus on linjannut, että molemmista ilmaisuista kummatkin versiot hyväksytään, kun eivät ihmiset niitä alkuperäisiä koskaan muistaneet. Itse kuitenkin liputan alkuperäisten puolesta. Ensimmäisiä ilmaisuja suositellaankin käytettäväksi varsinkin journalistisessa ja kaunokirjallisessa kielessä sekä muissa virallisissa teksteissä.

1. Alkaa tehdä, alkaa tekemään
2. Samastua, samaistua

8. Vierassanat

Vierassanoja luokitellaan vaikka minkälaisiin kategorioihin, mutta omassa listassani totean vain oman kokemukseni pohjalta yleisimmät ongelmakohdat ilman sen kummempia kategorioita.

NÄIN: Aggressiivinen, agressiivinen, eepos, eeppos, samppanja, sampanja, hierarkia, hierarkkia, lisensiaatti, lisenssiaatti

9. Vieraskielisten nimien taivuttaminen

Yhdeksäs kohta onkin jo hieman haastavampi, sillä taivutettaessa vieraskielisiä paikannimiä suomen kieleen sopivaksi täytyy ottaa monta asiaa huomioon, kuten se, mihin kirjaimeen sana päättyy, ja miten se lausutaan, joten täytyy taitaa sekä oma äidinkieli että kohdesanan alkuperäiskieli.

Jos sana päättyy vokaaliin, pääte liitetään suoraan siihen. Jos sana taas päättyy konsonanttiin, taivutuksessa käytetään tavallisesti apuna i-vokaalia, mikäli sana ei juurikaan muutu äännettäessä. Jos sana päättyy kirjoitettuna konsonanttiin, mutta äännettynä vokaaliin, niin käytetään apuna heittomerkkiä.

1. Los Angelesiin, Wieniin
2. Bordeaux’hon
Bonus: Versaillesiin
Jos sana päättyy eri konsonantteihin äännettäessä kuin kirjoitettuna, käytetään sidevokaalina i:tä.

10. Muut kankeat ja väärät ilmaisut

Viimeiseen kohtaan olen koonnut omia inhokkejani, joihin törmään melko usein. Näitä ilmaisuja en suosittele käyttämään, sillä ne ovat joko oikeasti väärin tai muuten vain kankeita.

1. Toimesta
Toimesta on todella kankea ja kapulakielinen ilmaisu, joka raskauttaa tekstiä. Kannattaa siis miettiä, millä voisit korvata toimesta-rakenteen. Usein rakenne on myös täysin turha.

”Minut tutkittiin lääkärin toimesta.”
Parempi: ”Lääkäri tutki minut.”

2. Enään (Huom! Oikea kirjoitusasu on tietenkin enää.)
Yllättävää kyllä, enään-virhemuoto kummittelee hämmästyttävän monessa tekstissä edelleen, vaikka sen kauheutta julistetaan alakoulusta lähtien.

Tästä listasta olen jättänyt pois pilkutuksen ja numeraalien taivutuksen, sillä ne ovat sellainen savotta, että niistä kannattaa vaikka käydä ihan oma kurssinsa, jos on epäselvyyksiä. Ne ovat myös sellaisia, joista jokainen voi aina oppia uutta ja korjata omia virheitään.

Kielellä saa leikkiä, ja kokeilevat ratkaisut ovat kiehtovia, mutta mielestäni jokaisen pitäisi hallita peruskielioppi. Kieli ei ole ainoastaan bloggaajien ongelma, vaan tekemistä kielenhuollon kanssa on myös viranomaisilla, yrityksillä ja asiakaspalvelijoilla.

Mitä mieltä sinä olet blogikielestä? Mitkä ovat sinun kielivirheinhokkisi?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.