Kolmas vuosi journalistiikan ja viestinnän tutkinto-ohjelmassa (UTA)

Noniin, nyt on vihdoin luvassa jo hetken odoteltu teksti kolmannesta opiskeluvuodesta tutkinto-ohjelmasanahirviössä, eli journalistiikan ja viestinnän tutkinto-ohjelmassa Tampereen yliopistossa. Aihehan on taas ajankohtainen, koska valitut ovat tovi sitten saaneet tiedon sisäänpääsystä. Onnea kaikille valituille!

Kolmannesta vuodesta on ehdottomasti vaikeinta kirjoittaa. Vuosi oli sekä omista valintavirheistäni että surkean tiedotuksen vuoksi melko raskas, vaikka luulinkin aiemmin, että viimeinen vuosi tarkoittaa muutamaa kurssia ja kandin raapaisua. No, sitähän se olikin – höystettynä aika monella muulla kurssilla. Myöhemmin kirjoitan vielä siitä, mitä kandivaiheessa olisi oikeasti pitänyt tehdä toisin.

DSC_0176

Kolmas vuosi alkoi todellakin rytinällä. Suoritin kiireellä alta pois tietotekniikkataitojen peruskurssin intensiivikurssina elokuussa. Syksyllä ilmottauduin ruotsin ja englannin pakollisille kielikursseille; nekin olivat jostain syystä jääneet roikkumaan. Ja niissä riittää tehtävää, vaikka kielet sujuvatkin mutkitta minulta. En enää koskaan halua juosta se jännäkakkajuttu housuissa ympäri kiinalaista vuoristokaupunkia etsimässä toimivaa wi-fiä, että saisin raapaistua englanniksi kekseliään kolumnin, ja palautettua sen Moodleen.

Syksyllä suoritin myös harjoitustutkimuskurssin, joka sai minut itse asiassa jossain määrin innostumaan tutkimuksen tekemisestä, vaikka tuntui, että harjoitustutkimuksen tekeminen hurahti ohi hetkessä. Samaan aikaan kävin myös muita sekakursseja saadakseni sivuaineet täyteen. Ravasin myös Vapriikissa antiikkiteemaisilla Afrodite-luennoilla historian kurssia varten. Pari kertaa mietin räntäisellä Satakunnankadulla koulu- ja työpäivän jälkeen iltamyöhään, että nyt alkaa oikeasti riittää, ja että sama se, jos valmistuisi vasta ensi syksynä. Myöhästyminen ei sovi luonteelleni. Minä olen suorittaja, ja hoidan kaiken, kuten pitää. Ja minähän hoidin.

Keväällä ajattelin, että kaikki helpottaa. Ystävääni lainatakseni: ”Niin no.” Ei todellakaan helpottanut. Paheni vain. Kiinan-reissun takia en ollut suorittanut kahta jämäkurssia syksyllä, koska opintopisteitä olisi tullut rutkasti yli vaatimusrajan, ja poissaolomäärät kursseilta olisivat olleet kohtuuttomat. Päätin tehdä keväällä yhden kurssin, jolla pisteet tulisivat täyteen.

Sitten sainkin yllättyä iloisesti, että pitäisi vielä käydä kahden opintopisteen valinnainen kielikurssi, jota ei ollut kirjattu opinto-oppaaseen. Tämä on sikäli huvittavaa, että opinto-oppaan painotetaan olevan opiskelijan tärkein tietolähde. Minä kuulin käytävällä sivukorvalla tästä viheliäisestä lisäkurssista. Ruotsin kielen kursseja ei ollut valittavana kuin kaksi, mutta englantia sen sijaan oli tarjolla runsaasti. Olisin halunnut valita englannin kurssin, koska siitä olisi ollut enemmän hyötyä minulle, sillä käytän ruotsia päivittäin työssäni.

Kiireen vuoksi hain ja pääsin Min bransch i Norden -kurssille. Ainoa palaute, jonka sain, oli: ”Huomaan, että olet käyttänyt ruotsia ennenkin.” Kerrassaan siis hyödyllinen kurssi! Tulipahan kuitenkin suoritettua, niin ehdin valmistua. Ja leikkiä ruotsiksi muistipeliä. Kauhutarinoiden mukaan jonkun valmistuminen jäänyt kiinni kielikursseista. Oma kielikurssiepisodini olisi toki voitu välttää, jos olisin enemmän tekemisissä muiden opiskelijoiden kanssa. Silti olen vähän kiukkuinen opinto-oppaalle.

Nyt, kun NettiOpsussa vilkkuu YTK-tutkinto suoritettuna, tuntuu lähinnä huojentuneelta kirjoittaa tätä. Juhlia en pitänyt, vaikka monet pitävät samanarvoista ammattikorkeakoulututkintoa isona virstanpylväänä. Onhan se sitäkin, mutta itse tunnen olevani vasta puolivälissä, koska maisterivaihe alkaa syyskuussa.

Kandista ja kypsyysnäytteestä kirjoitan vielä myöhemmin tarkemmin. Ensimmäisen ja toisen vuoden jorinat löydät täältä ja täältä.

Edit 7.1.2017: Huomioithan, että opintosuunnitelmaan on tullut muutoksia tämän tekstin julkaisun jälkeen. Myös yksikkö CMT on muuttunut Viestintätieteiden tiedekunnaksi, ja sivuaineeni sosiaalitieteet ovat nykyään yhteiskuntatutkimusta.

Kysy kommenttikentässä, jos haluat tietää lisää!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.