Vinkkejä kandivaiheiseen – Älä tee ainakaan näin!

1. Älä siirrä tietotekniikkataitokurssin suoritusajankohtaa.

…vaan käy se heti intensiivikurssina elokuussa ennen varsinaisen opiskelun alkua. Jos et suorita kurssia elokuussa, niin käy se ainakin ensimmäisenä syksynä. Muuten sitä ei suorita, ennen kuin on pakko ja hirvittävä kiire. Itse runttasin TIEY4-kurssin elokuussa intensiivikurssina ennen kolmannen vuoden alkua. Virhe! Väsäsin tehtäviä ja vertaisarviointeja ennen ja jälkeen iltavuorojeni silmät ristissä.

2. Älä lykkää pakollisia kieli- ja viestintäopintoja.

Viestintäopinnoilla en tarkoita tässä kohtaa oman tutkinto-ohjelmani perus- ja aineviestintäopintoja, vaan yhteisiä opintoja, joihin kuuluu muun muassa puheviestinnän perusteet. Minua puheviestintä ei pelota, mutta luulenpa, että kovin monelle ei välttämättä maistu videoidut puhe-esitykset. Suosittelen silti hoitamaan alta pois heti. Itse nökötin toisena opiskeluvuotena helmikuussa 2014 jäätävän kylminä pakkasaamuina harjoittelemassa puheita ja vuorovaikutusta.

Toinen, ja ehkä merkittävämpi virhe, oli englannin ja ruotsin kurssien siirtäminen kolmannelle vuodelle. Englannin kurssille oli vaikea päästä, ja ihan oikeasti yritin ensimmäisestä opintosyksystä alkaen päästä KKENYTK-kurssille, mutta opiskelijat valittiin opintopisteiden määrän mukaan, mikä tietenkin karsi myöhemmin aloittaneet pois ryhmistä. Tämä johti siihen, että englannin kurssin suorittaminen suositusajankohtana eli ensimmäisenä vuonna oli mahdotonta, ja valmistuminen alkoi olla monella vaakalaudalla kielikurssien takia.

Kolmantena vuonna olin varma, että pääsen kurssille, ja hiukan puntti tutisi, kun huomasin kurssisivuilla merkinnän ”Priority is given for the 1st year students”. Kiva. Ilmoittauduin heti kuudelta aamulla, ja pääsin viimeisten joukossa mukaan kurssille, jossa ensiluokkaista opetusta antoi kanadalainen rouva. Ruotsin kurssille pääsin vaivatta, mutta sen suorittaminen rinnan englannin kurssin kanssa oli työlästä, koska molemmat kurssit vaativat ehdotonta läsnäoloa, kotitehtävien tekemistä ja aktiviisuutta tunneilla.

kansi

3. Älä pelkää tenttejä – tai siirrä niitä.

Parista tentistä muodostui minulle ylitse pääsemätön mörkö, koska en ollut pitkään aikaan lukenut tenttikirjallisuutta, jota on muuten journalistiikassa ennätyksellisen vähän. 500 sivun viestinnän tutkimusperinteen historiatöräys väristytti sen verran, että sain suoritettua sen vasta keväällä ennen valmistumista. Tämä on hyvä esimerkki siitä, että tenttejä ei kannata siirtää, vaan ne on syytä hoitaa alta pois heti kurssin aikana. Ei 500 sivun umpitylsä opus anna periksi yhtään enempää myöhemmin. Toki omassa tapauksessani tietoa oli kertynyt muutenkin enemmän viimeiseen kevääseen mennessä, joten tutkimusperinteiden omaksuminen ei ollut niin työlästä, kuin se ehkä aiemmin olisi ollut. Makua se ei silti parantanut.

4. Älä valitse hyödyttömiä sivuaineita.

Tuutori kehotti kaikkia valitsemaan valinnaiset aineet (ent. sivuaineet) sen mukaan, mistä tykkää, eikä sen mukaan, mistä luulee olevan hyötyä, koska on turha opiskella aineita, jotka ovat vain taakka. Minä olin jo etukäteen päättänyt opiskelevani historiaa ja sukupuolentutkimusta. Virhe! Nuo kaksi ovat niin tyypilliset sivuaineet, ettei niillä erotu työnhaussa mitenkään. Sukupuolentutkimus on tietenkin tarjonnut teoreettisia valmiuksia ja tietoa tutkimusperinteistä, joten hukkaan opinnot eivät menneet. Historian kurssit sen sijaan olivat suoraa kertausta lukiosta, enkä oppinut mitään uutta. Miksi ihmeessä kukaan opiskelee historiaa sivuaineena, jos ei aio opettajaksi?

Sen vuoksi suosittelenkin, että jokainen valitsee valinnaisaineensa siten, että ne luovat hyödyllisen ja erottuvan kokonaisuuden yhdessä pääaineen kanssa. Minun olisi pitänyt opiskella politiikantutkimusta ja markkinointia, mutta minä tein niin, kuin halusin. Ohje: ”Älä todellakaan tee niin, kuin haluat.” Maisterivaiheessa olen ajatellut opiskella markkinointia, koska se kiinnostaa minua nykyään oikeasti, ja lisukkeina otan yrityksen johtamista katsauksen verran, ja kyytipoikana vielä todennäköisesti kuluttaja- ja työelämäaiheisia kursseja.

5. Älä kuvittele, että pärjäät ilman muiden apua.

Koska olen Tampereelta, en kokenut opiskeluiden alettua minkäänlaista tarvetta tutustua kehenkään. Tämä oikeastaan ajoi siihen, etten tutustunut yhtään kehenkään. Voin siis syyttää ihan vain omaa ’ylimielisyyttäni’ tästä. Kuten yliopistomaailmassa on tapana, ystävyyssuhteita solmin kuitenkin ahkerasti sosiaalisessa mediassa. Se osoittautui loppujen lopuksi hyväksi asiaksi, sillä täytyyhän olla joku, jolta kysyä; kaikea ei voi tietää itse. Osittain puutteellisten tietojen vuoksi myös kävi niin, että opiskelutoverit olivat korvaamaton tietopankki. Maisterivaiheessa voin onneksi korjata virheeni, ja verkostoitua oikein. Silloin saatan jopa työllistyä oman alani töihin.

Tuleeko mieleen muita tarpeellisia vinkkejä?

One thought on “Vinkkejä kandivaiheiseen – Älä tee ainakaan näin!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.