Kasvissyöjän Tampere

Olen näköjään mieltynyt erilaisiin listamuotoisiin esitystapoihin blogiteksteissä. Se ei kaiketi ole huono asia, sillä harvahan oikeasti jaksaa lukea pitkiä turinoita. Aiemmin olen mäkättänyt opiskelusta, mutta tänään listaan toisesta intohimostani tärppejä: hyviä kasvisruokapaikkoja.

Listan paikat eivät ole varsinaisia kasvisravintoloita välttämättä, mutta ainakin niistä saa mehevää kasvisruokaa. Listauksen olen tehnyt sen mukaan, mikä parhaiten hyväilee makuhermojani. Painamalla ruokapaikan nimeä pääsee ravintolan kotisivuille.

KATMANDU, Satakunnankatu, Hämeenkatu
Katmanduun ihastuin reilut pari vuotta sitten. Linssikastike vei kielen mennessään, ja hetken päästä pääsin jo kikhernekastikkeiden makuun. Katmandussa monet ottavat kasvispyörykkäannoksia, mutta minun mielestäni nimenomaan kikherneet onnistuvat Kattiksessa parhaiten, ja ovat sitä aidointa nepalilaista muonaa.

Katmandussa on erittäin ystävällinen palvelu ja miellyttävä tunnelma. Paikka on lähes aina täynnä tai ainakin siellä on runsaasti asiakkaita, mikä on vain hyvä asia. Silti tuntuu, että harmittavan harva käy Katmandussa, ja päätyy sen sijaan ennemmin intialaisiin ruokapaikkoihin, vaikka Katmandu voi olla suomalaiseen makuun jopa miellyttävämpi. Ja onhan se ruoka nyt 10 kertaa parempaa Katmandussa.

Hinnat ovat maltillisia, ja bonusta tulee siitä, että makoisan naan-leivän saa annokseen mukaan. Naan on huomattavasti ohuempi kuin esimerkiksi Nanda Devissä, eikä turvota samalla tavalla kuin intialaistyyppiset, päiväpeitonkokoiset pulla-naanit.

Suosittelen: Palak Chana, Daal Tadka, Khursai Chana, Alu Kauli

ZEYTUUN, Tuomiokirkonkatu
Uusin tuttavuuteni on Zeytuun, joka muuten tarkoittaa oliivia. Kumppanini oli jo pitkään marmattanut siitä, että yllättävän vähän ihmiset hyödyntävät sitä, mistä tulevat, eivätkä tarjoa aitoja oman maan makuja. Zeytuunissa asia on korjattu kyllä esimerkillisesti. Ruokaa ei ole yritetty muokata mitenkään suomalaiseksi, kuten kyllästetty rasvalla tai tehty burgereita tai muuta älytöntä.

Zeytuun tarjoaa pelkästään kasvisruokaa, joten ainakin kasvissyöjänä voi mennä huoletta sisään, eikä tarvitse varmistella kymmeneen kertaan, tuleeko lihaa, ja juustokammoisena nautin siitäkin, ettei tarvitse jankuttaa, eihän ole juustoa missään muodossa kätkettynä.

Hinnat ovat halpoja, sillä jokaisena annoksen saa alle kympillä, ja se alkaa olla harvinaisuus monessa ruokapaikassa. Lisäpisteitä tulee myös sisustuksesta, joka on yhtäaikaa sekä raikas että kulttuuriperinnettä kunnioittava. Ikävää paikassa on ainoastaan hankala nimi, joka saattaa ujoimpia hirvittää.

Zeytuunista kattavasti on kirjoittanut Gastropapu, jonka Zeukkari-esittelyihin kannattaa tutustua täällä.

Suosittelen: Meze Zeytuun

FITWOK, Verkatehtaankatu
Fitwokista pidän siksi, että kasvissyöjänä arvostan sitä, että saan koota itse annokseni, eikä minun tarvitse luetellä kymmentä eri ainesosaa, mitä en halua ruokaani. Enkä ole edes vegaani. Lisäksi juustokammoisena pidän siitä, ettei juustoa ole mailla eikä halmeilla. Suosikkitäytteitäni ovat tofu, parsakaali, pähkinät, bambu ja sipuli-paprikasekoitus nuudeleilla ja teryaki-kastikkeella höystettynä. Itse en koe tarpeelliseksi alkaa puputtamaan salaattia paikassa, jossa voin nauttia jotakin, mitä ei muualta saa. Ainakaan yhtä edullisesti, nopeasti ja maukkaasti.

Palvelu on ystävällistä ja ripeää; kiitosta tai tervehdystä ei unohdeta. Sitäkin arvostan, että ainakin yksi henkilökunnasta muistaa ystäväni tilauksen ulkoa, vaikkei hän siellä sentään joka viikko käy. Tai edes joka kuukausi.

Suosittelen: oman maun mukaan

NEW YORK, Hämeenkatu
Yritän syödä terveellisesti, mutta sitä ei voi kieltää, etteikö joskus burgerihammasta kolottaisi. Silloin suuntaan New Yorkiin yhdestä syystä, ja se on latino burger. New York on huomioinut mukavasti lihaongelmaiset tarjoamalla usean purilaisen sisälle vaihtoehtoisesti nautaa, kanaa tai quornia. Quornin terveellisyydestä voi olla montaa mieltä, mutta kasvissyöjänä pidän siitä, että on olemassa muukin vaihtoehto kuin oksettava portobello-sieni.

Latino burgerissa on täydelliset ranskalaiset, mehukasta pestoa, salaattia ja lähituottajan sämpylät. Maksan mielelläni muutaman kerran vuodessa noin 15 euroa tästä lystistä. Yleensä muutamalla eurolla saa myös maukkaan kuohuviinilasillisen jälkkäriksi.

Latino burger on niin hyvää, että päädyin New Yorkiin nuolemaan haavojani puoleen väliin selätetyn lentoemäntädieetin lopettamisen jälkeen. Sillon burgeri oli täy-del-lis-tä.

Suosittelen: Latino burger omavalintaisella piffillä

NANDA DEVI, Näsilinnankatu
Minä ja Aasia-fanimiekkoseni kuulumme ehdottomasti Katmandun leiriin, ja silloin tällöin tuntuukin pahalta poiketa Nanda Deviin, joka ei ole läheskään yhtä hyvää kuin nepalilainen. Intialainen on kyllästetty suuremmalla määrällä suolaa, rasvaa ja soodaa, mutta kukapa ei ainakaan kahdesta ensimmäisestä mausta pitäisi.

’Intsu’ on hitusen kalliimpaa kuin nepalilainen, eikä take away -alennusta ole. Toisaalta annokset ovat isompia ja paisuttavat kuin pullataikina. Tietynlaisina viikonloppuaamuina, kun happi on heikossa, Nanda Devi on oiva valinta. En kuitenkaan suosittele kääntymään buffetin puoleen, sillä niistä ei yleensä seuraa kuin harmia ja soodaturvotusta.

Suosittelen: Sabji Korma Kajuwala, Saag Paneerwala

GOPAL, Rongankatu
En olisi halunnut ottaa Gopalia mukaan listalleni, mutta onhan sitä vaikea sivuuttaa tamperelaisena kasvissyöjänä. Täytyy myöntää, etten ole pitkään aikaan käynyt Gopalissa; viime kerta taisi olla viime kesänä lounalla.

Gopal ei ole kovin edullinen, mutta toisaalta grammahinnoitteluun saa mukaan myös sämpylän ja veden. Tarkkaa grammahintaa en muista, mutta mielestäni se on hitusen liian kallis, koska tavallisesta lounaastakin tulee helposti yli 10 euroa punnituksessa. Sitä ei voi kuitenkaan kieltää, etteikö Gopalin maut olisi mehukkaita.

Suosittelen: oman maun mukaan

Muuta: Tällä listalla piti olla vielä muutama muukin mukana, mutta sitten päätin jättää pois laskuista muun muassa Watami Sushin, Pienen Pandan ja Kustaa III:n. Ensimmäisen siksi, että se ei kuitenkaan tarjoa mitään maata mullistavaa, vaikka hyviä ja edullisia perussusheja sieltä saakin. Toisessa en ole käynyt aikoihin, enkä koe tarvetta jaaritella Pandasta, vaikka paikka tarjoaakin hyvää, kohtuullisen vähärasvaista peruskiinalaista. Ja sitten. Kustaa III:lle olen suuttunut. Yksi kaupungin parhaimmista tofuannoksista tuhottiin menumuutoksen yhteydessä, enkä enää ole valmis maksamaan yhdestä kuivasta potusta ja kahdesta tofuslaissista liki kahtakymppiä

EDIT 3.2.2017 Uusitun painoksen voit lukea täältä.

Mistä sinä pidät?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.