Köyhän miehen tzatziki ruokakuvauksissa

Sinänsä on aliarvioivaa sanoa tämän päivän ex tempore -mestariluomustani köyhän miehen tzatzikiksi, koska siitä tuli aivan älyttömän hyvää. Lievän alemmuuskompeksin koin kuitenkin, kun selailin alanmiesten ohjeita. Turkkilaisen jogurtin valuttaminen? Kurkkusuikaleiden prässääminen? Lähdin lähikauppaan juoksujalkaa, ja laitoin mestariteokseni tulille puolessa tunnissa. Enkä tehnyt mitään edellä mainituista.

DSC_1200

Iskin valkoiseen, omituisen nimiseen tököttiin vain puhtaita raaka-aineita lukuun ottamatta lähes huumaavaa, suuren pohjanmaalaisen maitotuotevalmistajan ei-laktoositonta turkkilaista jukua.

DSC_1210

Puolikas kurkku raastettuna | neljä valkosipulinkynttä | puoli ruokalusikallista sitruunanmehua | puoli ruokalusikallista oliiviöljyä | mustapippurirouhetta oman maun mukaan | suolaa oman maun mukaan | pippurirouhetta oman maun mukaan | 200 grammaa turkkilaista jogurttia

Ohje kuuluu näin: ”Sekoita jogurttiin kaikki muu paitsi kurkkuraaste, ja sekoita sekin lopuksi, kunhan olet kuivannut sen, eli puristellut raastetta epätoivoisesti talouspaperiarkkien välissä.”

Valkosipulinkynsien määrää kannattaa harkita. Jossakin ohjeissa sanottiin, että maku voimistuu kaapissa, ja siksi neuvottiin laittamaan 3/4 teelusikallista valkosipulirouhetta. Raskaan sarjan valkosipulirakastajana laitoin kuitenkin neljä kynttä, mikä oli riittävästi, mutta enemmänkin olisi voinut laittaa. Maku nimittäin laski sillä aikaa, kun töhnä kölli jääkaapissa vajaan puoli tuntia odottamassa työn raskaan raatajaani.

Tämä tzatziki oli köyhän miehen versio siksi, että oliiviöljyä ei ollut, vaan lorautin sekaan Pirkan rypsiöljyä, ja mustapippuria näytteli noin 150 vuotta vanha pippurisekoitus. Mutta oli kyllä aivan helvetin hyvää.

Olen alusta asti ollut rehellisyyden puolestapuhuja. Se on sitä paitsi journalistina velvollisuuteni. Niinpä te, suuri lukijakunta, pääsette mukaan kotikeittiööni, kokkailun ihmeelliseen maailmaan, jossa minä en ole ainakaan se, joka siivoo jäljet.

DSC_1207DSC_1203DSC_1202

Ei kai tässä voi muuta, kuin toivottaa ihania tzatzikihetkiä ja muistuttaa, että kuivatkaa se kurkku niin hyvin, kuin vain ikinä pystytte.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.