Esittelyssä tempe – tofun kummajaissukulainen

Perjantai-illan kunniaksi esittelen yhden loistavan viikonloppuherkun, joka kyllä sopii ihan jokaiseen arkipäivään: täysin aliarvostetun ja tuntemattomaksi jääneen tempen!

DSC_1213

DSC_1211

Tempe on tofun sukulainen, ja valmistettu myös fermentoimalla soijapavuista. Rakenteessa erottuu paremmin pavut, mikä kertoo siitä, ettei sitä ole prosessoitu yhtä pitkälle kuin tofua, ja tämän vuoksi myös vitamiineja on enemmän. Itse tykkään tempessä eniten siitä, ettei paketista tarvitse valuttaa vesiä tai hieroa soijaklönttiä talouspapereilla kuivaksi.

Vaikka kasvisruoan ei tarvitse jäljitellä lihaa – parempi vain, kun ei yritäkään – tempessä on se hyvä puoli, että sitä on helppo käyttää ’lihana’ tietyissä ruokalajeissa, kuten purilaisissa. Tempepurilaisilla herkuttelen viikottain, koska kyseessä ei ole mikään rasvamättö. Burgeri rakennetaan Amurin Helmen sämpylöistä, tomaatista, jäävuorisalaatista ja tempesiivuista. Kokonaisuus viimeistellään punasipulihöysteellä ja srirachalla.

Tempet maustan yleensä vain suolalla, ja paistan runsaalla rypsiöljyllä pannulla. Välillä puserran mukaan valkosipulia, tai sotken chiliä öljyyn.

DSC_1215

DSC_1216

VINKKI! Hae tempeä aasialaisista kaupoista. Se on siellä tuoretta ja edullista. Noin 20-senttinen tempepitko maksaa suurin piirtein kaksi euroa. Vältä ekokaupoista tai muista marketeista saatavia säilöttyjä purkki-tempejä. Liemi on epäterveellistä, ja tempeen on yleensä tarttunut omituinen maku. Tuore tempe maistuu vain hyvin miedosti tofulta.

Uskallatko kokeilla?

3 thoughts on “Esittelyssä tempe – tofun kummajaissukulainen

  1. Tempeä löytyy muuten myös kotimaisena versiona, Palkuainen valmistaa tempet mm. herneistä, sinilupiinista ja härkäpavuista. Löytyy ainakin hyvin varustetuista K-kaupoista ja Ruohonjuuren myymälöistä. Ite suosin tätä lähiruokavaihtoehtoa mutta yhtäkaikki; tempe on vallan mainio tuote!

    Tykkää

  2. On kyllä totta, että lähiruokaa pitäisi tukea enemmän, mutta samaan aikaan haluan tukea myös pientä yrittäjää. Ikävä myöntää, mutta loppujen lopuksi ehkä helppous voittaa, koska aasialaiset kaupat löytyvät nurkan takaa.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.