Toiset treffit alttarilla

On hyvä, etten kirjoittanut tätä tekstiä Ensitreffit alttarilla -formaatin toisen kauden aloitusjakson jälkeen. Tai, no eiväthän nämä ensitreffit edes ole. Toisen kauden pareille nämä ovat ensitreffit, mutta me katsojat olemme jo toisella kierroksella.

Toiset treffit ovat ongelma. Ei ole uutuuden viehätystä, ei sokkotreffien tuomaa outoa kutinaa. Tunnetta siitä, ettei tiedä yhtään, mitä tästä tulee. Jos olisin kirjoittanut tämän tekstin aloitusjakson jälkeen, tämä olisi huomattavasti kärkkäämpi. Koska en syttynyt millään lailla, pysyi myös sana-arkkuni kiinni. Toisen jakson kohdalla jo vähän lämpenin, mutta iltapäivälehtimedioissa pyörivät uutiset masensivat ja kuluttivat entisestään jo läpikaluttua aihetta. Tänään ruutuihin iskeytyi kolmas jakso, joka käsitteli yhteenmuuttoa.

Osittain myös sosiaalisen median vuoksi ensimmäisen kauden pariskunnista on tullut uusvanhan avioliiton ikoneita – jonkinlaisia edelläkävijöitä. Järjestetty avioliitto ei tullut kuuloonkaan ennen, mutta nyt se on sinkkujen hyväksytty tapa löytää kumppani. Täytyy huomattaa, etten ole millään lailla alttaritreffailua vastaan. Kyseessä on itse asiassa valtavan hieno sosiaalipsykologinen koe.
DSC_1286Tunnen lievää skeptisyyttä uutta kautta kohtaan. Muistan lukeneeni myös joitamia artikkeleita aiheesta, mutta pikaisella hakukonetöräytyksellä mielipidettä tukeviani ajatuksia ei löydy. Pohdintani ja vaisu hakutulos johtuu kahdesta syystä. Yhtäältä siitä, että katsojat ovat kiintyneet ensimmäisen kauden pareihin. Minäkin olen. Miia, Pia ja Viola pitävät omia blogejaan, joista on tullut hurjan suosittuja ohjelman vuoksi.

Toisaalta vaisua negatiivista hakutulosta selittää se, että iltapäivälehdet ovat aggressiivisesti markkinoineet ohjelmaa tuottaen kohuotsikoita toisensa perään. Mari sitä ja Mari tätä. Jounia kiukuttaa. Tanjaa harmittaa. Ronia epäilyttää. Sari itkee. Uutiset kantavat ohjelmaa eteenpäin, ja siihen katsojat reagoivat enimmäkseen kommentoimalla alan huippuviihdeuutisia kysymällä, mikä tässäkin uutisessa nyt sitten oli se pointti, hei haloo.

No, hei haloo. Pointti on se, että ihmiset menevät naimisiin ennestään tuntemattoman henkilön kanssa. Vau. Mutta siihenkin turtuu. Uskon turtumuksen tunteen osaltaan selittävän sitä, miksi samastuminen toisen kauden pareihin on vaikeaa, ja miksi liukuhihna-avioituminen ei enää puhuta. Ei puhuta, koska kaikki on jo sanottu. Ja nähty. Telkussa.

Puhuin aiemmin ensimmäisen kauden parien ikonisuudesta. Miia, Olli, Pia, Jussi, Viola ja Esa olivat ikonisia siksi, että he kumosivat katsojien odotukset, rikkoivat tilastollisia todennäköisyyksiä ja asettivat itsensä alttiiksi kaikelle sille kritiikille, mikä oli odotettavissa ohjelmalle. Ja sitähän riitti. Toiselle kaudelle on hankala löytää yhtä puhuttelevia pareja, vaikka on myös syytä muistaa, että ensimmäisellä kaudella ei ollut vertailukohteita. Voiko Sarin ja Antin rinnastaa Violaan ja Esaan? Ovatko Tanja ja Roni kuin Miia ja Olli? Onko Marilla ja Jounilla samat ongelmat kuin Pialla ja Jussilla? Niin, draamassa on aina tarjolla samat roolit. Standardit.

Uudella kaudella katsojatkin ovat uusien haasteiden edessä. Haasteita on kaksi: seksi ja julkisuus. Tässähän voisi ihan päästä saksalaisen yhteiskuntafilosofian pauloihin, mutta koska siitä ei jaksa kukaan lukea, totean ajatukseni näistä lyhyesti. Voi juku! Siis seksiä tiedossa. Vähän jännää. Nyt ne parit sitten kertovat, mitä ne touhuavat, ja ovatko he sillain. Viime kaudella jäi vähän epäselväksi. Koska aika monia tosi-tv-ohjelmia hallitsee se, että ollaan sillain, on tällä kaudella läsnä myös julkisuus. Tietoisesti. Menisitkö sinä naimisiin tullaksesi kuuluisaksi? Todennäköisesti et ilman psykologisia testejä.

Ensimmäisen kauden parit eivät tienneet, mihin ryhtyivät, mutta toisen kauden pareille sapluunat on luotu valmiiksi. Nyt on kyse lähinnä siitä, kuka pystyy täyttämään ne.

Ennen kuin tuomitset, mieti hetki. Olisitko sinä valmis? Tähän kaikkeen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.