Keski-ikäisten naisten poliisipäiväunia

”Eikä. Mä en kestä. Kyllä toi Hissu on niin hyvä Robassa! Ja muutenkin. Se on aina ollut niin hyvä. Ja Aku kans.”
– Keski-ikäinen suomalainen nainen

Kotimainen poliisisarja Roba palasi liki kolmen vuoden tauon jälkeen ruutuun kakkoskauden uusilla jaksoilla. Ensimmäinen kausi uusittiin syksyllä ihan syystäkin; Olin itsekin ehtinyt unohtaa helsinkiläisen poliisiaseman kuviot. Äitini varmaan muisti, että Hissu (Kari Hietalahti) oli ihana silloinkin. Ja Aku (Hirviniemi) myös. Niin muistivat myös muut keski-ikäiset naiset kelvoista katsojaluvuista päätellen.

Ikäväkseni tosin huomasin, että katsojaluvut ovat kuitenkin pudonneet ensimmäisestä kaudesta. Yli puoli miljoonaa kurkkii silti kolmoskanavaa maanantai-iltaisin. Tuskin kaikki sentään ovat keski-ikäisiä Hissun naisfaneja. Näitä naisia ei tosin pidä vähätellä, sillä hehän ovat yhteiskunnan toisiksi kovinta ostovoimaa – heti miesten jälkeen.

DSC_1344

Siinä, missä Roba on täydellinen vastaus univormupäiväuniin, on se myös esimerkki hyvin tehdystä suomalaisesta draamasarjasta. Roba onnistuu draaman keinoin käsittelemään myös kyseistä ammattikuntaa, vaikka tilanteet ovatkin niitä mehukkaimpia sattumuksia. On parempi tehdä rehellistä draamaa kuin surkeaa muka-realityä, joka on tosin myös onnistunut kokoamaan fanikunnan itselleen. Työpaikallani on Hottisten lisäksi keskusteltu Lapin poliiseista. Pohjoisen pollareihin pätee sama selitys kuin pääkaupunkiseudun jeparijengiin: ”No ku se Jarmo on vaan niin ihana. Siis ihan huikee.”

Roban draamankaari on täydellinen. Jokainen jakso on oma tarinansa, joka alkaa ja päättyy, mutta joka nivoutuu silti osaksi isompaa kokonaisuutta. Viime kauteen verrattuna tämän syksyn kimara on eheämpi. Tänä vuonna keskitytään enemmän jengidraamaan, mikä ei itseäni kiinnosta, mutta toisaalta aihe on ajankohtaisempi kuin koskaan. Suomessakin asuu rikollisia. Siis muitakin kuin Murha ei vanhene koskaan -sarjasta ja Poliisi-tv:stä tuttuja. Roba tuo tarinat ruudulle väkivallan ja kansainvälisen musiikin saattelemana. Mummi sanoisi, että siinä on suuren maailman meininkiä.

Kiitos Roba, tarjoat pienen paon heti maanantai-iltana. Me puoli miljoonaa, jotka jaksamme vielä viikon pahimman päivän jälkeen käpertyä sohvalle rikollisten ajojahtiin, janoamme nimittäin kokemuksia sankaruudesta. Siinä tuntee itsekin olevansa vähän sankari, kun on keksinyt puolessa välin juonta lopputuloksen. Tänään aion olla arjen sankari.

Roba maanantaisin MTV3:lla klo 21.00.

2 thoughts on “Keski-ikäisten naisten poliisipäiväunia

  1. En ole paras kommentoimaan sarjaa, kun en ole sitä kuin n. 2 min nähnyt. Kommentoinpa kuitenkin. Voivatko koomikot saada aikaan uskottavaa draamaa/mitä tämä nyt sitten onkaan? Eikö katsoja odota, että kohta se Hissu vetäsee kainalopierun poliisien aamupalaverissa?

    Tykkää

  2. En usko, koska Hissu on empiirisen tutkimuksen perusteella noussut keski-ikäisten naisten kulttihahmoksi, joka on kaikessa taitava. Toisaalta uskottavuuteen vaikuttaa se, mihin ikäluokkaan on syntynyt, ja millaisena Hissun muistaa. Tämä äidiksini kutsuttu keski-ikäinen nainen ei ole katsonut Putouksia tai vanhempia sketsisarjoja, vaan hänelle Hissu on seksisymboli. Vähän nuoremmat ja sitäkin nuoremmat näkevät Hissun varmasti toisin.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.