Vain tv-viihdettä

Pöydän ympärillä käy kuhina. Vaivaantuneita katseita ja ontuvia kilistyksiä, josta voi näköjään saada taidetta. Käynnissä on vain illallinen. Tv-ruudulla pyörii led-heijastuksena Nelosen lippulaiva Vain elämää – painottuen nimen partikkeliosaan.

Hollantilaiseen De beste zangers van Nederland -formaattiin perustuvaa joikausta ja hotkimista sisältävä musiikkiohjelma on jo edennyt neljännelle kaudelleen Suomessa. Edennyt ja edennyt. Itse asiassa ongelma on se, ettei mitään edistystä ole tapahtunut muuta kuin kausien lukumäärässä.

DSC_1249

En puhu nyt vain itkemisestä, josta on keskusteltu suomalaismediumeissa. Kyseessähän on vain viihdeohjelma, joten on ajantuhlausta vetää herne nokkaan sen vuoksi, että muutama iskelmätähti tirauttelee illallisella. Raja tv-viihteen ja teatterin välillä on häilyvä, ja niin sen kuuluukin olla. Ainakaan minulta tv-krokotiilin kyyneleet eivät ole pois. Käynnissä olevalla neljännellä kaudella kyynelkanavat ovat pysyneet visusti kiinni, paitsi kuulemma tänään padot aukeavat. Huomiselle jää nähtäväksi, hermostuuko kansa enemmän pakolaismielenosoituksista vai Sannin kyyneleistä.

Tämän kauden köörissä ovat nuoruudesta huomautuksia saavan Sannin lisäksi värejä vihaava Anssi Kela, karhea Virve Rosti, vähän ysäriksi jäänyt Maija Vilkkumaa, korrekti Pave Maijanen, sinkoileva VilleGalle ja iloinen lappilainen Antti Tuisku. Kun edellä olevaa listaa silmäilee, tulee väkisinkin mieleen levy-yhtiön mainoskimara. Salaisuushan ei ole aavistus siitä, että musiikkiyhtiöillä on näppinsä pelissä artistivalinnoissa. Se on ihan oikein, kun kyseessä on markkinatalouden tuote. Ei musiikkia ilman mainostamista julkaista, mutta seuraavilla kausilla kannattaa harkita illaliskutsun saajia muutenkin kuin syksyn julkaisuaikataulun pohjalta.

Tänä syksynä kilistykset ovat olleet poikkeuksellisen vaivaantuneita, eikä kukaan tunnu tuntevan muita, mikä on aika epäuskottavaa ottaen huomioon suomalaisen musiikkipiirin koon. Missä on Mikan faijan BMW? Ai Nummelassa? Kuka sanni? Onko se astronautti? Aika nuori! Mitä on lätkä-rap? Sata salamaa on kyllä hyvä. Ehkä viini alkaa virrata tulevissa jaksoissa paremmin, koska ensimmäisissä jaksoissa sitä olisi pitänyt annostella kauhalla, että edes osa kankeudesta olisi sulanut Satulinnan lattialle.

Huipulla pitäisi lopettaa, ja kaikki hyvä loppuu aikanaan. Kuluneita sanontoja on monia, ja yhtä monesti ne sopivat Vain elämää -sarjaan. Ensimmäinen kausi oli spektaakkeli, mutta sen kolmas pikkusisar on läheistä sukua väsyneelle musiikkileirille, jolla on käyty jo liian monta kertaa. Suljetaan televisiot, ja päästetään lapset kotiin. Nyt on leirirahat loppu.

Vain elämää Nelosella perjantaisin klo 20.00.

Kenen esitykset iskevät eniten?

2 thoughts on “Vain tv-viihdettä

  1. On totta, että ensimmäinen jakso oli kuivempi kuin kuiva porkkana (guess who). Huomasi, etteivät artistit olleet vielä tutustuneet toisiinsa. Myöhemmissä jaksoissa on tämä asia onneksi ollut korjaantumaan päin.

    Ensimmäistä kertaa ohjelman historiassa olen katsonut joka jakson, enkä vain musiikkiosuuksia kuten aiemmin. Ohjelmassa itseäni kiehtovat artistien tarinat kappaleidensa synnystä: mitkä elämäntapahtumat ajoivat kirjoittamaan tekstin ja mitä kappale merkitsee itselle. Kiinnostavaa on toki myös uudet sovitukset, joista vain Sannin Ei on tähän mennessä ollut kuuntelussa jälkeen päin.

    Tykkää

  2. Yllätin itsenikin, ja pidin Antin jaksosta enemmän. Se oli jotenkin niin lupsakka, että muutkin rentoutu. Mun mielestä on käsittämätöntä, että musiikkialan ammattilaiset taivastelee, että eivät tiedä, keitä on Sanni ja VilleGalle. Ai ei? Ei voi olla tietämättä!
    Siitä oon samaa mieltä, että historia- ja tarinainsertit on parhaita!

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.