Eihän kukaan lähde Himalajan juurelle

Palkallinen kesäloma, lentoliput ja kuukausi aikaa. Riittää rentoutumiseen. Olenhan paatunut nautiskelija. Nautiskelija, joka inhoaa reppu-alkuisia matkaa tarkoittavia ilmaisuja. Minä en käy reppureissuilla, vaikka rahtaan selässäni kuukauden verran Deuterin mustikanväristä luomusta. Se on käytännöllistä, itse asiassa jopa miellyttävää.

Kävin ensimmäisen kerran Euroopan ulkopuolella Kiinassa syksyllä 2013. Kevyemmälläkin tavalla olisi voinut aloittaa omavalintaiseen aasialaiseen kulttuuriin tutustumisen. Hurautin Finnairilla suoraan läntisen Kiinan Sichuanin provinssiin. Istuin jumissa vuoristossa 12 tuntia päästäkseni Himalajan juurelle täydelliseen vuoristokaupunkiin. En siltikään ole extreme-lomailija, kaikkea muuta!

Söin maailman parasta valkosipuli-parsakaalipaistosta, maistelin kiinalaista kansallispontikkaa, katselin Himalajaa hotellin ikkunasta, söin meheviä kasvisnyyttejä, join kolaa tiibettiläiskahvilassa, olin pilkankohteena repsottavan rintaliiviolkaimen vuoksi ja ymmärsin, mitä tarkoittaa vessahätä ja nälkä länsimaisesta näkökulmasta. Viimeiseksi mainitut eivät tietenkään ole mitään verrattuna siihen kurjuuteen, mitä maapallolla on, mutta suosittelen silti istumaan ureat tuloillaan 12 tuntia vuorenrinteessä nälän vääntäessä mahaa. Olisi kuulemma pitänyt kusta pulloon. Johonkin se raja täytyi kuitenkin vetää: pulloon.

Kangding

Varsinkin varttuneempi ikäpolvi sivuuttaa Aasian-matkailun, koska pelkää, ettei kielitaito riitä. Sellaista tilannetta ei voi tulla. Kukaan ei puhu englantia. Kommunikoimme menestyksekkäästi kangdingilaisessa yökerhossa suomeksi, kun meille selitettiin some-sovelluksista kiinaksi. Ensimmäisellä Kiinan-matkallani näin viisi valkoihoista ja kolme tummaihoista. Toisella reissulla syksyllä 2014 saldo oli vieläkin heikompi. Kertonee siis siitä, että vierailemamme paikat olivat melko koskemattomia. Kielikin oli hallussa etukäteen. Kehonkieli. Välillä voi myös huutaa ”Nokia, yes” ja ”next to Russia or Sweden”. Hymyile vähän.

Minulla on ikävä Kangdingiin. Ja haluaisin vielä Langzhongin vanhalle torikujalle fengshui-puutarhan keskellä sijaitsevaan hotelliin. Tästä kaikesta olen valmis maksamaan liki 1500 euroa. Se on aika vähän kokonaisvaltaisesta nautinnosta. Reissukassa on muhkea keskimääräiseen aasialaiseen hintatasoon verrattuna, mutta paljon vähemmän kuin kuukauden Tampere-budjetti. Kiinassa 800 euroa tarkoittaa minulle luksuselämää kulttuuriperinnettä ja ihmisiä kunnioittaen. Tampereella kustannan sillä vuokran ja muutaman parsakaalin jääkaapin pohjalle. Saa sillä kai myös Juveneksesta muutaman lounaan.

Kävinkö katsomassa pandoja? Kävin kerran ja nopeasti. Kallista ja tylsää. Söpöjä kyllä. Oliko tulista ruokaa? Eipä juuri, sillä tottumuksesta pitää huolen palvelusväki kotona. Nautinko? Niin paljon, että palasin toistamiseen, ja kolmas matka on suunnitteilla seuraavalle syksylle. Sitä ennen käyn napostelemassa muutaman makoisan kevätrullan tammikuisena iltana Vietnamissa. Ja teen yhden gradun.

Minulta on kysytty useasti, miksi matkustin Kiinaan. Siihen minulla on vain yksi vastaus. Mihin muualle olisin mennyt? Finnairin tarjoussivu auki ja Chongqingin-koneeseen! Ei, en käynyt Kiinan-muurilla tai Pekingissä tai Shanghaissa. En Hongkongissakaan. Ne ovat toisella puolella Kiinaa.

Kumppanini tietää, kuinka usva laskeutuu vuorenrinteelle Sapassa. Minäkin tiedän pian. Pohjois-Vietnam, yllätä minut.

Sytyttääkö Kiina sinut?

2 thoughts on “Eihän kukaan lähde Himalajan juurelle

  1. Jylhiä vuoristomaisemia, apinoita ja tiibetiläiskyliä. Ystävällisiä, auttavaisia ihmisiä sekä lääkäriä että hotellia etsiessä. Kuitenkin oma etu menee edelle, varmaan ihmispaljouden vuoksi. Uteliaitakin olivat, me kun pitkinä länsimaalaisina kuljimme kaduilla. Lapset ovat samankaltaisia toisella puolen maailmaa: kiehnäsivät jaloissa ja piirtelivät meistä pilakuvia. Tolkuttoman pitkiä bussimatkoja. Maukasta ruokaa, mitä nyt välillä jotain kuvottavaa seassa. Kyllä Kiina sytyttää!

    Tykkää

  2. Kiina todellakin sytyttää! En usko, että Pohjois-Vietnamkaan on pettymys 🙂 Apinoita en Kiinassa nähny, koska ei menty Emeihin.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.