Media ei pilannut lapsianne

Tia Kiurulla on huolia. Hän on ikääntynyt ja ryppyinen 25-vuotias. Hän on täydellinen nainen, koska on taltioinut itsestään hyllyviä kuvia Instagramiin osoittaakseen voivansa olla kaunis muutenkin kuin täyttämällä median asettamat kriteerit.

Mitkä kriteerit? Media ei aseta ihannevartalostandardeja, vaan kauneuden rajat syntyvät siitä, kuinka mediaesityksiä tulkitaan. Median tehtävä ei ole kasvattaa lapsia – johan tässä täytyy vahtia poliitikkoja! Lapset tulkitsevat kuvia ja tekstejä niillä eväillä, jotka vanhemmat pakkaavat sarjakuvakirjailtuun reppuun. Omassani oli Pocahontas.

DSC_14821

Tosi-tv-Kiurulla oli varmasti jalo ajatus blogikirjoituksensa pohjana. Mutta Tia, arvaa mitä? Julkaisemalla kuvia vartalostasi ’epätäydellisen täydellisenä’ määrität sen poikkeavaksi, ja ylläpidät samalla normeja, joita vastaan taistelet. Ikävä kyllä kuluneen kuvakulmahuijauksen paljastavat vedosparit eivät muuta maailmankatsomusta, koska niitä katsovat samat epävakaat aikuiset, jotka istuttavat jälkikasvuunsa ongelmiksi paisuvia asenteita.

Tia ei ole ainoa, jota huolettaa. Anna Perhoa harmittavat nuorten seksijuhlat, jotka tosin lienevät ihan kelpo murheenkryyni. Perho ironisoi tekstissään median syyllisiä, mutta sortuu kiurumaisen tyhjään osoitteluun itsekin. Hän kirjoittaa siitä, kuinka nuorten tyttöjen seksuaalisuuteen liitetään aina kauhistelua. Asioista ei tarvitse vaijeta, mutta asettamalla toistuvat ajatusmallit esimerkeiksi kerta toisensa jälkeen lopputulos on se, että kauhistelusta tulee normi.

Uudet näkökulmat rikkovat tabuja. Seksijuhlia sanan varsinaisessa merkityksessä en suosittele, eikä Instagramiin kannata ladata paljastelukuvia täydellisestä kuvakulmasta huolimatta. Maailma ei kaadu siihen, jos tekee toisin. Se kaatuu aivan muiden asioiden vuoksi.

Ihmisellä on uskomaton kyky kasvattaa ikiaikaista sananlaskua mukaillen kärpäsestä härkänen. Tarina ei kerro tapahtuman fysiologista syntyä, mutta siihen me todellakin pystymme. Saatamme vauhkoontua Marja Hintikan animoidusta seksikoulusta samaan aikaan kuin esiteini kirjautuu pornosaitille. Kävelemme strippibaarien ohi aamuvuoron päättyessä, ja iltavuoron jälkeen poikkeamme sisään lapsen odottaessa kotona. Hän on kyllä löytänyt jo kaikki kätkönne. Puhukaa lapselle, ennen kuin sujautatte tarjoilijan liiveihin kaksikymppisen.

Huomionarvoista on se, että aina kaikki ei ole pielessä. Ei edes mediaesitysten vuoksi. Suomessa kasvaa edelleen myös tasapainoisia nuoria. Jos jokin kuitenkin on vialla, älkää huoliko. Media ei pilannut lapsianne. Te teitte sen ihan itse.

Pilaavatko mediaesitykset sinun lapsesi?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.