J. Karjalainen: Stindebinde

Pikku-Stinde, Stindebinde – –. Stindebinde, täysi pummi – –, Stindebinde, bindemayer. Mitä tapahtui?

Niin. Mitä Stindelle tapahtui? Palataan siihen myöhemmin.

J. Karjalainen julkaisee ensi kuussa Sinulle, Sofia -albumin, jolta kuun alussa ilmestynyt Stindebinde on ensimmäinen singlejulkaisu. Karjalainen on mies, joka on onnistunut elinaikanaan tekemään itsestään jonkinlaisen legendan – osittain mystisen imagonsa vuoksi. Ja sitten ovat ne elämään jäävät kappaleet, joita kuunnellaan yli ikärajojen. En halua käyttää ilmaisua ’sukupolvelta toiselle’, koska Jukka ei ole oman ikänsäkään puolesta ehtinyt kesyttää kovin montaa sukupolvea. Vielä.

stindebindeKuvakaappaus Spotifysta.

Takaisin Stindeen. Hän on kiehtova hahmo. Juuri siinä piilee Karjalaisenkin tarinatyön juju: Kappaleet kertovat yleensä omituista nimeä kantavasta hahmosta, joka voi olla kuka vain meistä, tai ainakin tunnemme hahmonkaltaisen henkilön.

Stindebindeen on tiivistynyt surua, onnea, haikeutta ja nöyryyttä. Kappale asettaa vastakkain Stinden ja tekstin kertojan, Stindenbinden kohtaavan entisen koulukaverin.  Kohtaaminen kertoo yhteiskunnastamme. On turha naamioida vanhan, alkoholisoituneen koulukaverin jälleennäkemistä riemuksi, kun suurin osa tosielämän tilanteista on kaikkea muuta. Tällaisten kohtaamisten jälkeiset tuntemukset Karjalainen on pukenut radioaaltoja hellivään muotoon.

Timo K. soitti kitaraa, lukuisissa yhtyeissä; mm. Au revoirissa, kun kiersi Eurooppaa. Mä tunsin hänet jo koulussa – –.

Stinde on joskus ollut taitava soittaja. Hyvä poika. Lyriikoissa esiintyvät lukuisat lempinimet ilmentävät kertojan ja Stinden taakse jäänyttä ystävyyttä. Nyt Stinde toivottaa ”onnea, onnea vaan” ja ”kumartaa meille”. Irvaileeko Stinde? Tuskinpa. Tai korkeintaan ihan vähän. Teos on nimittäin Stinden testamentti. Tällaiset kohtaamiset eivät välttämättä ole surullisia, vaan ne voi nähdä myös kauniina jäähyväisinä. Stinden aika on lopussa.

Hyvän lyriikan tunnistaa yleensä sujuvista intertekstuaalisista viittauksista. Tekstissä puhutaan Timo K:sta, joka soittaa kitaraa yhtyeissä ympäri Eurooppaa. Sen lisäksi, että tästä voi päätellä Stinden oikeaksi nimeksi Timon, se liittää tekstiin myös kirjailija-taiteilija Timo K. Mukan (1944-1973). Viittaus on osuva, sillä mitä ilmeisemmin Stindebinden kohtalo muistuttaa Mukan elämää, vaikka Mukka ei musiikkimiehiä ollutkaan.

Stinde on heitä, joihin törmäämme kadulla, ja joiden ohi kävelemme. Asiat ovat joskus olleet toisin bussipysäkeille sammuvillakin. Ja joskus tulee se viimeinen pakkanen.

Sinulle, Sofia ilmestyy 20. marraskuuta.

Voisiko Sofia olla Stinden tytär?

Seuraa Bloglovinissa | Blogit.fi:ssä | Instagramissa

4 thoughts on “J. Karjalainen: Stindebinde

  1. Odotinkin, että koska tulee bindeanalyysiä. Hieno teksti jälleen kerran, sekä sulta että Karjalaiselta! Ikävä kyllä kappale jää melodisesti Karjalaiseen tapaan monien muiden säveltäjien varjoon.

    Tykkää

  2. * muiden säveltäjien sävellysten. Vikkelämmät sormet kuin silmät.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.