Kenen hiileen puhallat?

Parjatun ja ylistetyn Putouksen seitsemäs kausi käynnistyi lauantaina. Toisin kuin aiempien kausien avauksissa, pääpaino ei ollut uloste- ja alapääosastossa, vaan poliittisessa satiirissa. Se on vaikea laji – niin tekijöille kuin katsojille. Putouksen saamasta kritiikistä huolimatta avausjakso oli onnistunut nimenomaan satiirisen otteensa vuoksi, vaikkei se kaikille auennutkaan. Ainakaan perheen pyjamasankareille ja niille, joita eivät poliittiset virtaukset kiinnosta.

Seksi ja kakka ovat sketsiviihteen peruspilareita, joiden varaan myös Putous nojaa. Avausjakso ei tehnyt poikkeusta, mutta ainakin jälkimmäinen peruselementeistä oli kätketty poliittiseen satiiriin. Mannerheim, Marilyn, Jumala ja Teemu Selänne kakkasivat seisaaltaan vaippaansa, ja katsojat hermostuivat. Sketsin ydin ei kuitenkaan ollut alleen laskeminen tai jumalanpilkka, vaan henkilökohtainen tuottavuusloikka, jota ”vaaditaan nyt meiltä kaikilta”. Putouksen väki kiittää tästä valtiovarainministeriötä ja Suomen Keskustaa laittaen samalla vaipat jalkaan ja Suomen nousuun keskustan vaalikorvamadon sävelellä.

PutousKuvakaappaus Katsomo.fi-palvelusta.

Entinen Maalaisliitto oli kantava teema myös muissa sketseissä. Perinteisessä viikkokatsauksessa studioon marssitetiin pääministeri ’Juha Sipilä’ (Joonas Nordman). Kohtauksesta kiinni saamiseen ei vaadittu paljoa, sillä Sipilän puhetyyliä ja tyhjää ilmaisua ivattiin avoimesti. Tönkösti puhuva Sipilä kiitti ”kovasti mahdollisuudesta tulla pilaamaan tämäkin ohjelma”.

Sketsin huippuhetki ei kuitenkaan ollut katkonainen ilmaisu tai teennäisen hauska itseironia, vaan hiili. Yksi pieni hiilenpala. Siihen Sipilä toivoo kaikkien puhaltavan. Ja näin tapahtui uutisstudiolavasteissa. Taskussaan pääministerillä oli kuitenkin oma salainen hiilensä, johon hän aikoo hönkiä Jyri Häkämiehen kanssa. Muut olivat juuri kuulemma puhaltaneet köyhien hiileen. Tässä on poliittisen satiirin ydin: oivallukset, jotka ovat komedian, proosallisen kekseliäisyyden ja ajankohtaisten aiheiden yhteispeliä.

Minun hiileni ei totisesti ole se, johon Sipilä ja Häkämies puhaltavat, mutta siitä huolimatta ohjelman keskustapilkassa oli jo ajojahdin makua. Komedian keinoin pitäisi onnistua ottamaan kantaa muutenkin kuin suoralla osoittelulla. Toisaalta, on tehtävä valinta, jättääkö pähkinät katsojan purtavaksi, vai vääntääkö asiat rautalangasta. Lopputulos on joka tapauksessa se, että katsoja, joka ei ymmärrä politiikkaa, ei naura kummassakaan tilanteessa.

Seitsemännen kauden avausjakson satiiriyllätykset eivät jääneet ainoastaan tuottavuusloikkaporukkaan, vaan myös suosittu sketsihahmokilpailu tarjoili muutamia herkkupaloja. Mersumies Aimo Sonni pukeutuu rytkyihin ja rytkytti niillä. Sonnin kilpatoveri on poliittisesti orientoitunut 9-vuotias Matti Pikkuvanhanen. Jos oikein tarkkaan analysoidaan, soinilaisen tilipäivän voi havaita myös Angela Brosin hahmon sloganeissa, sillä hänellä on pikkutuhma kolmiopäivä, joka toki ensisijaisesti vertautuu tv:stä tuttuun Dolmio-päivään, mutta jonka voi nähdä viittaavan myös Timo Soinin tilipäivään.

Poliittinen satiiri on valinta rajata yleisö etukäteen. Putouksen tarjoama politiikkapainotteinen viihdekatsaus ei ole haastava analyysin kohde, mutta kukapa prime timessa jaksaisi aina tulkita kansainvälisen politiikan kiehtovimpia käänteitä. Mukana oli sitä paitsi myös nuoriin naisiin mieltynyt Dami Damminen. Nähtäväksi jää, pahoittaako Juhani ”Tami” Tamminen mielensä tästäkin. Siitä lisää myöhemmin tällä viikolla.

Putous MTV3:lla lauantaisin klo 19.30.

Mistä sinä suutuit?

2 thoughts on “Kenen hiileen puhallat?

  1. Kuka on hermostunut vaippasketsistä? Oma rajani sille, mistä saa vääntää vitsiä, taitaa olla aika paljon korkeammalla kuin monella muulla. Jumalan pyyntö Selänteelle ”annatko nimmarin, mun poika on sun suuri fani” sai mussa aikaan sellaset naurut että tuskin tällä kaudella enää kuullaan.

    Tykkää

  2. Tossa jutussa, jonka linkitin ja sen kommenteissa on tosi paljon marinaa siitä Jumala-jutusta. Mä luulin ensinäkemältä, että tää jumalahahmo on Väinämöinen 😀

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.