Myytti työssä käyvästä opiskelijasta

Kello herättää 7.55. Torkutan. Nousen klo 8.20. Vessaan ja kahvikeittimen luokse. Aloe vera -geeliä hampaisiin, ja ghanalainen luomusumppi tanskalaiseen take away -kuppiin. Perillä yliopistolla 9.05. Ajoissa taas.

Niin, sehän on ihan itsestä kiinni, haluaako käydä töissä, vai tyytyykö lainan nostamiseen. Laina ei ollut minulle vaihtoehto, koska en kestäisi ahdistusta lainataakasta maksuajasta huolimatta. Eikä opintolaina riittäisi siihen elintasoon, jota haluan ylläpitää. Tällä en siis tarkoita mitään luksuselämää, mutta sellaista, jossa voi käydä kaupassa tiliä vilkuilematta, shoppailla vähän, matkustella ja syödä ulkona.

DSC_1617

Työpaja loppuu 11.45. Säntään tunkkaiseen ruokalaan, ja hermostun linjastolla temppuileviin ihmisiin. Pääsen pöytään, ja ahmaisen jonkinlaista laitoslimapapukastiketta. Klo 12.15 porhallan mikroluokkaan, koska yhtäkkiä ei olekaan kiire, ja muistan illalle suunnitellun opiskelutehtävän ja kirjaprojektin haastattelun. Hoidetaan pakollinen paha pois alta heti. Reilua tuntia myöhemmin haastattelu on suunniteltu ja kolme vertaisarviointia kirjoitettu.

Työvuodet kerryttävät kokemusta ja eläkettä. On aika surkeaa miettiä jo tässä vaiheessa sitä, miten eläkkeellä olosta selviytyy. On pakko. Jos ei ole kyse fyysisistä rajoitteista tai työnantajan harjoittamasta ikäsyrjinnästä, jokainen saa kyllä töitä. Eri asia on se, mitä kelpuuttaa. Harva opiskelija tai vastavalmistunut astelee suoraan organisaation huipulle.

Klo 13.20 lähden maleksimaan työpaikkaa kohti. On aikaa. Hiippailen hakemaan huoltoasemalta noutokahvin. Myyjä on taas yrmeänä. Klo 13.35 olen sisällä työpaikalla. Luen Seiskan, ja täytän vesipullon. Alan tehdä töitä.

En tee tällä hetkellä oman alani töitä muuta kuin satunnaisesti freelance-pohjalta. Otan kuitenkin vastaan kaikki tarjotut työt. Jos joutuisin kärkkymään alati uutta keikkaa elannon toivossa, tai elelemään kesällä ansaituilla roposilla, elämä olisi melko synkkää. Teen sen sijaan sisäsiistiä, mielekästä toimistotyötä, jonka palkka on sopiva, ja työajat joustavia.

Uskon siihen, että hyvän CV:n perusta on aidon osaamisen lisäksi työkokemuksessa, vaikka kokemus ei eksaktisti olisikaan opiskelualaa vastaava. Muutaman viikon kesätyökokemus ei korvaa usean vuoden palvelusta yrityksessä. Työllistymiseen on pakko uskoa. Ja siihen, että todellisille osaajille löytyy töitä.

Klo 18.07 pölähdän silmät ruudun tuijottamisesta sippuralla sateiselle ja kolealle kadulle. Jolkottelen esikaupunkialueelle tekemään haastattelua. Sormet eivät palele, koska muistin ostaa ketjuliikkeestä mahdollisesti lasten tekemät neulehanskat. Haastateltavan luona jutellaan ja kahvitellaan.

En kuvittele olevani sankari. Joillain on tämän kaiken keskellä vielä lapset ja lemmikit hoidettavana. Siitä huolimatta monet kysyvät, miten jaksan. Onko vaihtoehtoja? Kyllä, olisi ihanaa nukkua pitkään viikon jokaisena aamuna ja ottaa päiväunet luennon jälkeen, mutta en ole vielä keksinyt, mitä muuta kaikella ylimääräisellä vapaa-ajalla tekisin. Tenttikirjojakin on alallani vähän.

Klo 20 hyppään sukulaiseni autoon, ja hän kuljettaa minut kotini lähelle. Nappaan lähikaupasta valkosipulia, vichyä ja jopa Zero Colan. Klo 20.30 painan ovisummeria niin, että kumppanini tärykalvot soivat. Alan paahtaa valkosipuleita. Keitän riisiä ja hörpin colaa. Klo 21.05 nostan jalat pöydälle. Roban tunnari on jo alkanut.

Ennen kuin tulevaisuuden työnantajani muistaa minua hyvillä työtehtävillä, Kansaneläkelaitos lähettää kyllä vuotuiset onnentoivotuksensa. Kiitokset yhteiskunnalle tienatuista verorahoista ja nootit saaduista opintotuista. Verovirasto sen sijaan lähettää pienen shekin joulukuussa, ja muistaa kyllä sivutuloverona napsaista reilun kolmanneksen tehdyn työn palkkiosta. En kuitenkaan vaihtaisi työkokemusta loikoiluun, lainaan ja pelkkiin pätkätöihin.

Aikani koittaa vielä. Ehkä pian.

Käytkö tai kävitkö opiskeluaikana töissä?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.