Vihis tulee, oletko valmis?

Suomalaiset rakastavat lyhenteitä ja sanaleikkejä. Joko haukkasit palan uusinta villitystä, vegaanista lihapiirakkaa – vihistä?

DSC_1632

HoviRuoan valmistama vihis on hurmannut kuluttajat niin, että piirakat viedään kauppojen hyllyiltä. Jopa lähi-Salekin on ottanut vihiksen valikoimiinsa. Tampereelle avautunut Kahvila Kaiho on syventynyt myös Pimp my vihis -konseptiin, joka mahdollistaa vihiksen hyödyntämisen vegaanisisssa kahvilaelämyksissä.

Onnistuin poimimaan eräänä lauantaiaamuna toisiksi viimeisen vihikseen Salen hyllyltä. Hipsin kotiin tuomiolle.

DSC_1629

Katso tuota rasvaa tirisevää taikinaa! Vihis näyttää tavalliselta, joskin hieman köykäiseltä, lihapiirakalta. Rasvapitoisuus on ainakin kunnossa, sillä sormet kiiltelevät hellässä talven aamupäiväauringossa. Paljon muhevammin kuin työkaverini nakit grahamlihiksen kanssa ruokatunnilla.

Avaan vihiksen. Sisällä on hieman vihertävää taikinaan sekoittunutta mömmöä, josta voi erottaa vihannespaloja. Tässä vaiheessa vihis vaikuttaa itse asiassa melko täydelliseltä lihapiirakan kasvisversiolta.

DSC_1627

HoviRuoan toimitusjohtaja Pekka Kaikkonen on Iltalehden artikkelin mukaan hämmentynyt vihiksen suuresta suosiosta. Vihis on täysin vegaaninen tuote, jonka kehittäminen on kestänyt parisen vuotta.

Vihanneslihapiirakan kanssa ei voi kuitenkaan puhua terveellisyydestä samassa lauseessa. Pieni ja pyöreä vihis kätkee sisäänsä 350 kilokaloria, ja rasvaakin saa nauttia 14 grammaa. Tästä on kuitenkin turha soimata itäsuomalaista piirakkaa, koska on päivänselvää, ettei vihistä ole tehty päivittäiseen ruokavalioon. Vähemmästäkin saa sepelvaltimotaudin.

DSC_1630

En usko ostavani vihistä enää uudelleen. Tosin heikkona hetkenä lähikaupan tarjonnassa vihis on ainoa oljenkorteni nuudeleiden jälkeen. Valitsepa siitä apetta ruokatunnille. Ehkä jonain päivänä opin kokkailemaan evääni ajoissa.

Eniten vihiksen suosiossa harmittavat kokonaan tai osin eläinperäisiä tuotteita tai lihaa välttävät kansalaiset. Ollessani sitoutunut kasvisruokavalioon en tarvitse lohdutustuotteita korvaamaan sitä, etten osta saunapalvia, HK:n sinistä tai purilaispihvejä.

Tehdessäsi valinnan olla syömättä lihaa luovut myös lihapiirakasta.

Miltä vihis sinun mielestäsi maistui?

6 thoughts on “Vihis tulee, oletko valmis?

  1. No en ole Vihistä maistanut enkä myöskään ymmärrä mihin ihmeeseen kasvissyöjä tarvii lihan korvikkeita…oma kasvissyöntini kun perustuu siihen, että liha on pahaa ja ällöttävää…:)

    Tykkää

  2. Samaa mietin itsekin. Nyt elän myös kautta, jolloin liha on todella ällöttävää, vaikka aiemmassa kasvissyöntitekstissä puhuinkin tyyliini kuuluvan kärkevästi kasvissyöjän (toteutumattomiksi jäävistä) lihanhimoista 🙂

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.