YleX: Joulusoija

YleX julkaisi 11. joulukuuta Joulusoija-rallatuksen, jonka pääsanoma kiteytyy siihen, ettei tarvitse pahoittaa mieltä, vaikka kaikki ei menisi jouluna suunnitelmien mukaan. Vaikka Joulusoija on tehty huumorilla, se kätkee – ehkäpä tahattomasti – lyriikoihinsa jotakin oleellista suomalaisesta yhteiskunnasta. Kappaleen ovat sanoittaneet Jenni Poikelus ja Köpi Kallio, ja sen tulkitsevat YleX:n juontajat.

JoulusoijaKuvakaappaus Spotify-palvelusta.

Helpot riimit ja tasaisen riemukkaasti eteenpäin jyskyttävä poljento takaavat sen, että kappale jää kerrasta mieleen. Melko hyvää työtä porukalta, jonka ensisijainen ammatti ei liene musiikin parissa, vaikka ääni onkin suuri osa työtä.

Joulusoija hyödyntää kiitettävästi kuluneen vuoden ilmiöitä. Terävimpiä ovat kannanotot, jotka puetaan huumorikaapuun. Kappaleessa nimittäin leikataan kinkkua kuin ”päättäjät duunii”, ja piilotetaan ”lahjat konttiin niin kuin Jari rahat tonttiin”. Tästä kaikesta aiheutuva jännitys on ”laiton niin kuin kuuden euron lätty”. Nämä kolme riimiä nivovat hämmentävän hyvin yhteen vuoden mediakeskustelun.

Kappale ei sentään ole toisinto hallituksen iltakoulusta, sillä mukana on kepeämpiäkin aiheita kuluneilta kuukausilta. Rallissa touhutaan ”enemmän kuin bile-Dani”, koska ”madafakin joulu” on niin mahtava. ”Joulu sitä joulu tätä, joulu, joulu, joulu” sanailu sen sijaan piikittelee Cheekiä, joka on ilmaissut asian toisin: ”Panee sitä, panee tätä, Jare, Jare, Jare.” Voihan sen toki niinkin sanoa. Joulusoija kuittaa kaiken huudahtamalla: ”Suomi takas nousuun!” Jouluhysteriassa keskustan korvamadon ennustus voikin toteutua hetkellisesti.

Edes Joulusoija ei ole voinut ohittaa Roope Salmista, joka kurkkaa joka luukusta joulukalenterissa madafakin-juttujen lisäksi. Jotainhan se kertoo, että Salminen on samassa kappaleessa erään Jarin (Aarnio) ja yhden Cheekin kanssa: läpimurrosta.

Joulusoijan ehdoton hedelmä poimitaan kuitenkin vasta kappaleen edetessä. Naapuri kuuntelee Antti Tuiskua, mutta ”tääl on peto irti”, koska ”ensiksi hävisi selfiekeppi, sitten katkesi internetti”. Suola ei ole lukuisissa somea ivaavissa riimeissä, vaan siinä mihin lopputulokseen päästään, kun oheista ajatusta tarkastellaan vakavasti. Aika monessa kodissa on jouluna peto irti. Siihen ei auta olkkosten siirtäminen Alkon suojiin tai viinapuotien aukioloaikojen tiivistäminen.

”Surumielisennäköiset tontut kertoo, että mun sauna on palanut” on harmiton riimi, johon perisuomalainen joulu voi kuitenkin päättyä kuin Jukolan veljesten metsäreissu. Ei siis ihme, että joulu halutaan ”laittaa jo säppiin”, vaikka unohti ”laittaa tän kaiken jo snäppiin”. Kappaleen raikas naisvoimin joikattu kertosäe ilmentää sukupuolten välistä epätasa-arvoa jouluhömpötyksen keskellä. Toisen on niin helppo hukkua joulumaniaan, kun joutuu valvomaan uunia kuin vastasyntynyttä.

Somealustat ja valokuvaushärvelit eivät ole uhka joululle. Me olemme uhka. Ja te vanhemmat, ei tekisi pahaa tutustua Sari Helinin tekstiin, jonka otsikkokin tiivistää paljon: Sun joulustressisi on sun lapsesi lapsuus.

Koittakaa jaksaa. Ei joulun pidä olla yhtä synkkä, kuin miltä se näyttää varpusen silmissä jouluaamuna. Veskun tulkitsemana. Huh. Nyt Joulusoija soimaan!

Joulusoijan voi kuunnella täällä.

Pääseekö Joulusoija sinun soittolistallesi?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.