Kasvissyöjän joulu

Heräsin vasta pari joulua sitten siihen, että jouluna ei tarvitse kärsiä nälästä ja täyttää mahaa herkuilla lihomisen uhalla. Jouluna voi kokata omia suosikkiruokiaan. Joulu on rauhoittumisen lisäksi pyhitetty nautinnolle.

DSC_0109

Jonkinlaiseksi perinteeksi voisi kutsua jo kasvislasagnea, jota valmistan itselleni ja muille halukkaille jouluaattona. Jopa raskaan sarjan lihansyöjä-äitini mutustelee yön viimeisinä tunteina lasagneani konvehtien loputtua. Sitä paitsi lasagne on laatikkomallinsa vuoksi sopiva suomalaiseen, ankean laatikko-orientoituneeseen joulupöytään. Oman lasagnenäkemykseni ainesosat ovat nähtävillä tämän tekstin lopussa.

DSC_0111
DSC_0113

Jouluruokatotaalikieltäytyjän aatosta ei kuitenkaan tarvitse poistaa herkkuja. Itse nautiskelin maltillisesti joulutortuilla, ja innostuin jopa kokeilemaan kolmen aineen maapähkinävoikeksejä. Niidenkin ohje on kirjattu tekstin loppuun. Kuvissa sen sijaan vilahtelee poro, jota ei itäpirkanmaalaisessa joulupöydässä nautittu, vaan sitä katseltiin siivosti ruokapöydän ääressä poron nuuhkiessa kuusta.

DSC_0097.JPG

Kasvislasagne

Yksi kesäkurpitsa | kolme paprikaa | kuusi salottisipulia | n. 300 gramman parsakaali | neljä valkosipulinkynttä | puoli ruukkua timjamia | oman maun mukaan 1-2 purkkia tomaattimurskaa | purkki kidneypapuja | täysjyvälasagnelevyjä (tai kolme kesäkurpitsaa viipaloituna) | päälle juustoraastetta oman maun mukaan | kirsikkatomaatteja pilkottuna | kuivattua oreganoa päälle

Tee aluksi tomaattikastike pavuista ja kasviksista. Esikeitä parsakaali ennen lisäämistä kastikkeen joukkoon. Lisää joukkoon puristetut valkosipulinkynnet ja silputtu timjami. Freesaa, kunnes kasvikset ovat lähes kypsiä.

Kokoa lasagne kerroksittain öljyttyyn vuokaan aloittamalla kasviskastikkeesta. Ripottele päälle juustoraastetta ja kirsikkatomaattiviipaleita. Pidä uunissa 200 asteessa, kunnes juusto on ruskistunutta. Ripottele päälle oreganoa.

DSC_0117

Maapähkinävoikeksit

Kaksi kananmunaa | 300 grammaa maapähkinävoita | vajaa 2 dl sokeria

Mittaa maapähkinävoi. Lisää joukkoon munat ja sokeri. Sekoita puuhaarukalla, kunnes seos on tasainen. Mittaa ruokalusikalla pellille epäsymmetrisiä kekoja.

Paista keksejä 175 asteessa vähintään kahdeksan minuuttia uunin tehot huomioiden. Itse paistoin reilusti kauemmin. Aloitin keskitasolta, ja seurasin kökköjen koostumusta haarukalla. Siirsin keksit ylätasolle siksi aikaa, että ne vaikuttivat kuivilta ja hieman ruskistuneilta.

Keksit voi halutessaan koristella suklaaraidoilla pursuttamalla sulatettua suklaata esimerkiksi Minigrip-pussin rikotusta kulmasta.

Mitä joulupöytääsi kuuluu?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.