Paratiisi Pohjois-Vietnamissa: Sapa

On olemassa paikkoja, jotka tuntuvat välittömästi kodilta. En puhu nyt Amurin kodistani, enkä Kiinan Sichuanin Kangdingista, vaan kolmannesta ihastuksestani: Sapasta.

DSC_0420DSC_0141

Bussi kurvasi sellaista vauhtia pitkin kapeaa vuoristotietä, että äitini olisi varmasti pökertynyt. Ajopeli kaarsi kuitenkin Sapan keskustaan ilman vaaratilanteita tai henkilövahinkoja.

Sapa on noin 140 000 asukkaan kaupunki Lao Cain provinssissa Pohjois-Vietnamissa. Vaikka olemme suosineet matkalla aina perusmukavia ja kohtuuhintaisia hotelleja, Sapan-lomaan tuli upotettua rahaa tavallista enemmän. Investointi kohdistui sviittiin, jonka yksityiseltä parvekkeelta aukeaa Phan-Xi-Pǎngin vuoristo laaksoineen. Hotellista on tulossa oma artikkeli, koska Sapa on pullollaan hotelleja, ja joku voi jopa hyötyä rehellisestä arviosta.

DSC_0333DSC_0252

Sapa on valloittava kaupunki, jossa voi helliä sisäistä etnomatkailijaansa, mutta päästää irti myös teneriffalaisen diskomestarinsa. Vuoristokaupungissa näkyykin happy hourista avoterasseilla nauttiavia, tuhdisti humaltuneita keski-ikäisiä, jotka poikkeavat matkalla ökyhotellilleen syömässä italialaista pizzaa. Sillähän kannattaa täyttää vatsa, kun on itsensä Pohjois-Vietnamiin asti pungertanut!

DSC_0246

Sapan turismi on kasvanut runsaasti. Matkakumppanini kertoi Sapan muuttuneen sitten viime näkemän. Viisi vuotta on pitkä aika kehittyvälle valtiolle. Paikallisten tätien ruokakojut ovat kadonneet, ja pöhkösti nimetyt hampurilaispaikat ja pizzeriat ovat vallanneet kadut. Onneksi ihania paikallisia ravintoloita ja katukeittiöitä on tarjolla edelleen.

DSC_0311DSC_0233

Kaupungin kyljessä olevan vuoriston kylistä virtaa kaduille heimojen edustajia kaupittelemaan käsitöitään. Vauvamaisella englannilla puhuvat pienet naiset tarjoavat pussukoita ja koruja riistohinnoilla, ja seuraavat perässä vaivaksi asti. Aika monta kertaa ehtii kieltäytyä, ennen kuin sitkeimmät muorit luovuttavat. Tuntuu pahalta sanoa vuoristokylissä asuvia käsityöläisiä riesaksi, sillä heillehän Sapa alunperin kuului. Nyt pyhillä seuduilla joraavat eijariitat ja markut halpakaljatunneilla.

DSC_0326

Uskaltauduin testaamaan myös paikallista hierontaa. Tunnin niska–hartiaseudun hieronta maksoi vajaa seitsemän euroa eli noin 160 000 dongia. Roisisti sanottuna pelkäsin tulevani hieronnasta bambukeppi tai kuumakivi takapuolessa, tai ainakin riisuvani väärässä tilanteessa. Ei tapahtunut kumpaakaan.

Käsittely alkoi selästä, jonka hierominen sujui vietnamilaispojalta vähän niin ja näin. En kuitenkaan valita, koska Suomessa urheiluhieronnan jälkeen on yleensä vähän liiankin murjottu olo. Selästä hieronta eteni päähän, kirjaimellisesti koko päähän, sillä myös kasvot hierottiin. Lopuksi hieroja käsitteli käteni sormenpäät mukaan lukien. Hyvin käytetyt seitsemän euroa. Taidan siis hurjastella täällä myös toiste.

DSC_0293DSC_0282

Vaikka hieronta oli edullinen, Sapassa osataan rahastaa kasvavalla turismilla. Toisaalta länsimaalaiselle hintaerot ovat naurettavia. Enemminkin kyse on periaatteesta. Olen kuitenkin tullut Sapaan nauttiakseni. Maksakoon tuorepuristettu appelsiinimehu 1,6 euroa ja oluttölkki 80 senttiä, vaikka kauempaa saisi parikymmentä senttiä edullisemmin. Minä nautin.

Niin, ja vuoristokyläläiset suhtautuvat kameroihin epäilevästi, eivätkä halua tulla kuvatuksi. Ahne länsimaalainen napsii sitten vaikka salakuvia.

Miltä Sapa kuulostaa ja näyttää? Oletko käynyt tai aiotko käydä?

Sapaan pääsee suoraan Hanoista yöjunalla tai bussilla. Kuljetuksissa on yleensä vaihto Lao Caissa, josta voi ottaa jaetun taksin tai paikallisbussin vuoristomaisemiin. Me pysähdyimme matkalla Yen Baissa, josta jatkoimme heti seuraavana päivänä Lao Cain kautta Sapaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.