Hotel Holiday Sapa

On hellyyttävää, kuinka varsinkin Vietnamissa trendikkäiksi suunnitellut nimet tuntuvat menevän vähän ohi. Pumpkin Wi-fi -kahvilan liepeillä on Graceful hotel ja The Sapa Moment -ravintola.

Me päätimme majoittua Hotel Holiday Sapaan. Nimihän on aika suloinen ja itse asiassa looginenkin: kyllä, olemme lomalla Sapassa. Holiday sijaitsee Sapan pääkadulta alas laaksoon johtavan kadun Muong Hoan varrella, jossa on runsaasti ravintoloita, kauppoja ja hyvinvointiin liittyviä hoitoloita. Sijainti on loistava sekä palveluiden että näkymien kannalta. Phan-Xi-Pǎngin vuoristo tervehtii lekottelevia viini-intoilijoita suoraan hotellin takapihalta.

DSC_0183DSC_0166

Hintaa viikon asumiselle Hotel Holiday Sapassa 45 neliön sviitissä  aamupaloineen ei tullut kuin noin 500 euroa, mikä ei ole paljoa yötä ja henkilöä kohden. Päädyimme sviittiin, koska perushuoneessa näkymästä ei olisi ollut minkäänlaisia takeita, eikä huoneessa olisi ollut kuin yksi ikkuna. Seuraavan tason asumuksessa, deluxe-huoneessa sen sijaan olisi ollut joko laakso- tai vuoristonäkymä ja käynti yleiselle parvekkeelle. Me halusimme nähdä sekä laakson että vuoriston. Ja katsoa maisemaa omalta parvekkeelta. Tässä vaiheessa mietin, onko ahneudella mitään rajaa.

DSC_0170

Holiday Sapa -hotelli on jo hieman elämää nähnyt, mikä selittää kohtuullisen hinnan. Toisaalta kuluman huomaa lähinnä tapettien reunoissa ja huoneen nojatuolien kankaissa. Suihkustakin tulee vettä paremmalla paineella kuin normaalisti vuoristossa. Wi-fi toimii hyvin pieniä katkoksia lukuun ottamatta, ja huoneessa on tehokas jääkaappi, jossa viinikin viilenee mukavasti. Sviitin hintaan kuuluu myös jokapäiväinen vesipullolähetys, mutta toistaiseksi emme ole yhtäkään vesipulloa nähneet. Paitsi itse kaupasta hankkimamme tonkat. Näkymäahneudella ei ehkä ole rajoja, mutta jostain syystä en viitsi mennä kiukuttelemaan vastaanottoon 20 sentin pullosta.

DSC_0415

Hotellin henkilökunta on aasialaiseen turistitapaan ystävällistä, mutta palvelun toteuttamisessa on parantamisen varaa. Vesipullolähetyksen uupumisen lisäksi  siivoaminen on ollut puutteellista. Ei sillä, että sotkisimme huoneessa tai vaatisimme päivittäistä sängyn petaamista. Mutta vessa. Vessatoimituksessa yleensä oleellisessa osassa on vessapaperi, jota pitäisi olla aina saatavilla runsaasti. Lisäksi paperit heitetään koriin, mikä edellyttää sen päivittäistä tyhjennystä.

Haluan myös kääriytyä joka päivä puhtaisiin pyyhkeisiin. Ja haluan, että niitä on useita. Ja erikokoisia. Siksi hiihtelenkin pian vastaanottoon käymään hedelmällisen keskustelun puutteista. Todennäköisesti minulle vastataan iloisesti ja aivan uunosti hymyillen: ”At the moment no towels. Soon will be yes. Okey!” Muutaman tunnin päästä siivooja nahkatakkisten ystäviensä saattelemana toimittanee pyyhkeet.

Teimme varauksen Booking.comissa, koska pelkäsimme jäävämme ilman vuoristonäkymää ja yksityisparveketta, eikä toisaalta napannut ajatus siitä, että kiertäisimme hotellista toiseen kysymässä hintoja ja tarkastamassa huoneita. Oman hotellimme varaussivustolla kuvat olivat vanhoja, mikä selvisi paikan päällä. Väliseinä oli kaadettu ja kylpyamme poissa. Saimme siis suuren ja avaran yksiön ilman ammetta. Harmi korvattiin meille laatuviinillä ja hedelmillä. No, en kai minäkään enää ole kylpyankkaiässä, vaikka kylpemistä rakastankin. Vang Dalatin vuosikertaleka voiteli haavat arviksi.

DSC_0198DSC_0165

Arpeutumisessa auttoi myös aivan valloittava parvekenäkymä, joka tarjoaa pääsääntöisesti aurinkoisen vuoristomaiseman, mutta säätilan mukaan myös mystistä sumua, joka vyöryy ohitse kuin aavelaiva.

Parveke on tilava ja siististi laatoitettu. Muihin hotelleihin verrattuna parvekkeiden väliseinät ovat myös vankempia ja korkeampia, mikä tarjoaa runsaasti yksityisyyttä. Mitä nyt ruotsalaispoikien eurodance-ilottelut kuuluvat meillekin. Parvekkeen ainoa huono puoli – ja ainoa istuin – on joka spurgun unelma: kova puistonpenkki. Ehkä kesäaikaan tarjolla on aurinkotuoleja, mutta viikinkien lähisukulaiset nauttisivat maisemista ja auringosta myös tammikuussa lepotuolilla. Paikalliset tosin kulkevat täällä toppatakkiin kääriytyneenä.

DSC_0178

Aamiainen alkaa klo 6.30 ja päättyy kolmea tuntia myöhemmin. Kasvissyöjälle tarjolla on juomien lisäksi leipää, vihanneksia, hedelmiä, paistettua riisiä ja nuudelia, höyrytettyjä kasviksia ja kananmunisteille pikkuomeletteja. Lihansyöjät nauttivat nakeista, kinkkuviipaleista ja kanakeitosta. Aamupalalla tarjoillaan myös kakkuja, vohveleita ja lettuja. Ja ihan hirvittävän oksettavaa velliä.

Aamuruokailussa oma ohjelmanumeronsa on myös aasialaisturistien saapuminen. Mahdollisesti elämänsä ensimmäistä kertaa reissussa olevat äkkirikastuneet pyörivät ruokapatojen edessä kuin esikoululaiset päiväkodin kevätnäytöksessä. Tukkivat tien, sähläävät, pudottelevat astioita ja tönivät. Myös suhtautuminen länsimaalaisiin on nuivaa. En todellakaan tarkoita, että minun pitäisi päästä ottamaan nuudeleita ensimmäisenä tai että kuvittelisin olevani millään tapaa erityisasemassa. Pienessä ärtyneisyydessä lienee kuitenkin kyse varallisuuseroista, epäreiluuden tunteesta ja kultalusikka-ajattelusta.  Alapa siinä selittää, että itse asiassa tänne on tultu 14 euron keskituntiansiolla aika monen iltavuoron jälkeen.

DSC_0412

Vaikka huoneen luokitus on sviitti, en välttämättä itse kutsuisi huonetta sellaiseksi. Tässäkin asiassa voi toki palata ahneuskysymykseen. Näkymät ovat kohdillaan, aamupala on herkullinen, sijainti loistava ja hedelmäkuljetukset toimivat. Viiniäkin saimme. Pieniä pähkinämurusia oli huoneen lattioilla valmiiksi, nojatuolit olivat nähneet parhaat päivänsä ja yksi lude majaili pöydällä. Siivoojat tarvitsisivat ISS:n koulutuksen.

Mitä tällä rahalla saisin Suomessa? Kolme yötä Helsinki-Vantaan Glo-hotellin vaatehuoneenkokoisessa kopissa, joka sekin tuli testatuksi loman aluksi yhdeltä yöltä. Hotel Holiday Sapa on toimiva valinta hinta-laatusuhteeltaan varsinkin, jos ei pode näkymäahdistusta. Deluxe-koppi voi olla ihan mahtava. Eikä tämä sviittikään mikään pettymys ollut. Toinen Vang Dalat maistuisi kyllä.

Hetki tämän tekstin julkaisemisen jälkeen oveen koputettiin, ja saimme kaksi pulloa vettä. Siivoojatkin kävivät, ja täyttivät shampoo- ja saippuavarannot. Enkä ehtinyt edes käydä vastaanotossa! At the moment all good, okey!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.