Kuinka opiskella alaa, josta ei tiedä mitään?

Koska alavalintani oli minulle alusta asti selvä, en juuri yliopiston oppaita vilkuillut. Suoraan sanottuna en edes tiennyt, mitä kaikkea yliopistossa voi opiskella. Lähes vapaa sivuaineoikeus tuli myös itselleni yllätyksenä. Historiaa lukuun ottamatta koko yhteiskunta- ja kulttuuritieteiden yksikön (YKY) tarjonta oli suuri yllätys ja aiheutti valtavan valaistumisen.

Aloitin opiskeluni viestinnän, median ja teatterin yksikössä (CMT), mutta sivuaineeni poimin YKY:stä. Astelin jännittyneenä sukupuolentutkimuksen luennolle. Ala oli juuri vaihtanut nimensä naistutkimusta laajempaan termiin. Ei ollut tullut mieleenkään, että tällaista voisi opiskella. Luennot piti kulttuuriantropologitaustainen lehtori, joten opetus oli hyvin kulttuuripainotteista ja siksi minulle erityisen mielekästä.

sivuaine

Tuntui hurjalta istua samoilla penkkiriveillä sellaisten kanssa, jotka olivat lukeneet pääsykokeisiin tuntitolkulla istuakseen samassa paikassa kanssani. Tokihan sama pätee myös toisin päin; Luin monta iltapäivää omia pääsykoemateriaalejani, ja silti peruskursseilla ja vielä aineopinnoissakin oli mukana avoimessa yliopistossa pänttääviä.

Vaikka valmistun pian, olen edelleen hämmentynyt ja lapsellisen innoissani vapaasta sivuaineoikeudesta. Silloin, kun opiskelut maistuvat, on ihanaa selata kurssitarjontaa. Sitä paitsi olen sen verran utelias ja kaiketi vähän pöhkökin, että saatan useasti lukea huvin vuoksi kurssikuvauksia, vaikka minulla ei olisi aikomustakaan ottaa kyseisiä kursseja. Veikkaan kyseessä olevan jäänne kaukaisista opettajahaaveistani ja kiinnostuksestani koulumaailmaan.

Vastaan seuraavaksi otsikon kysymykseen. Alaa, josta ei tiedä mitään, voi opiskella hyvillä mielin. Silloin nimittäin oppii. Samalla kurssilla voi olla useita vuosia opiskelleita alan asiantuntijoita, ja on siten selvää, että taitotasot ovat aivan erilaiset. Omaa tietämättömyyttään ei tarvitse hävetä. Sen voi piilottaa, ja kuunnella korva tarkkana muita. Minulle intersektionaalisuuden syventävä teoria aukeni valtavan hyvin lähes valmiin sosiaalityöntekijän ja kehitysmaatutkimuksen taitajan siivellä.

Suuren innostukseni vuoksi kannustan ja jopa painostan yliopistossa opiskelevia ystäviäni käyttämään hyödyksi laajaa sivuaineoikeutta. Kuluneena syksynä mouhosin ystävälleni niin paljon sivuaineiden tärkeydestä, että en ihmettelisi, vaikka hän jättäisi ne kokonaan suorittamatta.

Oman yliopistourani sivuaineet on nyt suoritettu. Ihan niin paljon en kyseistä oikeutta rakasta, että venyttäisin opintojani siksi, että haalisin kasaan satoja opintopisteitä. Odottelen sitä päivää, kun todistan, että sivuaineista oli hyötyä. Journalistikoulutuksessa sivuaineilla voi olla suuri merkitys varsinkin, jos mielii laaja-alaiselle viestintäuralle.

Joskus kyllä mietin, että olisihan sitä pipoa voinut vähän löysätäkin.

Mitkä olivat sinun sivuaineesi?

Opiskeluaiheet jäävät hetkeksi hyllylle, sillä palailen ajankohtaisilla ajatuksilla opiskelumietteisiin syksyllä gradumaratonin kanssa. Kaikki opiskeluaiheiset tekstit voi lukea täältä.

2 thoughts on “Kuinka opiskella alaa, josta ei tiedä mitään?

  1. Joo hyvin sujuu (tai ainakin pisteitä ropisee) opiskelu, vaikkei tiedä edes omasta alastaan mitään! Ja sivuaineita, tai valinnaisia, mikskä näitä nyt nykyään kutsutaan, on onneks tietty määrä pakko käydä, niin ei sun ahdistava mouhotukseskaan aiheuta sitä, etteikö niitäkin suorittas. Ei vaan, et oo ahdistava, vaan paras mahdollinen opinto-ohjaaja. Pusipusi! ❤

    Tykkää

  2. Ihana, että ajattelet noin :* Jep, ja joskushan se on valmistuttava, ja sivuaineita voi sitä käydä vaikka patologiaa, jos kiire tulee 😀 No ei ehkä patologiaa.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.