Yöpymistärpit Sapaan

Härkä jolkottelee ylös jyrkkää asvalttimäkeä, jota reunustavat verohelpotusten toivossa suorakulmioiksi rakennetut talot ja niiden vihertävät rautaportit. Laadukkaat hotellit seisovat jähmeässä rivissä, ja muutama lohikäärmemaskotti lepattaa hennossa vuoristotuulessa pytinkien katoilla. Härät pysyvät poissa kaupungin vilinästä ja antavat paimenkoirien kirmata rauhassa ranskalaistyylisten leipomoiden liepeillä.

DSC_0925

Kirjoitin aiemmin sviittikokemuksestani. Itse asiassa päädyimme vielä reissun lopuksi yhdeksi yöksi samaiseen sviittiin, koska lämpötila putosi vuoristossa pakkasasteille, eikä muissa hotelleissa yksinkertaisesti ollut riittävän lämmintä. Ennen uusintakeikkaa ehdimme kuitenkin painaa pään tyynyyn kahdessa eri hotellissa muutaman yön ajan. Ensimmäisessä yrittäjäperhe ja ravintolan väki ottivat vieraat vastaan lämmöllä, ja toisessa muhkeasarviset härät maleksivat lähimäellä niin, että välillä täytyi sujahtaa naapuritalon piha-aidan taakse piiloon.

Elysian Hotel Sapa

Elysiania pyörittää nuori pariskunta, joka istuskelee päivän tuttavallisesti aulan sohvalla. Hotellin yhteydessä on myös ravintola Sapa Corner, jossa tarjoillaan menusta tilattava aamupala. Illastimme kerran ravintolassa; ruoka oli tuoretta ja etenkin parsakaalia oli runsaasti. Punaviini ja olut olivat myös sopuhintaisia, ja ne tarjoiltiin melkosen isoista laseista ja pulloista.

DSC_0901

Varasimme ylimmän kerroksen huoneen omalla parvekkeella ja vuoristonäkymällä. Sviittiin verrattuna taso tietenkin laski, mutta hintaansa nähden Elysianin huone oli loistava pakkasilla iskevää kylmyyttä lukuun ottamatta. Parveke ei ollut sinänsä yksityinen, vaikka niin annettiin ymmärtää. Huoneesta avautui suuret lasiovet valtavalle parvekkeelle, johon pääsi myös huonekäytävän päässä lymyävän kulman takaa. Harva tuntematon kuitenkaan kävi parvekkeella, koska käytävä näyttää umpikujalta portaikosta katsottuna. Lasiovien ja suuren ikkunan ansiosta huone oli myös valoisa, mikä korosti kauniisti uusia huonekaluja ja yleissiisteyttä. Vessakin oli puhdas, mutta kolkon pelkistetty.

DSC_0719

Vuoristonäkymä ei ollut Holidayn tasoa, mutta sitä onkin vaikea ylittää. Phan Xi Păng pilkistää lämmitystankkien, pyykkitupien ja paikallisten parvekkeiden takaa. Ontto lohikäärmefiguuri lepattaa tuulessa toisen hotellin katolla. Kirkkaana päivänä auringonsäteet porottavat suoraan parvekkeelle, mikä luo ihanteelliset puitteet täydelliselle kahvihetkelle. Suosittelen ehdottomasti Elysiania kaikkina muina vuodenaikoina paitsi talvella. Kesällä huone on takuuvarmasti viileä, koska Vietnamin leudon, vaihtelevasti lämpöasteita tarjoavan talvenkin aikana sinne voi jäätyä.

Sapa House Hotel

Pakenimme Elysianin kylmyyttä Sapa Houseen, mikä olikin ihanan lämmin, kunnes pakkanen kiristyi vielä lisää. Ilmanlämpöpumpun sukulaislämmitysjärjestelmä lakkasi toimimasta sisälle kertyvän höyryn tiivistyessä vedeksi, joka tietenkin jäätyi ja tukki masiinan.

DSC_0935

Sapa House on laadukas, siisti ja tyylikäs hotelli, jota ylläpitää yksi suku. Tunnelma on kuitenkin virallinen, ja kaljuuntuva heppu päivystää puvussa tiskin takana reilut 10 tuntia päivässä. Hän puhuu myös hyvää englantia. Muina aikoina aulassa istuu tuuraaja, joka ei osaa englantia sanaakaan.

Huoneet ovat vastaremontoituja ja siistejä. Joidenkin nettiarvioiden mukaan taso saattaa kuitenkin vaihdella. Itse en kuitenkaan havainnut tasoeroja verrattuna omaan huoneeseemme ja naapurihuoneisiin, joita näki vilaukselta niitä siivottaessa. Tumma puulattia hehkuu päivänvalossa, vessa on miellyttävä, nojatuolit muhkeita ja sängyllä tulijoita tervehtii pyyhkeistä taiteltu joutsenpari.

Parvekkeet ovat pieniä. Ulkoa katsottuna kaikki näyttävät samankokoisilta. Tuhdin osan parvekkeesta haukkaa pakkasella jumiutuva lämmitin, mutta hyvin kaksi ihmistä mahtuu seisomaan parvekkeella ja ihastelemaan maisemaa. Yksityisyyttä ei juuri saa, koska naapuri on vain matalan metalliaidan takana. Jos se häiritsee, voi nojatuolinurkkauksesta väijyä keskusaukiota isojen ikkunoiden takaa kaikessa rauhassa.

Aamupala hotellissa ei ole kummoinen. Tarjolla on automaattikahvia, ranskanleipiä, kalseaa nuudelisoppaa ja munakkaita. Aamiaisen vuoksi ei kuitenkaan kannata alkaa valikoida hotelleja, vaan ennemmin kannattaa keskittyä nauttimaan paikallisista katukojuista.

Liikuntarajoitteisille hotellin sijainti voi olla hankala. Matka keskustan vilinään ei ole kuin vajaat 400 metriä, mutta näille metreille mahtuu järjetön viiden porrasrykelmän nousu ja jyrkkä mäki. Toinen vaihtoehto on kiertää portaat kulkemalla pitkää ja tasaisen tappavaa mäkeä ylös, mutta tällöinkin joutuu kulkemaan viimeisen jyrkän asvalttimäen hotellille. Näkymät ovat nousun ansiosta tosin kohdillaan.

Muuta majoituksesta

Teimme matkan aikana varauksia ahkerasti Booking.comista, mikä toki voi olla riski. Missäpä luottokorttitiedot olisivat koskaan tallessa. Varaussivuston kuvat voivat myös olla vanhoja. Näin tosin ei käynyt kuin yhdessä hotellissa, ja tällöinkin saimme lopulta hyvän alennuksen huoneesta.

DSC_0691

Sapa on pieni kaupunki, joten hotellia vaihtaessa voi vain kävellä naapuriin ja kysyä parasta tarjousta. Yleensä silloin hinta on huokea, vaikka Booking.comkin tarjoaakin monesta paikasta muhkeat alet.

Missä sinä haluat yöpyä matkoilla?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.