Aryana Kangasala

Tampereen rajan tuntumassa Kangasalla sijaitseva afganistanilainen ravintola tarjoaa täyteläisiä makuja Keski-Aasiasta, mutta huomioi myös perinteisen pikaruoan rakastajat ensiluokkaisilla pizzoilla. Kasvissyöjät rauhoitetaan kattavalla vegemenulla ja kekseliäällä salaattipöydällä.

DSC_0001

DSC_0008.JPG

Suomalais-afganistanilaisen pariskunnan pyörittämää Aryanaa ei pidä missään nimessä erehtyä luulemaan tusinakebabpaikaksi, koska kebabia sieltä ei edes saa – ainakaan siinä muodossa, joka tulee mieleen kadunkulmissa väijyvistä pizzerioista.

Harkitsen pitkään, teenkö pöytävarauksen ravintolaan, mutta päätän riskeerata jopa äitienpäiväaterioinnin jättämällä varauksen tekemättä. Lauantai-iltana klo 19 asiakaskunta nautiskelee terassilla virvokkeita, ja muutama seurue lopettelee sisällä ruokailuaan. Pääsemme tunnelmalliseen nurkkapöytään, jota valvoo seinällä roikkuva, Keski-Aasiassa muun muassa häissä ja hautajaisissa käytettävä pahojen henkien karkotin. Turvallista ruokailua!

Kaikkiin annoksiin kuuluu myös salaattipöytä, joka painii lisukesalaattitasolla aivan omassa sarjassaan. Pöydän helmi on lähes aina koskemattomalta näyttävä ravintolan itse tekemä kasviskastike, joka on oikeasti tulista. Mutta niin hyvää. Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan, vaikka kitalaessa voikin tuntua asiaan kuuluvaa kihelmöintiä. Pöydässä on myös leipää, siemeniä, pähkinöitä, vihreää salaattia, oliiveja, majoneesi-kasvismössöä, raastesalaattia ja kurkkua. Käsittääkseni valikoima voi vaihdella, mutta perussalaattia ja tulista kasviskastiketta on aina tarjolla.

DSC_0020.JPG

DSC_0022

Äitienpäiväillallinen ei ole ensimmäinen ateriani Aryanassa. Valitsen tällä kertaa luottoherkkuni Aryana Chanan, jossa on kikherneitä, tomaattia, inkivääriä ja bittermeloneita. Bittermelonien sukujuuret ovat minulle tosin edelleen tuntemattomat, mutta arvoitus varmasti ratkeaisi henkilökunnalta kysymällä. Bittermelonit maistuvat miedoilta, ja muistuttavat rakenteeltaan jotakin suolakurkun ja chilipalon välimaastosta. Joka tapauksessa uudet tuttavuudet sopivat annokseen. Pehmeäksi haudutetut kikherneet köllivät sopivasti tulisessa kastikkeessa riisikeon ja haudutettujen vihannesten rinnalla.

Olen havainnut hyväksi myös Aryana Taco ja Sabazi Paner -annokset. Aryana Tacossa, joka ei liity suomalaisiin kuivatacoihin mitenkään, taikinakuoren sisällä on tulista kastiketta, ja kylkeen saa minttu-jogurttikastiketta. Itse en ole mintun tai jogurtin ystävä, mutta vaikka kastikkeen jättäisi sivuun, annos ei tunnu kuivalta. Sabazi Panerin pinaatti on pehmeää ja aidonmakuista, ja annos sopii aasialaisen tuorejuuston ystäville. Itse en kuulu niihin, mutta ruokailukumppanini on kehunut annosta. Huom! Aryana Taco löytyy menun hieman hämärästä, mutta herkulliselta vaikuttavasta Jotain muuta -osiosta, jossa on pari annosta valittavana kasviksilla tai lihalla.

DSC_0016.JPG

Päivänsankari, eli oma rakas äitini, valitsi listalta fantasiapizzan. Ihan vain siksi, että hänen teki pizzaa mieli. Valinta osui kuuleman mukaan kohdilleen, ja etenkin suuret kananpalat olivat mehukkaita. En tiedä Aryanan pizzakastikkeesta, mutta äitini mielestä kastike maistuu tavallista täyteläisemmälle ja yrttisen tuliselle. Sekasyöjän lista on Aryanassa yhtä pitkä kuin Tuhannen ja yhden yön sadut, mikä kannustaa vierailemaan ravintolassa toistamiseen.

Aryanan hintataso on kohtuullinen. Kasvisruoat maksavat noin kahdestatoista eurosta viiteentoista euroon. Kymmenisen euroa on itse asiassa nykypäivänä aika vähän ravintola-annoksesta. Koko menun kallein annos on 25,50 euroa maksama lampaanfile. Kahden hengen illallinen kustantaa tällä kertaa 28 euroa. Molemmat annokset maksavat 13 euroa, ja vedestä laskutetaan 2 euroa. Se tuntuu ikävältä ihan vain siksi, että 2 euroa jopa vesikannusta on liioiteltua. Lähtökohtaisesti ajattelen, että veden pitäisi olla ravintolassa ilmaista, mutta jos sille on asetettava hinta, ehdotan 50 senttiä, koska se vain yksinkertaisesti näyttää ja tuntuu loppulaskussa paremmalta. Maksaako kymmenen hengen seurue vedestä 10 euroa?

DSC_0028

DSC_0005.JPG

Henkilökunta esittelee mielellään ravintolaa, ja saan kuulla tarinoita seinäkoristeista ja näytteille asetetuista perinnesoittimista. Myös tauluiksi kehystetyt valokuvat saavat tarinansa kuuluviin. Palvelu on nopeaa ja ystävällistä myös ruokailun suhteen, mutta tunnelma pysyy silti rauhallisena, ja pöytäseurueemme saa nauttia yksityisyydestä.

Ravintola koostuu kolmesta osasta: varsinaisesta ruokailusalista, sen takana sijaitsevasta kabinetista ja pääoven toiselta puolelta aukeavasta tilasta, joka on janoisten asiakkaiden suosiossa. Vaikka tarjolla on runsaasti viiniä ja muita alkoholijuomia, räkäläjuottolaa Aryanasta ei millään saa. Humalaan ravintolassa varmasti pääsee, mutta tunnelma on lämmin ja seesteinen. Pieni janotus ei sitä paitsi ole ihme, koska rakennuksen kyljessä kiinni oleva suuri terassi kylpee kesällä auringossa. Jatkoille pääsee ravintolan takana sijaitsevaan Kangasalan Lidliin.

DSC_0032

Jossain määrin Aryanasta tulee mieleen Länsi-Tampereella sijaitseva Epilän Patarouva, joka tosin keskittyy rehdisti suomalaiseen rasvaruokaan. Vaikka pizzat ovat Kangasallakin herkullisia, Aryanan parasta antia on aito afganistanilainen ruoka. Siksi onkin hienoa, ettei kompromissiratkaisuja annosten suhteen ole tehty, vaan perinteisen pikaruoan perässä juoksijat ravitaan pizzoilla, ja makumatkailijat voivat antautua afganistanilaiseen apekimaraan. Täytyy myös huomauttaa, että hehkutettu pizzalista koostuu muutamasta vaihtoehdosta sisältäen muun muassa fantasiavaihtoehdon, mutta keskiaasialaisille mauille on varattu kymmeniä annoksia, eli juuri niin kuin pitää.

Vegetaristin ja vegaanin asema Suomen ruokakentillä ei ole vieläkään helppo, joten on huojentavaa huomata, että muualtakin kuin Tampereen keskustasta saa monipuolista ruokaa. Vieläpä keskiaasialaiseen tyyliin. Suosittelen testaamaan myös Aryanan lounaat, vaikka en ole itse päässyt niihin vielä tutustumaan. Ravintolan eloon heränneen Facebook-sivun lounaskuvat saavat veden herahtamaan kielelle, vaikka kasvistarjonta näyttääkin olevan lounasmenussa  marginaalista.

Ravintola Aryana sijaitsee Kangasalla osoitteessa Lentolankuja 2. Paikalle pääsee autolla vartissa Tampereen keskustasta. Bussi numero 40 pysähtyy aivan Aryanan viereen. TKL:n linja 1 kuljettaa lähellä sijaitsevalle Prismalle, josta kävelymatkaa Aryanaan on noin neljäsataa metriä. Rakennuksen edustalla on myös muutamia parkkipaikkoja, ja kiusaus jättää auto takana sijaitsevan Lidlin parkkipaikalle on suuri.

Aryana on myös Facebookissa.

Aiotko käydä, vai oletko jo peräti käynyt?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.