Korealaiset nyytit tempetäytteellä

Korealaistyyliset nyytit kätkevät sisäänsä syöjän suosikkimaut. Vegetaristin kannattaa testata tempen ja kesäkurpitsan liittoa, joka viimeistellään soijapaputahnalla ja kimchillä.

DSC_0113

Otaksun, että Suomessa korealainen ruoka on jäänyt vähälle huomiolle muka-kiinalaisen limaruoan ja sushin vuoksi. Oikeasti Koreassa ruoka on hyvin lihapainotteista, mutta salaatinlehtipohjaisista nyyteistä saa kätevästi kasvisruokaversion, kuten mistä tahansa kokoa itse -tyyppisestä annoksesta.

DSC_0109

Nyyttien perustana ovat salaatinlehdet. Kuvassa näkyvä salaatti on jääsalaattia, mutta pitkän testauksen tuloksena voin todeta, että parhaiten nyyteissä toimivat romaine-salaatin lehdet. Myös cosmopolitan-salaatti on kelpoa, mutta lehden keskisuoni napsahtaa herkästi poikki. Rouskuvuutensa ja kohtalaisen pienien lehtiensä vuoksi jääsalaatti ei ole tähän tarkoitukseen parasta mahdollista, mutta kokeilun mukaan sekin toimii, kun salaattikerä sattui löytymään kaapista.

DSC_0107

Karjalanpaisti- ja perunamuusitulokulmasta ponnistaville nyyttien tuntemattomin osa lienee kimchi, eli korealainen tulinen hapankaali. Kimchi valmistetaan – yllättäen – hapattamalla kiinankaalista. Suomesta kimchiä saa heikohkosti, mutta ainakin Tampereella sopuhintaista kimchiä tarjoaa Tullintorilla sijaitseva East Asia Mart. Kuvassa näkyvä purkki maksaa 5 euroa, mikä ainesosat huomioiden on paljon, mutta mitätön summahan se täällä rikkaassa lännessä on. Oheisesta kimchi-purkista riittää kahdelle ruokailijalle pariin nyyttikertaan.

DSC_0106

DSC_0111

Kumppanini mukaan soijapaputahna näyttää sunnuntaiaamulta. Ja niinhän se kyllä näyttääkin. Etovasta ulkomuodosta huolimatta soijapaputahna on mehevää ja herkullista. Kaappiini on ilmestynyt parista eri aasialaisesta kaupasta soijapaputahnaa. Yleensä käyttämämme vihreän purkin tahna ei ole kovin suolaista, mutta kuvissa näkyvän ruskean purkin mönjä on niin suolaista, että nyytteihin laitettavan määrän voi vähentää puoleen.

DSC_0115

Nyyttien valmistusta tuskin tarvitsee neuvoa kädestä pitäen. Lyhyesti todettakoon, että tempepalaset ja kesäkurpitsapalat paistetaan rapeiksi pannulla. Kimchin voi lämmittää pannulla tai lastata sellaisenaan kyytiin pikkuruisen soijapaputahnanokareen kera. Koska kuvissa näkyvät nyytit ovat sunnuntaipäivän pikalounas kaapista löytyvillä antimilla, joukosta puuttuvat chilit. Pienet tuliset chilipalon palaset viimeistelevät nyyttien makusinfonian.

Nyytit syödään kokonaisina käärimällä salaatinlehti tiukaksi paketiksi, joka mahtuu sellaisenaan suuhun. Nälkä lähtee muutamalla nyytillä yllättävän helposti.

DSC_0116

Tänään salaatinlehdet loppuivat kesken, joten lopuista aineksista koottiin vielä pieniä makupaloja. Korealaiset pikacocktailpalat oli helppo poimia kitaan syömäpuikoilla. Sekasyöjien suosittelen korvaavan tempepalat luomunaudan sisäfilepaloilla.

Tempestä voi muuten lukea lisää täältä.

Helppoa ja terveellistä.

Antaudutko korealaisen makusinfonian pyörteisiin jo tänään?

One thought on “Korealaiset nyytit tempetäytteellä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.