Vapaan toimittajan vankeus

Vastoin kaikkia suunnitelmiani minusta tuli freelancer.

Tähänastisen elämäni piti mennä niin, että ensimmäisen opiskeluvuoden jälkeen ajaudun oman alani töihin, ja vietän niiden parissa kaiken opiskeluista liikenevän vapaa-ajan. Ja freelanceria minusta ei ainakaan tule, vaan tililleni kilahtaa säännöllisesti tietty summa rahaa, jolla kustannan kidneypapuni ja keskustan ullakkoasuntoni.

Rahaa kyllä alkoi sataa, muttei isosta mediatalosta, ja lopulta kävi niin, että näiden tulojen ohelle tulivat vapaan toimittajan rahavirrat. Kaiken lisäksi alkaa pahasti näyttää siltä, että olen kohta kokopäiväinen freelancer, mikä on kaikkea muuta kuin mitä oman stalinmaisen viisivuotissuunnitelmani piti pitää sisällään.

Täytyy myöntää, että kirjoitin alun perin keskiviikkopäiväni kuvauksen etukäteen, koska olin täysin varma sen kulusta. Lopulta oikeastaan mikään ei mennyt niin kuin piti.

DSC_0100

Kello soittaa klo 6.40. En todellakaan jaksa nousta. Puolta tuntia myöhemmin on pakko. Mocca Master alkaa porista. Kaadan ruotsalaisen luomukahvilitkun matkamukiin, ja hyppään Jopo-jäljitelmän selkään. Klo 7.45 olen päivän ensimmäisessä työpaikassa. Oikeasti en voinut mennä pyörällä töihin, koska tiesin, etten välttämättä ehtisi kotiin ennen junalle lähtöä.

Klo 12.05 viiletän kohti länttä katsellen samalla tyyntä Ratinanlahtea. Kymmenen minuutin kuluttua olen saapunut tukikohtaan. Tuon sontaisen eväsrasian kotiin, ja vaihdan laukkua. Linssit katoavat pikavauhdilla lautaselta. Lähden juna-asemalle. Oikeasti en ehtinyt käydä kotona, enkä syödä linssejä koko päivänä. Eväsrasiat ovat vieläkin työpaikalla.

DSC_0150

Klo 13.07 ylihinnoiteltu Intercity alkaa lipua kiskoilla kohti Helsinkiä. Pääkaupungin näyttävä rautatieasema näkyy ikkunasta vähän ennen kello kolmea. Matkalla olen kirjoittanut muistiinpanoja ja lukenut tenttiin sekä selaillut heikosti päivittyvät iltapäivälehtien uutiset. Ja tuijottanut Riihimäen tylsät rivitaloasunnot läpi. Oikeasti juna on 30 minuuttia myöhässä, koska se jäi sähkövian takia jumiin hyvinkääläiseen korpeen. Olisin vieläkin Uudellamaalla, jos rähjäinen veturi ei olisi tullut kuntoon.

Klo 15.10 olen saapunut sovittuun tapaamiseen Kampin taakse. Kun sopimus on tehty ja suunnitelmat selvillä, poistun tuuliselle pikkukadulle, ja jolkottelen kohti Kamppia. Nyt on saatava Hanko Sushin antimia. Ei kyllä varmasti voita tamperelaista Maka Sushia. Oikeasti en ehtinyt sittenkään päivälliselle, koska menojuna oli myöhässä. Ja vaikka ei olisi ollut, ei olisi enää tehnyt mieli sushia.

DSC_0133

Klo 18.06 seison taas ruuhkaisella rautatieasemalla. Tiiraan heikentyneillä silmilläni omaa raidettani. Oikea löytyy, ja hyppään junaan. Taas tuijotan kaikki hämäläiset radanvarsitalot läpi. Litkin vichyä ja kohtuullisen hyvää asemakioskikahvia. Oikeasti minun ei enää tehnytkään mieli kahvia, vaan join sitruunavichyä ja söin karjalanpiirakoita, koska muuta en ehtinyt ostaa. Hämeenlinnan kohdalla saapumiskuulutusten jälkeen vanha nainen karjui kovaan ääneen: ”No nyt ollaan Riihimäellä!” No, niinpä niin.

DSC_0146

Klo 20.00 pölähdän ulos Tampereen asemalta, ja kävelen salaista reittiäni pitkin remontissa olevan Lidlin talon takaa kohti kotikatua. Se on Tampereen pisin keskustakatu, ja tuntuu siltä kuin numero 40 olisi mailien päässä. Ja niinhän se onkin. Nimittäin reilun mailin päässä. Oikeasti kävelin suoraan aseman ovesta ulos ja raahustin pitkin Hämeenkatua. Teki mieli jäädä Hämeenpuistoon nukkumaan. Kellahtaa sen pyörivän pallon viereen.

Klo 20.15 kurvaan orapihlaja-aidan takaa kotipihalle. Avain temppuilee taas. Soitan ovisummeria niin, että sisällä olevan korvat soivat. Paria minuuttia myöhemmin olen tukevasti ilta-auringon alla ruotsalaisessa halpislepolassessa. Oikeasti avain toimi tällä kertaa moitteetta. Sää oli niin surkea, että köllöttelin vain sohvalla, ja leivoin focaccian.

DSC_0155

Klo 21.00 tarkistan sähköpostit, koska huonon nettiyhteyden takia en ole voinut kurkistaa laatikkoon kahdentoista jälkeen. Turhat Twitter-ilmoitukset siirtyvät roskakoriin. Kahteen viestiin vastaan. Oikeasti katsoin sähköpostit vasta aamulla. Twitter-ilmoitukset lensivät kyllä roskakoriin silloinkin.

Klo 21.05 alan kirjoittaa erään kampanjan artikkelia. Kirjoitusfiilis on hyvä, ja juttu valmistuu kuin itsestään. Lähetän jutun tarkistettavaksi haastateltaville. Oikeastaan viestit jäävät luonnoksiin, koska en kehtaa lähettää niitä näin myöhään. Oikeasti en ole ehtinyt kiireeni vuoksi viimeistellä juttua, eikä se ole kenelläkään vielä tarkastettavana. Vilkuilin kyllä kalenteriani.

Klo 22.10 avaan Elävän arkiston, ja alan luukuttaa Rikostarinoita Suomesta -klippejä. Salkkaritkin täytyy katsoa. Pää tyhjenee nopeasti. Oikeasti olin niin väsynyt, etten jaksanut avata tietokonettani, ja sain vaivoin katsottua Salatut elämät.

DSC_0152

Klo 0.30 uni tulee. Sukellan kirjaviin lakanoihini, ja sammun, ennen kuin ehdin kytkeä valkoista lasipallovaloa pois. Joku muu saa luvan sammuttaa sen. Oikeasti lopputulos oli se, että minulla oli vaikeuksia nukahtaa, ja nukahdin vasta puoli kahdelta. Pelasin hömppäsanapeliä ja selasin uutisia ja ihmisten katoamisilmoituksia.

Tämän tekstin piti kertoa vapaan toimittajan vankeudesta. Eipä tätä omaa unelmatyötään voi vankeudeksi kutsua. Vankeutta on ainoastaan se, ettei uskalla siirtyä eteenpäin. Koska pitäisi uskaltaa luottaa vapaan toimittajan vapaalla aikataululla tuleviin tuloihin? Olenko eläkeikääni asti turvatöissä? Ainiin, mutta ikäisilläni ei ole edes eläkeikää.

Oikeasti minulla on kaikki, mitä onnellisuuteen vaaditaan. Turvaverkko, pitkät aamukahvit, auringonsäteet parvekkeella ja myöhäisiä pyöräretkiä.  Kuohuvalaseja silloin, kun huvittaa. Ja ehkä vielä tulee se päivätöihin kutsuva vapahdussoitto, vaikka eivät ne freelancer-hommat siihen lopu.

Minkälainen sinun työpäiväsi on?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.