Kaija Koo: Siniset tikkaat

Kaija Koon musiikin suurkuluttajasukupolvi ei halua valistusta ja saarnaa, vaan voimaa ja itsepäistä itsenäisyyttä. He eivät tarvitse keski-ikäistä tätiä kertomaan irralliseksi jäävää kehityskertomusta kertojan omakuvasta.

KK-_95A4281-Final

Kuva: Warner Music

Koon tulevalta albumilta 27. toukokuuta julkaistu ensimmäinen single Siniset tikkaat perustuu Kokkolan mukaan tositapahtumiin. Siltä se vähän kuulostaakin: mitään sanomattomalta niin kuin todellisuus hyvin usein on ilman värikyniä.

Sinisten tikkaiden teema tuntuu kielivän siitä, että artisti haluaa joikata vaihteeksi jostakin muusta kuin parisuhteista ja eroista, tai sitten singlen idea tuntui paperilla paremmalta kuin se eetteristä ulos tullessa on. Onhan se toki epäreilua, että taiteilijan musiikkia arvotetaan menneiden tuotosten perusteella, mutta totta on myös se, että kelkkaa on vaikea kääntää kovassa vauhdissa. Kun janoiselle naisyleisölle antaa palan parisuhdedramatiikkaa tarttuvassa popbiitissä, on aika hankala lähteä laulamaan menestyksekkäästi hoivavietin ja huolen säestyksellä baarilintujen aikuistumisesta.

”Pieni lintu baaritiskillä, sua väsyttää ja kaipaat äitiä, oispa maailma sulle pehmeä, kun kuljet siellä – –”

Tarkoitus oli varmasti tehdä voimabiisi, mutta harva saa voimaa säälistä, joka tekstistä kaikuu. Sitä paitsi pari vuotta sitten julkaistu Supernaiset oli omassa lajissaan sellainen veto, että siitä riittää muutamiin viininmaistajaisiin ja erikoisjuustoherkutteluihin.

Rohkaisevasta otteesta huolimatta lyriikat asettavat kertojan vastaanottajan yläpuolelle. Äidilliseksi tarkoitettu kannustus tekstissä haiskahtaa ripauksen ylimielisyydeltä, mikä saattaa kehnon sävelen ohella olla syy siihen, ettei Siniset tikkaat keiku soittolistojen kärjessä ja tallennu naisteniltateemaisille soittolistoille. Etenkin C-osa on sen luokan rallatusta, että äänimasiinan voi sulkea siinä vaiheessa.

Myös Sinisten tikkaiden symboliikka jää auttamatta vajavaiseksi. Ovatko tikkaat siniset surun miellettyä sinisävyä mukaillen? Erikoiset kappaleiden nimet ovat myyviä, mutta jos mieleen tulee lähinnä remonttireiskat ja vaille täyttymystä jäävä aprikointi tikkaiden väristä, on jokin pielessä. Näilläkö tikkailla pitäisi nostaa nuoret tytöt suosta?

Siniset tikkaat sopii parhaiten raikkaan toimiston hissiin ja muihin ohikiitäviin hetkiin, jotka tarvitsevat täytemusiikkia. Hyvä asia on se, että lyriikoiden mukaan Kaija on jo tikkaiden päässä, joten seuraavaksi voikin jatkaa uuden listahitin pariin.

Siniset tikkaat voi kuunnella muun muassa Spotifysta.

Iskeekö Kaijan uusin sinuun? Miksi Koon tikkaat ovat juuri siniset?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.