Vegan Restoran V

Miksi Suomessa ei ole tällaista? Sen lisäksi, että Tallinnassa aurinko paistaa kirkkaammin kuin Tampereella, myös kasvisruokailijat pysyvät varmemmin tyytyväisinä. Etelässä lähes kaikki on paremmin, ja mustapapupastaakin saa alle kymmenellä eurolla. Se on muuten listan kallein annos.

DSC_0045

DSC_0050

DSC_0043

Seilasin Tallinnaan reilu kuukausi sitten ystäväni kanssa. Mielessäni oli sen erään satamassa sijaitsevan liiterin lisäksi vegaaniravintola V. Päätimme ruokailla pitkän kaavan mukaan, ja omaan menuuni kuului leipälajitelma-alkupala, mustapapupastaa ja tofua sekä vichypullo ja kaksi luomuviinilasillista. Ystäväni testasi punajuuri-tofulevitealkupalaa ja currytofua. Ruokailun kylkeen tuotiin itsetehtyä tummaa leipää. Jälkiruoat jätimme testaamatta, mutta kuulemani mukaan ravintolan vegaanileivokset ovat loistavia.

Alkupalaleipälajitelmani oli kaikkien lukemieni kehujen arvoinen. Pikkuruiset maustetut ja paahdetut leipäpalaset sopivat hyvin levitteiden kanssa vehkeilyyn. Levitemaistiaisissa oli tofua, hummusta ja kurpitsaa. Samaa tofutöhnää oli myös ystäväni punajuuriviipaleannoksessa, joka ensi näkemältä näytti melko vaisulta, mutta osoittautuikin täyttäväksi ja mehukkaaksi, eivätkä punajuuret olleet sukuakaan tutuille, etikkaliemessä uiskenteleville säilykepurkkiyksilöille.

Mustapapupasta-annokseni oli sekä asettelultaan kaunis että täydellinen makumaailmaltaan. Soijapavuilla, sipulilla, parsakaalilla, tofulla, aurinkokuivatulla tomaatilla ja iduilla täydennetty itsetehty mustapapupasta oli todennäköisesti parasta pastaa, jota olen koskaan saanut, ja mahdollisesti parasta, jota tulen saamaan. Ainakin niin kauan, että vierailen ravintolassa uudelleen. Sekasyöjäystäväni kehui oman currytofunsa asettelua ja makua, vaikkei currystä yleensä pidä. Hyvin upposi, vaikka mielessä varmaan olikin sisäfilépihvi.

DSC_0032

Lähellä vanhan kaupungin pääaukiota, hiljaisemmalla pikkukadulla sijaitseva V on toukokuisena arkipäivänä täynnä elämää. Ravintolassa kaikuvat rauhallisena puheensorinana viron kieli, saksa, ruotsi ja suomi sekä italia. Rouhea, mutta harkittu sisustus luo tunnelmaa rauhalliseen ruokailuun. Hetken tuntuu siltä, että aika pysähtyy, eikä ole kiire laivaan tai oikeastaan yhtään mihinkään. Istumme ikkunapöydässä, josta katselemme terassiruokailijoita ja mukulakivikatuja vaeltavia paikallisia.

Sen lisäksi, että ravintolasta saa käsittämättömän herkullista ruokaa, ovat hinnat suomalaiseen palkkatasoon nähden järisyttävän halpoja. Oma ruokani alkupalan, pääruoan, kahden viinilasillisen ja vichypullon kanssa maksoi yhteensä 24,90 euroa. Suomessa kyseinen summa kuluu jo siinä, kun miettii, ottaisiko ranskalaiset vai bataattitikut. Ystäväni setti kustansi alku- ja pääruoan ja tumman luomuoluen kanssa 16,90 euroa.

V:n alkuruoat maksavat 2-5 euroa, pääruoat 5-9 euroa ja juomat vedestä viiniin 2-5 euroa.

DSC_0034

DSC_0041

DSC_0035

Henkilökunta puhuu erinomaista englantia, ja pöytävarauksen tekeminen sähköpostilla ja yleinen asioiminen ravintolassa sujuvat loistavasti. Tarjoilija kävi varmistamassa pöydässä kaiken olevan hyvin. Haluamaani viiniä ei ollut saatavilla, mutta minulle kerrottiin ystävällisesti tilanne, ja tarjottiin korvaavaa vaihtoehtoa. Vegaaninen valkoviini oli raikasta ja kirpeää – ja ihan tolkuttoman halpaa. Ikäväkseni en kuitenkaan muista viinimerkkiä, koska juomia ei ole nähtävillä nettimenussa.

En kerta kaikkiaan löydä minkäänlaista negatiivista sanottavaa ravintolasta. Toki jonkin verran suunnitelmallisuutta vaatii pöytävarauksen tekeminen ravintolan suuren suosion vuoksi. Maanantaina klo 13 ravintola oli täynnä asiakkaita, joten pöytävaraus oli ehdoton. Muistaakseni tein varauksen edeltävän viikon keskiviikkona, eli viisi päivää etukäteen. Tuskin kovin moni lähtee Tallinnaan päivän varoitusajalla, joten pöytävaraus ei tuottane ongelmia.

Suosittelen jokaista ikään, sukupuoleen, seksuaaliseen suuntautumiseen, ihonväriin, uskontoon, kieli-identiteettiin ja politekonomiseen asemaan katsomatta vierailemaan Tallinnan Vegan Restoran V:ssä.

Minä ainakin palaan. Heti, kun saan vastarannankiisken mukaani.

Vegan Restoran V sijaitsee osoitteessa Rataskaevu 12 Tallinnan vanhankaupungin sydämessä. Satamasta paikan päälle kävelee alle puolessa tunnissa. Suosittelen myös vierailemaan lähellä sijaitsevassa Raadinvankilan valokuvamuseossa osoitteessa Raekoja 4.

Oletko jo käynyt?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.