Italialainen sunnuntaiherkku: focaccia

Focaccian salaisuus on pinnan kuorruttavassa oliiviöljy-mausteseoksessa ja täytteissä. Kaikkia suosikkejaan ei kannata iskeä rasvaisen leivän päälle, vaan suositeltavaa on valita mukaan toisiaan täydentävät maut. Leipä vaatii kohottamista, mutta lyhyt ainesosalista takaa varman onnistumisen.

DSC_0164

Italialainen foccacia

Aktiivinen työ: 15-20 min
Kohotus- ja paistoaika: 30 min + 30 min ja 10-15 min

Taikina

7 dl vehnäjauhoja | 3,5 dl vettä | 25g tuorehiivaa | 0,5 dl oliiviöljyä | 1,5 tl suolaa

Pinnalle

0,5 dl öljyä | 3 valkosipulinkynttä | 1 tl sitruunanmehua | 1 rkl tai omaan makuun sopiva nippu valittua yrttiä esim. persiljaa tai korianteria | hieman valittua pippuria esim. sitruunapippuria, mustapippuria tai pippurisekoitusta | täytteitä oman maun mukaan: punasipulia, oliiveja, aurinkokuivattua tomaattia

DSC_0158

1. Mittaa kädenlämpöinen vesi kulhoon, ja murusta tuorehiiva joukkoon. Sekoita kunnolla.
2. Lisää mukaan suola ja oliiviöljy. Sekoita kunnolla.
3. Sekoita mukaan jauhot, ja alusta taikina. Jätä se kuitenkin hieman löysäksi. Taikina saa tuntua märältä, eikä sen tarvitse irrota kunnolla sormista.
4. Kohota taikina kaksinkertaiseksi. Itse olen odotellut tässä vaiheessa noin 30 minuuttia. Tee tässä vaiheessa öljy-mausteseos valmiiksi sekoittamalla aineet keskenään.
5. Peitä korkeareunainen uunipelti kahdella leivinpaperilla ja öljyä pinta oliiviöljyllä hyvin.
6. Kumoa taikina keskelle peltiä. Levitä taikina jauhotetuin sormin koko pellille. Anna kohota 30 minuuttia.
7. Painele jauhotetuin sormin focacciaan koloja. Sivele sutia tai lusikkaa käyttämällä oliiviöljy-mausteseos leivän pintaan. Lisää päälle halutut täytteet.
8. Paista uunissa 10-16 minuuttia, kunnes pinta näyttää rapealta. Ota leipä ulos uunista, ennen kuin täytteet muuttuvat liian tummiksi.
9. Valuta lusikalla noin kaksi ruokalusikallista öljyä leivän pintaan, jotta kuori saa kauniin ja rapean pinnan.
10. Anna jäähtyä, ja leikkaa sitten leipä neliöiksi.

DSC_0159

DSC_0165

DSC_0170

Kuten ainesosaluettelosta voi huomata, focaccia on rasvapommi. Oliiviöljyn valinnassa kannattaa olla tarkka, koska se vaikuttaa leivän makuun. Mitä parempi oliiviöljy, sitä parempi leipä. Ensimmäisellä testikerralla käytin kohtuullisen kallista ja järjettömän hyvää ja pehmeänmakuista öljyä, mutta toisella kerralla leipään piti laittaa edellistä halvempaa ja karkeanmakuista öljyä suosikkiöljyn ollessa loppu. Maku oli hyvä, mutta vielä mehukkaampi se olisi ollut parhaalla mahdollisella öljyllä. Hyviä oliiviöljyjä saa etnisistä kaupoista, Tampereella esimerkiksi Puutarhakadulla sijaitsevasta Alanya Marketista.

En ole kovin tarkka jauhoista, joten käytän aina niitä, joita kaapissa sattuu olemaan. Tämän reseptin kokeilemisaikaan yläkaapin hyllyllä lojui hiivaleipäjauhopussi. Hiivaleipäjauhot eivät välttämättä ole ideaalein vaihtoehto, mutta toisaalta: enpä kyllä huomannut mitään kummallista taikinassa. Eräissä häissä maistamaani focacciaan verrattuna oma taikinani oli ehkä raskaampaa kuin häissä tarjolla ollut, mutta siihen saattoi vaikuttaa myös alustuksen tuloksen ilmavuus. Seuraavaan kokeiluun käytän ihan vain tavallisia vehnäjauhoja tai muuta hienorakenteista vehnäjauhoa.

Paistoajaksi suositellaan empiirisen tutkimukseni perusteella noin 10-12 minuuttia, mutta itse paistoin lähes 16 minuuttia. Tämä riippuu toki uunista. Oma uunimme ei ole aivan ikäloppu, mutta ilmeisesti uuneissa on yleisiä eroavaisuuksia. Suosittelen tuijottamaan leipää 10 minuutin kohdalla intensiivisesti, kunnes paistotulos on haluttu: rapealta näyttävä ja kullanruskeaan taittava. Huomioi, etteivät täytteet mustu liikaa.

DSC_0171

Pitäähän sitä talven varalle rasvaa olla. No, ei tätä joka päivä kannata tehdä.

Aiotko kokeilla?

One thought on “Italialainen sunnuntaiherkku: focaccia

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.