Delfiini-gaten jälkipyykki

Pulskat pullonokat sekoittivat tamperelaisten syksyn aloitusviikon, kun Veera-delfiini kumppaneineen siirrettiin jo suljetusta delfinaariosta jatkokuljetukseen kohti Kreikkaa. Kohun taustat tuskin ovat jääneet kenellekään epäselviksi, mutta miksi sinisävyiset vesinisäkkäät ja paikallisen huvipuistoylpeyden toimet saivat aikaan gaten?

DSC_0084

Lyhyesti: Särkänniemi yritti siirtää delfiinit salassa pois. Kun toimenpide havaittiin, puisto kieltäytyi kommentoinnista. Kun vihdoin viestintä aktivoitui, kerrottiin, ettei asiasta tiedotettu aktivistien ja oletetun häirinnän sekä mielenosoitusten vuoksi. Tampereen kaupunki, ei ihan putkeen mennyt.

Ei totisesti mennyt, mutta koska paikalla oletettavasti olisi ollut levottomuutta ja mahdollisia häiriöitä, on ymmärrettävää, ettei yleisöryntäystä haluttu. Toki on paradoksaalista luulla, että ’salainen operaatio’ onnistuisi näin pienessä kaupungissa keskeisellä paikalla vilkasliikenteisen tien varressa. Huonon agenttileffan kohtausta muistuttava operaatio antaa elämyspuistosta lähinnä surkuhupaisan kuvan ja kyseenalaistaa julkisten organisaatioiden luotettavuuden.

Delfiinien siirtäminen Kreikkaan Attikan puistoon on ymmärrettävästi aiheuttanut närkästystä, mutta toisaalta on myös naiivia ajatella, että elämme maailmassa, jossa jokainen luontokappale pääsee viettämään vanhoja päiviään eläinten vanhainkotiin. Totta kai, näinhän se pitäisi mennä, mutta kun asiat eivät mene niin. Sitä paitsi, eläväthän ihmisvanhuksetkin suljetuissa kopeissa heikolla ravinnolla ylityöllistettyjen hoitajien armoilla.

Kotieläimet eivät ole suoraan verrannollisia valtamerestä pyydystettyihin villieläimiin, mutta lyön vetoa, että kissat ja koirat eläisivät takuulla missä tahansa muualla kuin neljänkymmenen neliön kopissa saaden ulkoilmaa katupölyn täyttämällä parvekkeella tai parin metrin narun pätkän päässä roikkuen. Misut ja hurtat eivät pärjää enää luonnossa yksin ainakaan kovin kauaa, mutta huonosti kävisi myös Veeralle ja kavereille.

”On ristiriitaista, että ihminen, joka on vanginnut useita luontokappaleita kerrostalokaksioonsa, huutelee tehotuotettu broilerinkoipi nenän edessä delfiinien kohtalon tuntuvan pahalta.”

Delfiinikeskustelussa on todettu jo moneen kertaan, että vanhingon ydin syntyi jo 1984, ja sitä ei voida enää korjata. Alkuperäiseen tilanteeseen, jossa delfiinit eläisivät luonnonmukaisissa olosuhteissa, ei enää päästä, joten on luonnollista, että niiden loppuelämä olisi mahdollisimman hyvää. Mutta parempaa kuin tarhattua elämää niille ei voida tarjota luonnontieteelliset ja taloudelliset realiteetit huomioiden.

Kenellekään ei varmasti tule yllätyksenä, että alkuperäistä ongelmaa ja siitä aiheutuneita seurauksia määrittää raha. Rahan takia delfiinit tuotiin puistoon, rahan takia ne siirretään pois suljetusta delfinaariosta ja rahan vuoksi ne kuljetettiin tarpeeksi lähellä olevaan puistoon. Raha. Raha. Raha.

Raha sokaisee ilmeisen helposti, sillä äyrien kiilto silmissä – tai tässä tapauksessa sen säästäminen – pois kärrätyt delfiinit ja ala-arvoinen tiedotus johtavat myös päinvastaiseen tulokseen: rahan vähenemiseen. Lauantaina 3. syyskuuta pidettävistä päättäjäismenoista ovat kieltäytyneet jo Lauri Tähkä, eli se, joka puolustaa delfiinejä turkis kaulassa, ja Erin, joka boikottiin ensimmäisenä ryhtyi, ja Happoradio, joka virallisella Facebook-sivullaan ilmoitti, että meni ”koko hommasta maku”. Todella yhteiskuntakriittinen perustelu. Korvaavat artistit ovat jo löytyneet, mutta pian nähdään, raikuvatko Lindholmin Ollin Joutsenlaulu ja Aikakoneen Sanin ysärihitit Tšernobylia muistuttavalle puistolle.

”Alkuperäistä ongelmaa ja siitä aiheutuneita seurauksia määrittää raha. Raha. Raha. Raha.”

Some-uutisvirrassa on myös välähdellyt ajatus siitä, olisiko eutanasia ollut delfiineille parempi vaihtoehto. Hyvä kysymys. Jos huhut Kreikan huvipuiston heikosta tilanteesta pitävät paikkaansa, elämä ei välttämättä ole kovin elämisenarvoista ex-tamperelaisille eläimille Afroditen mailla. Ajattelevatko eutanasian kannattajat kuitenkin tosissaan, että eutanasia olisi voitu toteuttaa?

Eutanasia toimenpiteenä pitää sisällään jo monisyisiä etiikkaan liittyviä kysymyksiä lähtien siitä, onko kyseessä murha, kuka teon voi fyysisesti toteuttaa ja onko tekijä murhaaja – vain muutamia mainitakseni. Uskallan epäillä, että jos delfiinien päivät olisivat päättyneet Mustanlahden satamatuulissa, olisi mielipidekirjoituksissa raikunut vain yksi substantiivi: murha. Että ihanko oikeasti eutanasia olisi ollut hyvä vaihtoehto?

Yksinkertainen lopputulema delfiinikohussa taitaa kuitenkin olla se, että olisipa delfinaariotilanteessa päädytty mihin ratkaisuun tahansa, kohua ei olisi voinut välttää. Toisenlaisen ratkaisun ympärillä pyörinyttä keskustelua olisi yhtä lailla vaivannut todennäköisesti samat elementit kuin nyt syntynyttä kritiikkiryöppyä: perustelujen epäloogisuus. Se, mihin, miten ja milloin delfiinit olisi siirretty, olisi iskenyt myrskynsilmään.

Boikotti on sikäli kaksiteräinen miekka, että boikotoimalla huvipuistoa vaikutamme myös oman kaupunkimme talouteen. Joskus pitää myös osata antaa anteeksi. Pieni näpäytys Särkänniemelle on kuitenkin paikallaan jo ihan ala-arvoisen tiedottamisenkin vuoksi. Asiat pitää käsitellä avoimesti, mutta on höperöä kuvitella, että mikään yritys iskisi kaikkia korttejaan pöytään. Vaikka asian pitäisi olla juuri niin, pitää myös muistaa, ettei maailma yksinkertaisesti toimi niin.

Se, mitä delfiini-gatesta voi oppia on se, että Särkänniemen kannattaa syytää delfinaariokuluihin aiemmin investoidut mammonat viestintästrategioidensa kehittämiseen. Muille suosittelen esimerkiksi Aristoteleen ajoilta tuttua retoriikkaoppia.

Niin, ja kaikenlaisten eläintarhojen ajat ovat oletettavasti pian ohi. Hyvä niin! Seuraavaksi riidelläänkin sitten pandojen tuomisesta Ähtäriin, ja silloin toivon, että delfiinikeskustelun rähinöitsijät ovat paikalla.

Särkänniemen päättäjäiset pidetään 3. syyskuuta elämyspuistossa.

Kerro mielipiteesi alla! (Jos siis joku vielä jaksaa melskata tästä.)

One thought on “Delfiini-gaten jälkipyykki

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.