Härkis ja helppo resepti

Suomalaiset innovaatiot voivat nostaa talouden uuteen nousuun, mutta ensiksi jonkun olisi syytä perustella, miksi pitäisi syödä teollista valmistetta sen sijaan, että söisi alkuperäistä, puhdasta raaka-ainetta. Verso Food jatkaa nyhtökauran jalanjäljissä tarjoamalla härkäpavuista tehtyä jauhelihamaista valmistetta.

DSC_0005

Ilta-Sanomat arvosteli lihankorvikkeet toissa viikolla julkaistussa Ruokala-artikkelissa. Jutussa ruoditaan nyhtökauran, Härkiksen, Oumph!-soijaproteiinipakasteen ja ruokarae Mifun hyvät ja huonot puolet. Ällistyttävintä listauksessa on se, että positiivisiin ominaisuuksiin on nostettu parissakin kohtaa jauhelihamaisuus. Miksi ihmeessä kasvivalmisteen pitäisi muistuttaa lihaa?

Jauhelihan rakenne koetaan ilmeisen miellyttäväksi, joten jos siitä kumpuava tuttuuden tunne saa yksilön kasvisruoan pariin edes silloin tällöin, on jotain tehty oikein. Ankara lihan kulutus kuuluu kuitenkin suomalaiseen moderniin aikaan, joten kovin nopeaa muutosta tuskin on odotettavissa.

”Kunnon lihaa sen olla pitää!”
Nimimerkki Lihaani Ilta-Sanomien oheisen uutisen kommenttiosiossa 27.8.

Ilta-Sanomien artikkelissa esitellään myös Valion uusi ruokarae Mifu, joka oman päättelyni mukaan on mahdollinen sanaleikki milk tofusta. Mifun kohdalla sanat loppuvat. Siis minkä takia laittaisin ruokaani maidosta puristettuja teollisuuskuutioita? Mifun serkku on niin ikään pitkälle prosessoitu maitotuote, raejuusto. Miksi raejuuston jatkojalosteella pitäisi korvata lautasella oleva vähäkin hyvä kasviproteiini? Mifun idea on niin järjetön, että se vaikuttaa lähinnä Valion hätähuudolta maitotuotekriittisyyteen.

Härkis-paketissa kantavana teemavärinä on ekovihreä, joka kirkuu tuotteen olevan kasviperäinen, laktoositon ja soijaton sekä käyttövalmis. Hyvä niin, mutta ekologisuutta murentaa pahasti pakkaustapa. Pahvikääreeseen ja muovilootaan sullotun Härkis-paketin haihduttamiseen saa tehdä töitä. Pakkauksen voi tietenkin kierrättää, mutta epäilen, että suuri osa paketeista lentänee ihan vain sekajätteeseen. Ei hyvä. Innovaatiota ei voi syyttää pakkauksesta, koska siihen vaikuttavat pitkälti myös viranomaiset ja tietenkin ruoan säilyvyysvaatimukset.

DSC_0001 (2)DSC_0002

Säilyvyys, niinpä. Säilöntäaineet. Empiiristen havaintojen perusteella uutisissa nousevana trendinä on asiantuntijahaastattelut, joissa kerrotaan, ettei säilöntäaineita tarvitse suotta pelätä. Mutta miksi syödä edes harmittomia E-koodeja, jos voi välttää nekin? Härkikseen tuskin on tahallaan pumpattu säilöntäaineita, mutta tosiasia on se, että alkuperäisessä tuotteessa, eli pavuissa, niitä ei ole.

Ilta-Sanomien artikkelissa lihankorvikkeiden hyviin puoliin nostetaan myös makuvaihtoehdot. Karkeasti sanottuna olen sitä mieltä, että jos ihminen ei  osaa maustaa omaa ruokaansa, syököön sen mauttomana. Parhaita ja luonnollisia maustajia ovat yrtit, joiden käyttöä lisäämällä voitaisiin myös laskea niiden hintoja. Korianterinippu jää helposti kaupan hyllylle, koska kaksi euroa yhden soosin maustamisesta voi tuntua kovalta hinnalta.

Kertaluontoisesti ja pienen talouden tarpeisiin Härkis ei ole kallista, mutta toisaalta hinta papuihin on jopa yli nelinkertainen. Pirkan papupurkkeja saa noin 0,80 eurolla, ja niistä saa 2,5 annosta. GoGreenin linssit ja pavut maksavat noin euron purkilta, ja niistä voi valmistaa kaksi ateriaa. Etenkin suuremmilla talouksilla Härkis jäänee harvinaiseksi ’herkuksi’ hintansa vuoksi, vaikka Härkistä tuskin brändätään suurperheille.

No justjust. Kivat hinnat näillä tuotteilla. Soijarouheella ja tofulla mennään jatkossakin. Ps. Poutun tofunakit rules.”
Nimimerkki Vegekeke Ilta-Sanomien oheisen uutisen kommenttiosiossa

Innovaatioiden onnistuminen on hankalaa siksi, että sitä kuuluisaa pyörää on vaikea keksiä uudelleen. Lihankorvikkeiden käyttöä perustellaan helppoudella, nopeudella ja käyttövalmiudella. Perustelut ovat ontuvia, sillä pavutkaan eivät vaadi kuin valuttamisen ja nopean käsittelyn pannulla. Oman elämänsä suunnitteluun kannattaa panostaa, jos ei ole aikaa parin minuutin paistamiseen.

___________________________________________________________

Härkistä limellä ja korianterilla ryyditetyssä tomaattikastikkeessa

1 paketti Härkistä | ruukku korianteria | 1 purkki Mutti-tomaattimurskaa | puolikkaan limen mehu | 1 sipuli pilkottuna | keltainen paprika paloiteltuna | 1 tl Harissa-tahnaa | ripaus suolaa ja kunnon tujaus sitruunapippuria

DSC_0008

1. Kumoa tomaattimurska omaan kulhoon sekoittamista varten. Silppua sipuli ja paprika. Kuumenna pannulla sopivasti öljyä, ja laita sipuli ja paprika paistumaan. Pidä levyä puolessa välissä asteikkoa.
2. Silppua korianteri ja sekoita se tomaattimurskaan. Purista sekaan lime. Lisää mukaan Harissa ja sekoita erityisen hyvin. Lisää sitruunapippuri ja suola.
3. Kaada seos paprika-sipulihyösteen joukkoon, ja sekoita hyvin. Sekoita, kunnes kastike on kuumaa.
4. Lisää lopuksi Härkis kastikkeeseen. Sekoita tasaiseksi, melko paksuksi kastikkeeksi.
5. Tarjoa esimerkiksi itse tehtyjen lohkoperunoiden ja salaatin kanssa.

Voisin kuvitella myös käyttäväni hyvin maustettua ja kevyesti paistettua Härkis-silppua illanistujaissalaatissa. Itse asiassa ihan kiva idea myös omiin valmistujaisiini, jossa uppiniskaisesti tarjoan vain kasvisvaihtoehtoja. Ainiin, paitsi nykyhinnoilla budjetti hupenisi pelkkiin Härkis-paketteihin.

Ennustan Härkikselle käyvän samalla tavalla kuin Vihikselle. Se löytää paikkansa eineshyllyssä, mutta oikeasti siihen tartutaan vain hätäratkaisuna, koska on olemassa niin paljon parempia vaihtoehtoja.

Kurkkaa myös uusi kirjoitus Härkis-pihveistä.

Torstaina 1.9. 250 gramman Härkis-pakkaus maksoi Kangasalan Prismassa 3,89 euroa.

Oletko jo maistanut Härkistä? Kerro alla mielipiteesi lihankorvikkeista.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.