”Koskas se teidän Anna alkaa porsia?”

Olin 20-vuotias ensimmäisen vuoden journalistiikan opiskelija. Istuimme harmonisesti sisustetun omakotitalon olohuoneessa, kun kaukainen sukulaiseni muiden kuulumisten lomassa päätti kysäistä isältäni minun istuessa hänen vieressään, miten on, joko kohta porsitaan.

porsitaan”Kuva on hirveän mauton yhdistettynä tekstiin, mutta sitähän ovat myös sukulaissetien ja puolituntemattomien letkautukset. Pokkarilla napsaistussa selfiessä olen 20-vuotias ja ilmeisesti matkalla juhlimaan. Lapsia olisi pitänyt hankkia. Se olisikin ollut mukavaa yksin elävänä opiskelijana 23 neliön yksiössä.”

Ilta-Sanomat (26.9.2016 ja 28.9.2016) uutisoi verkossaan Helsingin Sanomien mielipidepalstan lapsettomuuskeskustelusta. Nimimerkit Autetaan toisiamme ja Olen tärkeä ilman lastakin kritisoivat lapsettomuudesta sättimistä ja lapsen hankkimiseen painostamisesta. On surullista, että aiheesta täytyy kirjoittaa mielipidetekstejä. Miksi yksityisyyden suoja ja hienotunteisuuden pelisäännöt eivät pädekään yhteen ihmiselämän intiimeimmistä asioista?

Kerrataan ensiksi itsestäänselvyydet. Utelut luonnollisesti kohdistuvat yleensä naiseen, koska, no, nainen lapsen synnyttää. Ja sehän sitten myös tarkoittaa sitä, että nainen haluaa aina lapsia. Naisen asemasta on lätisty ja kitisty loputtomiin, mikä johtuu edelleen olemassa olevista jäykistä dikotomioista ja stereotypioista. Kyllä, asiat ovat huomattavasti paremmin kuin aiempina vuosisatoina ja -kymmeninä, mutta eivät vieläkään tarpeeksi hyvin.

Samanikäiseltä sukulaispojaltani ei kysytty samaisella surullisella visiitillä, koska hän alkaa siittää lapsia kuin sonni. Eikä sitä kysytty minua 10 vuotta vanhemmalta lapsettomalta perhetutultakaan. Koska miesten kyntämisvietti ei kuulemma liity lapsiin toisin kuin naisten halut.

”Miksi yksityisyyden suoja ja hienotunteisuuden pelisäännöt eivät pädekään yhteen ihmiselämän intiimeimmistä asioista?”

Verbivalinnat nousevat yllättävän suureen rooliin lapsikeskustelussa. Tätäkin tekstiä kirjoittaessa olen hionut lasten saamiseen liittyvää sanastoa, ja todennäköisesti silti joku pahottaa mielensä. Saada, tehdä, hankkia, laittaa alulle, siunaantua. Ainiin! Ja porsia. Jokaisen valinnan taakse kätkeytyy yhteiskunnallisia ja aatteellisia merkityksiä, ja siksi täytyykin valita se, jota haluaa edustaa.

Jotkut valitsevat porsia-verbin ja kertovat valinnallaan enemmän itsestään kuin arvaavatkaan. Porsiminen eläimellistää ja epäinhimillistää naisen. Samoin kuin ”Kyllä mielesi vielä muuttuu” -toteamukset keskustelussa mitätöivät ihmisen kyvyn tehdä päätöksiä ja arvioida omaa toimintaansa. Niin kauan kuin ei ole lapsia, mieli voi muuttua, kerrotaan. Se on varmasti totta, mutta se ei tarkoita, ettei vastapuolen mielipidettä pitäisi kunnioittaa.

Sitten on myös se toinen puoli. Yllätys! Kaikki eivät voi saada lapsia, vaikka haluaisivatkin, minkä vuoksi lienee sanomattakin selvää, että lapsiutelut kannattaa jättää sanomatta kiristi kielenkantoja kuinka paljon tahansa. Suosittelenkin jokaiselle keskittymistä omaan perhesuunnitteluunsa. Siinäkin riittää ihan tarpeeksi hommaa — ainakin, kun kurkkaa aiheeseen liittyviä artikkeleita ja tilastoja.

Lapsikyselyihin on vaikea vastata loukkaamatta ketään tai saarnaamatta. Yhtä lailla niitä on myös vaikea jättää omaan arvoonsa. Pitäisikö valehdella, ettei ole kohtua, kuten IS:n artikkeleiden kommenttikentässä kehotetaan tekemään? Olisiko syytä kertoa kohteliaasti ja lyhyesti, miksi lapsiasiat eivät kuulu ulkopuolisille? Voisiko paikalta vain poistua, vai pitäisikö naurahtaa ja unohtaa?

Änkyrän sukulaissedän ja minun epäonnistuneesta kohtaamisesta on jo vuosikausia aikaa, mutta yhä edelleen kysymyksen asemointi ja yksittäinen verbivalinta vaikuttavat elämääni. Kukikkaalla sohvalla röhnöttänyt sukulainen nimittäin tuli myös osoittaneeksi sen, että niin kauan kuin vastaavat kysymykset ovat arkipäivää, yhteiskuntatutkimuksella on edelleen jalansija maailmassa.

Näkyvätkö sukupuolikäsitykset arjessa edelleen oikeasti? Kommentoi! Olikohan muuten hohtavaa highlighteria tarpeeksi silmissä silloin, kun niitä lapsia olisi pitänyt alkaa hankkia?

4 thoughts on “”Koskas se teidän Anna alkaa porsia?”

  1. Päivitysilmoitus: Yksin hautaaja – Mediakka

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.