Kinkkupitsa ja kansallinen mielipaha

Meillä menee aika hyvin. Yksi käyntiin pyörähtäneen lokakuun suurimmista murheista näyttää olevan kansallisruoan valinta. Mikä nyt joutsenen ja kielon kaveriksi?  Ei kuulemma ainakaan pitsa, joka päätyi Suomen ruokakulttuurin edistämissäätiön (ELO) julkaiseman kansallisruokaäänestyksen 12 lajin listalle. Suomalainen syö suo, kuokka ja Jussi -hengessä vain hernaria, mämmiä ja maksalaatikkoa. Miksi eineksistä ja kouluruokaloiden painajaisista tuli yhtäkkiä niin tärkeitä?

dsc_0050

Toimittaja Juhani Tolvanen kirjoittaa kirjoittaa Ilta-Sanomien (3.10.2016) kommentissaan kuivan kärkkäästi ruokasäätiön äänestyksen väittävän, ettei meillä ole ruokakulttuuria, ja jos on, se perustuu eineksille.

Ensimmäiseksi täytyy todeta, etten usko ELOn tarkoittaneen listauksellaan eineksiä. Saarioisten maksalaatikko tai kylmäaltaista löytyvät karjalanpiirakat eivät ole kansallisruokia, mutta itse tehdyt ovat. Kun listalle nostetaan suomalaisittain kirjoitettu pitsa, jota suomalaiset ilmeisen hanakasti nauttivat niin itse valmistettuna kuin kebabpaikoista noudettuna ja fine dining -pizzerioissa närpittynä, tulee suru ruokaliinaan. Koska pitsa ei ole kotoperäistä apetta, vaan kulkeutunut tänne Italiasta.

Toiseksi: maailman ruokakulttuuri yhtenäistyy. Muuan Marshall MacLuhankin höpötti kohtuullisen runsaasti sähköisestä maailmankylästä. Tällaisessa maailmankylässä tarjoillaan samoja ruokalajeja etäisyyksistä piittaamatta. Suomalainen pitsa ei kuitenkaan ole italialainen pizza, ja juuri siksi se on ELOn tekemällä listalla. Ethän kuvittele syöväsi kiinalaista ruokaa hakiessasi sitä aasialaisesta lähiravintolastasi. Jos kuvittelet, käy Kiinassa.

”Mieluummin sitten se työpäivän pakkolounasmaksalaatikko kuin pitsa. Mieluummin kumiset, paistovalmiit piirakat kuin pitsa.”

Suurkeittiöissä puolivalmisteista tuotettujen koulupainajaisten lähisukulaisia ovat lähikaupan hyllyllä armeijan tarkassa jonossa pönöttävät säilyketölkkiversiot ja altaissa makoilevat pakasteet. Jostain syystä pitsa kansallisruokavaihtoehtona tuntuu niin pahalta, että argumentaatio on pakko perustaa siihen, mitä markettien E-koodikyllästehyllyiltä löytyy: ”Mieluummin sitten se työpäivän pakkolounasmaksalaatikko kuin pitsa. Mieluummin kumiset, paistovalmiit piirakat kuin pitsa.”

Itse asiassa einekset ovat lähempänä kansallisruokaamme kuin alkuperäiset perinneruoat, joita kuvitelmissamme itäsuomalainen itkijänainen hämmentää tuntikausia. Jos ELOn listausta ajatellessamme mieleen tulevat einekset, kertoo se todella siitä, mitä suomalainen ruokakulttuuri on. Vai tekeekö joku maksalaatikkoa ja karjalanpiirakoita itse? Rohkenen epäillä, että pitsaa suomalainen sentään tekee itse. Tai ainakin tilaa sitä ravintolasta itse. Ainakin huomattavasti useammin kuin paisteja, piirakoita tai laatikoita.

Kansallisruokaäänestyksen kuvitteellisella vaaliuurnalla täytyy tehdä selväksi, mitä ruokakulttuuri tarkoittaa – vähintään itselle. Ovatko todellista ruokakulttuuria ne muonat, jotka kuuluvat arkeen ja arjen juhliin vai kerran kymmenessä vuodessa syöty, jo ennen sukujuhlien alkua eltaantunut paisti?

Tulevana viikonloppuna suomalainen herää suuremmalla todennäköisyydellä lähipizzerian kinkkupitsan kutsuun kuin nautiskelemaan yön yli hautunutta karjalanpaistia. Silti haluamme identifioitua jälkimmäiseen. Miksi?

Kansallisruokaa voi käydä äänestämässä täällä 5.12.2016 asti.

Mikä on mielestäsi Suomen todellinen kansallisruoka?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.