Itse tehty salsa – Hondurasian chismol

Jätä etikkaiset ja sokeriliemessä uitetut valmissalsat kaupan hyllylle, ja korvaa perjantaisten tortillojen suosikkilisäke itse tehdyllä versiolla. Hondurasilainen chismol valmistuu nopeasti, eikä se sisällä sokeria tai lisäaineita.

dsc_0051

Makunsa chismol saa limestä ja korianterista, mutta olen hätätilanteessa käyttänyt myös ruohosipulia ja sitruunaa, joita myös korianterin inhoajat voivat hyödyntää.

Hondurasilainen chismol

Kolme tomaattia | vihreä paprika | kaksi sipulia | kahden limen mehu | nippu korianteria silputtuna | loraus valkoviinietikkaa | juustokuminaa | mustapippuria | suolaa oman maun mukaan

Kuutioi paprika ja sipulit. Leikkaa tomaatit neljään osaan niin, että keskiosa jää ylimääräiseksi. Älä käytä keskiosaa. Tyyli tomaatin käsittelyyn on vapaa, mutta oma ohjeistukseni lienee helpoin vaihtoehto.

Poista tomaateista siemenkodat, eli vetisin osa. Kuivaa tomaattipaloja vähän, ja kuutioi jäljelle jääneet osat. Sekoita paprika-, sipuli- ja tomaattikuutiot suuressa kulhossa sekaisin haarukalla.

dsc_0077

Halkaise limet, ja pistele niiden hedelmälihaa veitsellä, jotta mehu tulee kunnolla ulos puristettaessa. Purista kaikki neljä puolikasta kuutoiden päälle. Sekoita hyvin. Silppua sitten korianteri pieneksi, ja lisää sekin kulhoon. Sekoita taas huolellisesti. Ripottele pinnalle oman makusi mukaan juustokuminaa ja mustapippuria, myös pippurisekoitus käy. Lisää maltillisesti suolaa.

Lorauta päälle valkoviinietikkaa suoraan pullosta. Jos haluat mitata etikkamäärän tarkasti, noin puoli desiä on yleensä hyvä määrä. Sekoita huolella. Ripottele vielä päälle sormisuolaa halutessasi. Laita chismol-kulho tekeytymään jääkaappiin noin kolmeksi tunniksi. Chismolin voi käyttää myös heti, mutta huomattavasti parempaa se on pienen jääkaappilevon jälkeen. Chismol säilyy jääkaapissa noin kaksi päivää.

dsc_0079

Olen hionut reseptin kesän aikana omaan makuuni sopivaksi. Pienen Youtube-ohjevideoseilailun perusteella valmistustapoja, maustamistottumuksia ja nimiä sekä kirjoitusasuja chismolilla on runsaasti. Oletettavasti näihin vaikuttaa maantieteellinen sijainti. Kaikissa ohjeissa kuitenkin yhteistä on tomaatin, vihreän paprikan, sipulin ja limen käyttö.

dsc_0081

Hyödynnän chismolia eniten tempepurilaisiin ja tacoihin. Tempepurilaiset valmistuvat nopeasti Amurin helmen luomukaurasämpylöistä, luomusalaatinlehdistä, ohuista tempesiivuista ja chismolista.

Paista tempesiivut ja sämpylät kevyesti. Täytä chismolilla ja salaatinlehdillä sekä halutessasi jalapenoilla. Ja jos vielä on epäselvää, mitä tempe on, niin pikaselvityksen tofun sukulaisesta voi lukea täältä.

Kiinnostaako eteläamerikkalainen keittiö enemmän kuin aasialainen?

2 thoughts on “Itse tehty salsa – Hondurasian chismol

  1. Täytyypi kokeilla tuota Chismolia, kuulostaa ihan hyvältä. 😊

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.