Einesvihaaja testaa: Saarioisten vegepizza

Kerrottakoon heti alkuun kaksi asiaa. En ole syönyt einespizzaa sen jälkeen, kun minusta tuli kasvissyöjä. Viimeisestä einespizzasta on siis aikaa liki seitsemän vuotta. Toiseksi en ole maistanut vegaanista juustoa koskaan, enkä olisi nytkään halunnut sitä suuhuni upottaa. Mutta. Einesvihaaja on täällä.

dsc_0034

Pakkaus ja mielikuva

Saarioisten vegepizzan vihreä etiketti assosioi välittömästi terveellisyyteen. No, terveyden kanssa eineslätyllä ei ole kyllä mitään tekemistä, mutta ainakin kirkas ruohonvihreä kertoo sen, että nyt on tarjolla kasvisruokaa. Muutoin pakkaus on ehtaa roiskeläppäkamaa niin kuin genreen kuuluu.

Ironisinta pakkauksessa on iloinen puhekuplatoteamus: ”Vegaaneille, maistuu kaikille!” Harmiton huudahdus kätkee sisäänsä hiljaisen olettamuksen siitä, että vegaaninen ruoka on yleensä melko pahaa, eikä todellakaan mene ihan kaikille alas. Mutta kyllä tämä meidän läppä uppoaa kehen tahansa! En näe syytä, miksi lihansyöjä valitsisi vegepizzan, jos tarjolla on muita vaihtoehtoja, koska kaikki einespizzatuotteet maistuvat samalta. Päättelyketju toki ajaa ennen pitkää samaan lopputulokseen. Miksi ei valitsisi vegepizzaa?

Vegepizzan juusto on vegaanista, mikä varmasti nostaa tuotteen sipsikaljavegaanipisteitä.

Tuotteen ulkonäkö

Ensi näkemältä vegepizza ei erotu mitenkään sukulaisläpistä. Punaruskeaa seosta on ympätty vaalealle teollisuuspohjalle, ja lopputulos on viimeistelty kellastuneilla kikkareilla. Vegepizzan juusto on vegaanista, mikä varmasti nostaa tuotteen sipsikaljavegaanipisteitä.

Tekstin ensimmäisessä kuvassa vegepizza on kuvattu ennen lämmitystä, ja tekstin viimeisessä kuvassa pizza on lämmitetty. Kovin suurta mullistusta mikroaaltouunikylpy ei siis aiheuttanut, mikä on luonnollista ei-tuoreelle tuotteelle.

dsc_0033Täytteet, suutuntuma ja maku

Ilahduttavaa on se, että pizzaan on saatu vähän rakennetta täytevalinnoilla, joita ei ole suoraan muussattu mössöksi, vaan täytteitä on helppo tunnistaa prosessoinnista huolimatta.

Erikoinen valinta on herkkusieni, koska sienet perinteisesti jakavat mielipiteitä rajusti. No, koska kyseessä ei ole mikään suuri tuoretuote-elämys, ei sienen makua erota pizzasta. Ennemminkin pikkuruiset sienipalat tuovat mukavaa rakennetta pizzaan.

Pohjan luvataan sisältävän kukkakaalia, mutta itse en kyllä erottanut pohjaa muiden einespizzojen pohjista. Toki viimeisestä einespizzastani on vuosikausia aikaa. Tarkan tuoteselosteen voi lukea täältä.

Pizzan maku on hyvin tomaattinen ja suolainen. En ole koskaan ennen syönyt vegaanista juustoa, mutta ajatus korvikkeesta etoo, koska en pidä oikeastakaan juustosta. Vegaaninen juusto ei kuitenkaan maistu miltään pizzassa, vaan uppoaa hyvin muiden täytteiden mukana, kunhan ei ajattele sen koostumusta. Kuvauksessa mainittuja linssejä en löytänyt päällysteestä, sillä kuvassa näkyvät oranssit köntit lienevät porkkanaa.

dsc_0036Tuomio

Kuten totesin vihiksenkin kohdalla en oikein keksi syytä, miksi ostaisin Saarioisten vegepizzaa kaupasta. Nälkäistä se ei tyydytä, ja ravintoarvot lähinnä surettavat. Einespizza ei ole koskaan makuelämys, joten epäselväksi jää, milloin tuotetta sitten pitäisi ostaa.

On toki selvää, ettei pizzaa ole luotu jokapäiväiseen ruokavalioon, joten kovin suuria paineita sen käyttötarkoituksesta ei kannata ottaa. Siitä huolimatta on vaikea kuvitella hetkeä, jolloin vegepizza tarttuisi mukaani. Ehkä niitä ovat kerran vuodessa kohdilleen osuvat hetket, jolloin juoksee töihin valtavassa kiireessä. Kun lähihuoltoasemalla ei kertakaikkisesti ole muuta. Kun on niin kova nälkä, että huimaa. Kun on istunut 40 minuuttia ruuhkabussissa matkalla vanhemmille.

Kritiikistäni huolimatta testaan silti uutuseineksiä mielelläni – ainakin kerran, koska haluan pysyä vegeruokakeskustelussa kärryillä. Turha marista, jos ei ole maistanut.

En voi olla kertaamatta jo aiemmin hokemaani mantraa. Jos päätät ryhtyä vegaaniksi, luovut lihaherkuista, eikä niitä pitäisi korvata pitkälle prosessoiduilla vaihtoehdoilla. Poikkeuksena näen tosin allergiat, sillä maito- ja muna-allergikoille pitkälle kehittyneet tuotteet avaavat ennenkokemattoman makumaailman. Elämästä saa ja pitää nauttia!

Jos syöt tai puollat vegaanisia roskaruokatuotteita tai eineksiä, kerro kommentissa perustelut. Saa myös esittää eriävän mielipiteen!

Seuraa Bloglovinissa | Blogit.fi:ssä | The Blog Junglessa | Instagramissa

7 thoughts on “Einesvihaaja testaa: Saarioisten vegepizza

 1. Syy einesten syömiseen: kiire ja se, että ei tykkää kokkaamisesta. Mutta en minäkään osta tuota vegepitsaa uudestaan.

  Tykkää

 2. Kyllähän sitä itsekin sortuu eineksiin, kieltämättä. Ja nyt se on vielä helpompaa, kun vegaaniuutuuksia satelee koko ajan. Osa ei päädy edes blogiin, kun ne tulee naposteltua työmatkalla. Onneksi myös hyviä vaihtoehtoja löytyy paljon, eikä kaikki ole rasvaisia roiskeläppiä. Ja niidenkään syömisessä ei sinänsä ole vikaa, jos se ei jokapäiväistä apetta sentään ole 😀 Itsekin olen, krhm, ostanut tämän postauksen upeuden myös tekstin kirjoittamisen jälkeen. Muutamankin kerran 😦

  Tykkää

 3. Erikoinen arvostelu siinä mielessä, että ei tämä tuote kyllä ole verrattavissa perus liharoiskeläppiin. Tässä on lähes 50% kasvista kuitenkin, perus roiskeläpät pursuavat sen sijaan prosessoitua lihaa, maitoa ja vehnää. Eikä ravintoarvotkaan tässä aivan kamalat ole loppujen lopuksi, vaikka suolaa on kyllä ihan liikaa. Ja miten niin ei vie nälkää? Ihan hyvin vie ja kuuluisikin viedä, onhan tässä 440 kaloria sentäs.

  Tykkää

 4. Ei tätä kyllä miksikään ravintoihmeeksikään voi sanoa, eikä tietenkään tarvitse, kun kyse on einespizzasta joka tapauksessa. En lähtisi nälkääni täyttämään tällä, eikä lätty korvaa täyspainoista ateriaa. Itselleni ainakin jää tunne, että jotain puuttuu.

  Tykkää

 5. Tämä on paremman makuista kuin muut halpisvalmispitsat. Mitä muita perusteluita tarvitaan? Omituinen kirjoitus.

  Tykkää

 6. Arjessa ei varmasti muita! Arvostelua ei kuitenkaan voi arkentaa vain sen varaan, että maku on mahdollisesti parempi. Sitä paitsi makuhan on subjektiivinen kokemus. Olen tämän arvion kirjoittamisen jälkeen syönyt kyseisen pitsan muutaman kerran, juurikin ennustamissani hätätapauksissa. On vaikea verrata muihin halpisvalmispitsoihin, koska en sellaisia ole syönyt vuosiin. Siihen verrattuna, mitä niistä muistan, ei maku niin ihmeellinen ole, mutta kuten sanottua, se onkin täysin subjektiivista. Kaiken kaikkiaan olen sitä mieltä, että jokainen vegaani- ja vegevalinta on parempi kuin lihavalinta. En eriävän mielipiteen perusteella sanoisi omituiseksi kirjoitukseksi, lähinnä ehkä liiankin tarkaksi ottaen huomioon, että kyse on vain einespitsasta.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.