Oi, maamme vuonna 2016

Emme voi olla kuin kiitollisia siitä, mitä 99 vuotta sitten tapahtui Heimolan talossa, jossa eduskunta hyväksyi itsenäisyysjulistuksen. Puhumattakaan vuosien 1939–1945 tapahtumista. Samalla, kun 6. joulukuuta kiitetään veteraaneja ja juhlitaan vielä nuoren maan taivalta, pitäisi siniristilipun alla operoivasta Suomi-neidosta pitää huolta niin, että kiitettävää riittäisi vielä seuraavienkin 99 vuoden päästä.

PC050053.JPG

”Arvostan Suomessa elintarvikkeita ja niiden laatua sekä puhtautta, toimivaa tieliikenneverkostoa ja terveydenhuollon ammattitaitoisia lääkäreitä.”
– Mies, 56

Oletko koskaan ajatellut, kuinka nuori valtio Suomi on? Suomi on niin nuori valtio, että itsenäistymisen jälkeen puhjenneen sisällissodan vainajien joukkohautojen hautarauhakaan ei ole vielä lakannut. Monet samanikäiset, ja vielä vanhemmatkin, valtiot elävät edelleen sekasorrossa. Meillä on puhtaat mustikkamättäät, täydellinen hanavesi ja kotikatu, jonka yllä eivät pommit lentele. Miksi juuri Suomi onnistui?

”Suomessa eniten arvostan terveyspalveluita, koulutusjärjestelmää ja virkavaltaa.”
– Nainen, 25

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

”Toistaiseksi arvostan koulutusta. Sitä, että kaikilla on yhtälainen mahdollisuus opiskella ylioppilaaksi, mikä ei ollut vielä muutama vuosikymmen sitten itsestäänselvyys. Terveyteen liittyvät asiat, kuten sairaanhoito, toimivat vielä hyvin, vaikka heikennyksiä on tapahtunut. Usko päättäjiin on ollut koetuksella. Arvostan myös puhtautta.”
– Nainen, 56

Tähän kirjoitukseen upotetut lainaukset on kerätty sähköisesti pikakyselyllä satunnaisella otannalla. Ne kertovat melko yksioikoisesti siitä, mitä arvostamme, ja mitä siis kannattaa vaalia. Itsenäisyys tai sotiemme veteraanit eivät nousseet vastauksissa esiin, mikä kertonee siitä, että itsenäisyys on meille jokseenkin itsestään selvää. Se, ettei itsenäisyys ole ollut itsestäänselvyys, konkretisoituu kuitenkin esimerkiksi hetkenä, jolloin näkee sodan kokeneen harmaahapsen pitelevän Ilta-Sanomien itsenäisyysliitettä. Kädet vähän tärisevät. eikä pelkästään iän vuoksi. ”Olivat ne kamalia vuosia. Mutta ihmisellä on luontainen selviytymisvaisto. Ja tahto”, hän sanoo.

”Arvostan puhtautta, turvallisuutta ja vettä.”
– Mies, 36

”Suomi on vuonna 2016 vielä rauhallinen ja turvallinen. Täällä myös korruptio on vähäistä. Toki sitäkin ihan varmasti on. Ekologiset asiat toimivat. Suomessa vallitsee pohjoismainen puhtaus: puhdas ilma ja vesi. Niiden laatu on maailman huippua.”
– Mies, 31

Suomi on tehnyt huiman suorituksen 99 vuoden aikana; Pohjolan peräkorvesta on tullut yksi maailman kehittyneimmistä hyvinvointivaltioista, vaikka vielä itsenäisyyden jälkeen kansalaiset teurastivat toisiaan. Suoritus on jopa niin hämmästyttävä, että mieleen tulee väkisinkin, onko saavutettu valtiomalli järjestelmineen mahdollista tuhota yhtä nopeasti. Eivätpä uskoisi vanhan Suomen pärepirteissä istuneet kaskipeltoviljelijät, jos kuulisivat viimeisen 100 vuoden tapahtumista. Eivätkä sitä, että saavutetuista eduista voidaan myös luopua.

”Minulle tärkeintä on turvallisuus. Arvostan myös koulutusjärjestelmää, vaikka en ole varma, ollaanko sen kanssa menossa oikeaan suuntaan. Vielä vähän aikaa sitten olisin voinut nimetä tähän myös sananvapauden. No, onhan sekin edelleen huippuluokkaa moneen muuhun maahan verrattuna.”
– Nainen, 24

Itsenäisyyspäivänä on ihan aiheellista nostaa esiin asioita, joista olemme kiitollisia maallemme ja sen rakentajille. Samaan aikaan ei kuitenkaan pitäisi unohtaa, että emme voi ikuisesti roikkua vanhassa kiitollisuudenvelassa ja tuudittautua siihen, että hyvin menee jatkossakin, kun kaksi isoa sotaa ja monta sortovuotta on takana. Maata pitää hoitaa niin, että kiitettävää on vielä toisenkin sadan vuoden päästä. Ja silloinkin Suomi on vielä nuori valtio. Valtio, jota pitää hoitaa kuin valtiota, ei kuten voittoa tavoittelevaa yritystä.

Hyvää itsenäisyyspäivää!

Mitä sinä arvostat Suomessa?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.