Ruokanirson juhlapöytä

Joulu meni, ja ihmisten laatikkoruokakiinnostus on taas palannut terveisiin mittasuhteisiin: välinpitämättömyyteen. Vegaaninen joulupöytämme ansaitsee silti vielä pienen huomionosoituksen, koska se oli sekä itselleni poikkeuksellinen että käyttökelpoinen pienellä soveltamisella myös kevään tuleviin juhliin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Juhlapöydässä tarjottiin jouluna 2016

Porkkalaleipiä

Vihreää salaattia

Seitania

Kaurakerma-soijakastiketta

Uunikasviksia

Riisiä ja perunaa

Lukematon määrä tavallisia jouluruokia, joihin en koskenut

Tähtitorttuja ja suklaata

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jos luki vilaustakaan lifestyle-uutisia joulunalusaikana, törmäsi väistämättä PS Olen Vegaani -Youtube-kanavan antimiin, joita kokkaavat Minni Väärä ja Paju Purovuo. Olen edelleen sitä mieltä, että alkuperäisten, luonnollisten raaka-aineiden syöminen on paras mahdollinen vaihtoehto, enkä kannata teollisia valmisteita tai omituisia lihankorvikkeita, jotka näyttävät lihalta. Tänä jouluna mieleeni oli hiipinyt kuitenkin niin hilpeä joulufiilis, että testasin Väärän ja Purovuon reseptejä, vaikka ne ovat kaikin puolin omien mieltymysteni vastaisia.

Joulupöydässä tuotokset eivät sävähdyttäneet, mutta keväällä vietettäviin valmistujaisiini niistä saisi kivoja juhlaherkkuja, jotka maistunevat myös lihafanaatikoille.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Porkkala

Porkkalasta, eli porkkanakalasta, tuli varsinainen jouluhitti, jonka muun muassa kasvisravintola Gopal otti omaan joulumenuunsa. Porkkalan perusideahan on olla vegaaninen kylmäsavulohi. Ryhdyin innolla valmistamaan porkkalaa, mutta lopputulos oli niin kalamainen, ettei se lopulta maistunut kuin kylmäsavulohta rakastavalle äidilleni. Ensi kerralla jätän savuaromin pois. Valesavustusvaiheessa uunista tulleet porkkanat olivat vielä mielettömän hyviä, mutta marinointi pilasi ne.

Tuomio: Liian kalamainen tuote voi olla liikaa monelle kala- ja jouluruokavihaajalle. Savuaromikin jakaa mielipiteitä.
Kevään juhlissa: Juhlissa porkkala toimii varmasti joko sellaisenaan Ruisreal-siivujen ja tuorejuuston kanssa tai ruisnappien sisällä. Juhlamenussa savuaromi jäänee varmuuden vuoksi sivuun. Nämä sopivat myös vuodenvaihtumishulinointiin!

Seitan

Täytyy tunnustaa, etten ole oikeastaan koskaan syönyt seitania. Ei ole ollut tarvetta. Tampereen Kalevassa sijaitsevasta Ravintola Sannasta saa kuulemma hyviä seitanruokia, mutta itselleni ne tuntuvat käyttökelpoisilta vain hyvin rankan juhlaillan jälkeen. Kotitekoisessa seitanissa on gramjauhoja, gluteenijauhoja ja soijajauhoja. Kaikkien kolmen jauholajin metsästäminen oli työlästä, ja lopulta löysin gramit ja gluteenijauhot Punnitse ja säästä -kaupasta. Jauho-mauste-nesteseoksesta valmistettavan seitantaikinan voi kuorruttaa jouluisesti sinapilla, siirapilla ja neilikoilla PS Olen Vegaanien tapaan.

Tuomio: En edelleenkään tiedä, miksi söisin seitania, kun voi syödä tofua, papuja ja linssejä. Koostumuskin seitanissa on yllättävän lihamainen.
Kevään juhlissa: Cocktail-kutsuilla seitanista saa varmasti täyttäviä leipiä, ja voinkin harkita tekeväni niitä vielä jonain päivänä tarjolle. Hyvä idea jälleen myös uudelle vuodelle!

Kaurakerma-soijakastike

Alkuperäisessä ohjeessa kastikkeeseen tulee 3 dl omenasosetta, 0,75 dl soijakastiketta ja 2 dl kaurakermaa. Omassa versiossani oli kuitenkin vain 0,75 dl omenasosetta, 1 dl vähäsuolaista soijakastiketta ja 2,5 dl kaurakermaa. Näin syntyi suolainen ruskeakastike, joka sai hieman täyteläisyyttä Bonnen omenasoseesta.

Tuomio: Vegaaninen ruskeakastike on käyttökelpoinen idea, mutta en keksi missä tilanteessa tekisin kyseistä soosia. Joku voi sitä kuitenkin hyödyntää juhlapöydässä, jossa kohtaavat erilaiset ruokavaliot.
Kevään juhlissa: Kevään juhlista ruskeakastike jää kyllä pois.

Alkuperäiset reseptit ovat nähtävillä PS Olen Vegaani -Youtube-kanavalla.

Mitä sinun joulupöydässäsi tarjottiin? Joko tutustuit Ps Olen Vegaanien resepteihin?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.