Kuudes kerta

Sääntö: seksisuhde loppuu aina kuudennen kerran jälkeen. Maarit Lallin ohjaamassa, käsikirjoittamassa ja tuottamassa elokuvassa on paljon kauniita ja suupieliä nostattavia hetkiä, mutta ajoittain ylitsevuotava taiteellisuus pitkästyttää.

kuudeskerta_juliste_a
Kuva: Huh huh -filmi

Kuudes kerta on tarina irtosuhteista, seksistä ja ihmissuhteiden vaikeudesta. Ei siis mikään uniikki aihe, vaikka lakanat hulmuavat keskivertoa kotimaista elokuvaa enemmän.

Pihla Viitala näyttelee kömpelöä yksityisetsivää Annikaa, joka alkaa varjostaa vaimoaan pettävää kiinteistövälittäjää Rickyä (Antti Luusuaniemi). Viitalan roolityö kohtauksissa on tarkkaa ja karismaattista, vaikka Annikan olemus jääkin paikoin irralliseksi, mikä johtunee käsikirjoituksen heikkouksista. Annikan tarina ei kosketa. Luusuaniemi tulkitsee naistenkaataja-Rickyä rauhallisesti ja vakaasti. Tosin Rickyn silmissä loistava Luusuaniemen kylmä katse saa välillä jo miettimään, näytteleekö hän täysillä mulkvistia, vai tuijottaako hän tyhjää paikoillaan flirttailun välissä.

Sivurooleissa nähdään muun muassa Rickyn vaimo (Anna-Maija Tuokko) ja isä (Esko Salminen) sekä työkaverit Kristian (Stig Rästa), Sanna (Aksa Korttila) ja toimiston suihkurusketusmies (Pirkka-Pekka Petelius). Tarinan alkupuolella keskeisissä sivurooleissa ovat myös Annikan kummisetä Ulf (Dick Idman) ja tämän vaimo Brita (Arja Saijonmaa). Minna Haapkylä vilahtelee pitkin elokuvaa Annikan työhuoneella itkemässä ja nalkuttamassa samalla, kun työhuoneella vierailee kaksikon ystävä (Paavo Kinnunen). Lähes mykäksi teoksessa jää Annikan mies ja lapsen isä (Sebastian Rejman).

Kuten listasta voi huomata, sivurooleja on poikkeuksellisen paljon, mikä vaikuttaa merkittävästi elokuvan eheyteen. Alussa keskiössä Annikan ja Rickyn lisäksi on Ulf ja Brita, jotka kuitenkin katoavat hyvin nopeasti valkokankaalta, kun seurataan Rickyn työntekoa trendikkäässä toimistossa. Kiinteistövälitysfirman porukka sanailee ja pettää työpaikalla, mutta henkilöiden tarinat jäävät irralliseksi pääparista. Itse asiassa elokuva paranisi huomattavasti, jos Rickyn ystävät jäisivät lähinnä rekvisiitaksi, vaikka Kristiania esittävä Stig Rästa onkin hurmaava virolaisella aksentillaan.

Kuudes kerta ratsastaa markkinoinnissaan seksillä, jota traileriinkin on upotettu runsaasti. Lopulta kyseisen teeman kohtaukset jäävät kuitenkin vähemmälle kuin traileri antaa ymmärtää, mikä on täysin perusteltua, koska kyseessä on aikuisviihteen sijaan draamateos. Ilta-Sanomien kriitikko Tarmo Poussu lyttää elokuvakritiikissään seksikohtaukset epäuskottaviksi. Tarmo, ovatko ne joskus elokuvissa aitoja tai uskottavia? Lallin elokuvassa seksitouhukohtauksiin tiivistyy paljon itseironiaa ja huumoria, joten ehkäpä Poussua harmittaneet kohtaukset voikin nähdä stereotyyppisten elokuvaseksikohtausten irvikuvina.

Ajoittain elokuvaa vaivaa teennäinen taiteellisuus. Stig Rästan ja Elina Bornin Euroviisu-kisabiisi Goodbye to yesterday raikaa pariinkin otteeseen Annikan vetistellessä tuolilla huppelissa ja Rickyn pohtiessa valintojaan ruskanväreissä hohtavien vaahteroiden alla. Väliin läväytetään pari seksikohtausta, ja sitten soikin jo elokuvan alusta tuttu Olavi Uusivirran Rakastajat-kappale, kunnes kamera alkaa seurata tummanpuhuvien varisten lentoa ja lintuparven etenemistä kohti etelää. Juuri niin teennäistä kuin miltä kuulostaa.

Kuudes kerta ei suinkaan ole huono elokuva, vaikka välillä katsoja saattaakin alkaa epäillä Rickyn ja Annikan välistä kemiaa. Mutta silloin pitää muistaa, että kyseessä ei ole suuri rakkausdraama, vaan suhdedraama, jonka on tarkoitus jäädä kylmäksi, vaikka tunteitta siitä ei selvitäkään. Kuudes kerta osoittaa myös lopussa, ettei rakkaus aina voita. Ja hyvä niin. Paha saa myös palkkansa, mutta jatkaa silti kulkuaan.

Kuudes kerta -elokuva tuli ensi-iltaan 6.1.

Kerro mielipiteesi elokuvasta kommenttikentässä!

One thought on “Kuudes kerta

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.