Kahvila Puru, Amuri

Kahvila Puru tarjoaa läntisen keskusta-alueen asukkaille mainion vaihtoehdon iänikuisen Helmen tilalle. Pienessä kahvilassa on lämmin tunnelma, ja edullinen, itse tehty keittolounas on erityisen maukas, eikä kahvila ole unohtanut kasvissyöjiäkään.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sotkankadun rauhassa, aidossa Amurissa lähellä Pyynikintoria sijaitseva Kahvila Puru on jäänyt harmillisesti varjoon kenties sijaintinsa tai vähän mainostuksen vuoksi. Olin ihmetellyt jo aiemmin, miksei Amurissa ole Helmen lisäksi muita kahviloita, koska Helmi on lähes aina täynnä ja ruuhkainen, eikä Salen automaattikahvi tai R-kioskin pöntössä seisotettu sumppi vedä millään vertoja kahvilakahville. Mustanlahdenkadulla tosin on Kahvila Mutteripannu, mutta olen sivuuttanut sen siksi, ettei listalla ole koskaan kasvisruokaa.

Purun tunnelma ja sisustus muistuttaa vähän Café Pispalan harmoniaa, vaikka valaistus onkin hämmentävän kirkas. Kahvila ei ole liian pieni, vaan sopivan intiimi. Pöydät on aseteltu suomalaiseen makuun sopivasti: naapuriin on hyvä etäisyys. Kun asiakkaita on useita, ei ihan jokaista sanaa edes kuule, jos muistaa keskittyä omiin asioihinsa. Vierailuni aikana Purussa ei ollut taustamusiikkia, mutta sopivilla volyymeillä soiva radio voisi piristää kahvilatunnelmaa ja toisi vielä enemmän yksityisyyttä.

Talvikeskiviikkona Purussa on pari seuruetta lounastamassa saapuessani patojen äärelle yhden maissa. Lounasta tarjoillaan klo 15:een asti, tai niin kauan kuin sitä riittää. Lounasta on hyvin jäljellä vielä yhdeltä, mutta padasta huomaa, että lounasruokailijoita on käynyt. Ja hyvä niin!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Keskiviikkona 18.1. listalla on maidoton ja gluteeniton kaali-papukeitto. Keitto on kevyt ja maukas, ja jostain syystä voipavut maistuivat yllättävän aromikkailta sopassa, mikä viittaa onnistuneeseen liemeen. Punaisen liemen maku on syntynyt silmämääräisesti arvioiden selleristä, laakerinlehdistä, pippurista ja sipulista. Keittolounaan kylkeen tarjolla oli vierailullani vaaleaa ja tummaa leipää sekä siemennäkkäriä, joista ainakin siemennäkäri ja mahdollisesti tumma leipä oli valmistettu itse.

Keittolounas maksoi vierailuhetkelläni 6,50 euroa, ja se sisälsi keiton, leivät ja veden. Keiton päälle olisi saanut myös parmesanlastuja, mutta itse en syö juustoa. Naapuripöydän asiakas kuitenkin kehui vuolaasti keiton ja parmesanin yhdistelmää.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Purun lounaan hinta-laatusuhde on erinomainen. Sämpylät ja vitriinin leivokset ovat myös edullisia moneen muuhun kahvilaan verrattuna. Tammikuisena keskiviikkona tarjolla näytti olevan ainakin täytettyjä leipiä, kakkupaloja ja laskiaispullia sekä konvehteja.

Keitot vaihtuvat päivittäin, ja Facebookin lounaslistasta kannattaa tarkistaa viikon ruokalista. Lisäksi Purusta saa eri makuyhdistelmillä salaatteja, mutta vegaanista vaihtoehtoa ei näytä olevan saatavilla. Kysymällä tosin varmasti selviää, onko pelkän kasvissalaatin tilaaminen mahdollista.

Kaiken kaikkiaan tunnelma on Purussa superkirkkaasta valaistuksesta huolimatta rauhallinen ja lämmin. Palvelu on ystävällistä, ja asiakkaalle tulee tunne, että hänestä pidetään huolta, vaikka kyseessä onkin monesti vain pikainen keittolounas.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kahvilat ja kaupat ovat käsitykseni mukaan alkaneet suosia enenevissä määrin lähituottamista, mutta yhtä lailla kuluttajien pitäisi viedä lähituotannon suosimista eteenpäin: tukemalla oman asuinalueen yrittäjiä. Puru tuo Amuriin välähdyksen mennyttä paikalliskulttuuria, jossa jokaiselle tarpeelle oli oma spesialisti ja putiikki. Ja tällaisia pieniä yrityksiähän voi olla nykyään olemassa vain, jos asiakkaat sitoutuvat käyttämään niiden tarjoamia palveluita.

EDIT 7.2.2017: Kahvila Puru on sulkenut ovensa helmikuun alussa.

Kahvila Puru sijaitsee osoitteessa Sotkankatu 18, ja on avoinna arkisin klo 9-16. Kahvilan Facebook-sivut päivittyvät säännöllisesti, ja niillä julkaistaan myös viikon lounaslista ja muuta tuoteinfoa.

Oliko sinultakin mennyt ohi Kahvila Purun olemassaolo? Mitä, jos menisit seuraavan kerran Puruun keittolounaalle sen sijaan, että hakisit eineskeiton K-Marketista?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.