Vietnamilaistyylinen, vegaaninen nuudelikeitto

Soijaliemeen tehtävä nuudelikeitto on läheistä sukua vietnamilaiselle pho-keitolle, jonka kirkas liemi tehdään yleensä luusta. Sopivan sipulinen soijasoppa vie suoraan pohjoisvietnamilaisille riisiterasseille, kun kokonaisuuden maustaa limellä ja korianterilla.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vegaaninen pho-keitto soija-seesamiliemessä

kiinalaisia nuudeleita | mustapapuja tai tofua | 13 dl vettä | 1,5-2,5 dl soijakastiketta | 1 rkl seesamiöljyä | ripaus mustapippuria | kolme valkosipulinkynttä | inkivääripala | yksi chili | iso sipuli | yksi kevätsipulinvarsi | korianteria oman maun mukaan | kaksi limeä | ruohosipulia | neljä laakerinlehteä tai thaibasilikan lehtiä | (pinaattikiinankaalia eli pak choita)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tee näin:

1. Keitä nuudelit ohjeen mukaan, ja siirrä ne valumaan siivilään. Paista samalla mustapavut tai tofupalat kevyesti, ja jätä ne jäähtymään kylmälle levylle. Tofu toimii paremmin keitossa, joka syödään puikoilla.
2. Sekoita soijakastike ja vesi sekä yksi puristettu lime ja ruokalusikallinen seesamiöljyä sopivassa suhteessa erillisessä astiassa. Maista, arvioi suolaisuutta ja omaan makuusi istuvaa kokonaisuutta. Soijakastikkeen ja veden suhde riippuu täysin siitä, kuinka suolaisen liemen haluaa. Soijakastikkeen voi myös korvata suoraan himalajansuolalla ja ekstralusikallisella seesamiöljyä.
3. Lorauta öljyä kattilan pohjalle, ja paista kevyesti pilkottu sipuli, chilipalat, inkiväärisilppu ja valkosipulinkynnen palaset kattilan pohjalla.
4. Kaada soija-vesiseos mukaan. Lisää kourallinen korianteria, nippu silputtua ruohosipulia ja neljä laakerinlehteä mukaan. Lisää myös pippuri.
5. Sekoittele lientä 5-10 minuuttia keskilämmöllä, ja kiehauta sitten liemi kunnolla. Pienennä lämpötilaa, ja maista.
6. Jos maku on hyvä, poista laakerinlehdet. Jos käytät pak choita, lisää lehdet tässä vaiheessa, ja anna niiden kiehua hetki.
7. Mittaa annoskulhoon nuudelia ja mustapapua tai tofua. Poimi lusikalla tai kauhalla keittoliemestä kasvispalasia nuudelien päälle. Purista päälle limeä.
8. Kaada lientä päälle niin, että syvä kulho täyttyy.
9. Koristele soppa silputulla kevätsipulilla ja korianterilla sekä ruohosipulilla. Pirskota päälle limeä.
10. Syö soppa ehdottomasti puikoilla.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pak choi eli pinaattikiinankaali

Omasta soppaversiostani unohtui pak choi, jonka olin kyllä ehtinyt valmistelemaan, mutta kattilaan asti se ei epähuomiossa päätynyt. Mukaan kannattaa ehdottomasti lisätä pak choita, joka suomenkieliseltä nimeltään on pinaattikiinankaali, ja se sisältää paljon A-, C- ja K-vitaamineja. Pak choista leikataan kanta ja pari senttiä irti, ja sen jälkeen lehdet varsineen joko paistetaan tai kiehautetaan. Raakana maku on kitkerä, eikä pak choita itse asiassa kannata edes syödä kuumentamatta, koska kyseessä on aina tuontivihannes.

Pak choita myy Tampereella ainakin East Asia Mart, johon saapuu viikottain tuorelähetyksiä. Tähän soppaan suosittelen myös kiinalainen nuudeli -nimellä myytävää noin 450 gramman nuudelipakkausta, jota East Asia Mart myös myy. Paketti maksaa 2,95 euroa, eli se on keskimääräistä nuudelipakettia hintavampi, mutta nuudelit ovat myös todella laadukkaita.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Oletko syönyt aitoa pho-soppaa?

2 thoughts on “Vietnamilaistyylinen, vegaaninen nuudelikeitto

  1. Soppaa puikoilla? Juodaanko liemi suoraan lautaselta/kulhosta.vai yritetäänkö pois?
    Nimim. Ookkona Oulusta, syökkönä piimää haarukalla

    Tykkää

  2. Heh, nimimerkki Raili-täti! Puikoilla syödään nuudelit ja mustapavut ja/tai tofupalat! Liemen voi hörppiä suoraan kulhosta tai sitten ottaa apulusikan, jolla syö erikseen lientä 🙂 Mutta kyllä noi nuudelit voi syödä myös ihan haarukalla!

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.