Supernopea chimichurri

Eteläamerikkalaisen yrttikastikkeen, eli chimichurrin, kanssa ei tarvitse olla kovin tarkkana, sillä oreganon kylkeen kelpaa lähes mikä tahansa tuoreyrtti, eikä muita ainesosia tarvitse annostella mittalusikoilla.

dsc_0040

Chimichurri

Ruukku tuoretta korianteria tai persiljaa | ruukku tuoretta oreganoa | hyppysellinen suolaa | loraus valkoviinietikkaa | loraus oliiviöljyä | ripaus juustokuminaa | 1-2 keskivahvaa tai vahvaa punaista ja pientä chilipalkoa | 1-2 valkosipulinkynttä puristettuina

DSC_0043.JPG

1. Chimichurrin aikaa vievin osuus on oreganon nyppiminen. Leikkaa ruukku irti tuoreoreganopuskasta. Vedä sormilla pikaisesti lehdet oregano-oksasta irti. Pieniä varsia voi tulla mukaan, mutta paksut varret ovat kastikkeeseen liian kitkeriä. Hienonna kevyesti irrotetut lehdet.
2. Leikkaa korianteri ruukusta irti ja silppua varsien kera erittäin hienoksi. Jos korianteri ei maistu, sen voi korvata persiljalla. Jos käyttää persiljaa, se kannattaa hienontaa erittäin pieneksi silpuksi. Persiljaa käyttäessä chimichurria tulee enemmän, ja silloin kannattaa surauttaa chimichurri tasaiseksi sauvasekottimella.
3. Yhdistä oregano- ja korianterisilppu. Sekoita.
4. Lisää öljy ja etikka. Sekoita hyvin.
5. Pilko chili saksilla suoraan kulhoon, ja purista valkosipuli mukaan. Sekoita.
6. Ripottele päälle kuivatmausteet, ja sekoita. Maista, ja lisää ainesosia tarvittaessa.

Kuten ainesosaluettelon mitoista saattaa huomata, chimichurrissa määrät eivät ratkaise. Kastiketta kannattaakin maistella vähän koko ajan, ja lisätä sopivassa suhteessa mausteita, etikkaa ja öljyä. Öljyn määrä säätelee myös sitä, kuinka juoksevaa kastikkeesta haluaa.

Suosittelen käyttämään kastikkeessa pieniä, keskivahvoja tai vahvoja chilipalkoja, joita myyvät etniset kaupat ja ainakin Stockmann Herkku. Etikka tasaa mausteisuutta, joten chilin voi laittaa hyvin siementen kera chimichurriin. Pieni chili silppuuntuu kätevästi saksilla suoraan kulhoon! Jos ei halua kastikkeesta lainkaan tulista, voi chileistä poistaa siemenet tai hienontaa sekaan yhden ison, miedon chilin.

dsc_0035-2

Parhaimmillaan chimichurri on itse tehtyjen burgereiden välissä tai kasvislisukkeiden kyljessä.

Aiotko kokeilla?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.