Kotikatsomo: Presidentti

Hurjaksi on meno yltynyt Suomessa vuonna 2018. Kotikatsomon Suomi 100 -teemavuoden sarja Presidentti maalaa Suomen poliittista tulevaisuutta varsin futuristisessa hengessä. Hitaasta alusta kritisoitu sarja kiihtyy loppua kohden niin, että huimaa.

17-68279582c49024cbbe_ylepresidentti
Kuva: Yle Presidentti Henri Talvio (Samuli Edelmann) ja pääministeri Petra Pennanen (Inka Kallén) jakavat vallan lisäksi saman vuoteen toisinaan.

Sarjassa käsiteltävät poliittiset kriisit ja tragediat lisäävät vauhtia sarjaan, mutta suurin ongelma on se, että katsojan on vaikea uskoa niiden olevan totta – ainakaan vielä vuonna 2018 – vaikka kriisit voisivat toteutua myös oikeassa elämässä.

Presidentti esittää valtion päämiehen rajallisilla oikeuksilla varustetuksi statistiksi, jonka jokaisella teolla on kuitenkin ulko- ja sisäpoliittisia vaikutuksia. Populistisesta Liike-puolueesta presidentiksi yllättäen valittu Henri Talvio (Samuli Edelmann) on uskottava, mutta yhden ilmeen presidentti, jonka rinnalla seisoo puoliso Anna Talvio (Laura Malmivaara). Presidenttiparin suhde kuvataan tarkasti poliittisesta näkökulmasta, ja lopulta siinä ei näytä olevan enää muita ulottuvuuksia.

Sarjan tähti on Inka Kallén, joka tulkitsee historian nuorinta pääministeriä Petra Pennasta uskottavasti ja tarkasti selviytyen sekä tiukista poliittisista voimakohtauksista että herkistä hetkistä. Kangistuneille sedille jöötä pitävä Pennanen on kylmähermoinen ja ikäänsä nähden kokenut. Sarja esittää Pennasen kuitenkin jokseenkin antifeministisestä näkökulmasta; Vaikka Pennanen on taitava ja kokenut, hän on silti miesten, kuten presidentti Talvion, vietävissä oleva ’tyttönen’, joka pohjimmiltaan kaipaa rakkautta toisin kuin jäyhät setämiehet. Tyttö on aina tyttö – myös pääministerinä.

Presidentti-sarjan maailma on miesten, ja niinhän se taitaa todellisuudessakin olla, vaikka kansanedustajista 41,5 prosenttia on naisia. Presidentin ainoat naishahmot Pennasen lisäksi ovat valtakunnan ensimmäinen nainen Anna Talvio ja Liike-puolueen johtajuutta havitteleva Annika Pitkänen (Lotta Lindroos). Loppuratkaisussa mukana on myös ulkoministeri Erik Bergholmin (Mats Långbacka) vaimo Camilla (Kristiina Halttu).

Mitä valta tekee ihmiselle? Presidentti ei nimestään huolimatta paneudu presidentin mieleen ja siihen, mitä edes näennäinen valta ja vallantunne saavat aikaan. Viitteitä tästä kuitenkin saadaan sarjan lopussa, mutta silloinkin valtaa pohditaan vain suhteessa henkilökohtaiseen tunne-elämään. Jokseenkin kliseistä on myös se, että Presidentin sivusanoma on se, että suhteet ovat aina vaarallisia, olipa kyseessä sitten työ-, ystävyys- tai rakkaussuhde. Tai seksisuhde. Tosirakkaus ei koskaan voita politiikassa, koska ura eduskuntatalon sisällä menee aina kaiken edelle.

Presidentti esittää vallan läpimätänä pelinä, mikä herättää pohtimaan satavuotiaan kotimaamme kohtaloa. Missä olemme nyt, ja mihin olemme menossa? Vaikka kyseessä on draama, tarkkasilmäisin huomaa myös kritiikkiä nykyiseen päätöksentekoon. Valtapelit, verkkoterrorismi ja väkivalta ovat totta, ympäristöuhista puhumattakaan. Sarjan pääsanoman voinee kuitenkin kiteyttää yhteen lauseeseen: politiikka on vain suurta teatteria.

Presidentti sunnuntaisin YLE1:llä klo 21.05. Kaikki jaksot ovat katsottavissa Yle Areenassa. Sarja tarjoaa myös oivan oppitunnin Suomen hallintokiemuroista, koska Presidentissä esitetyt tittelit ja niiden tehtävät kuvataan sisällöltään ja suhteessa toisiinsa realistisesti.

Mitä pidit? Voisiko Presidentin maalaama kuva Suomesta jo vuonna 2018 pitää paikkaansa?

One thought on “Kotikatsomo: Presidentti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.