Kesäiset ulkoilu- ja puistovinkit Tampereelle

Parhaat huvit eivät välttämättä ole ilmaisia, mutta rentouttavan kesäpäivän voi viettää ihan maksutta Tampereen parhaimmilla puisto- ja näköalapaikoilla. Mediakka listasi kesän parhaat puistot piknikruokailijoita ja ulkoilijoita varten. Hyppää mukaan tamperelaiselle puistokierrokselle!
OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAVinkatut paikat muodostavat reitin, jonka voi toteuttaa pyörällä yhden päivän aikana tai muutamassa erässä. Paikat on listattu järkevästi suunnitellun reitin mukaan, vaikka tyyli on toki vapaa.

Eloa Mustaanlahteen!
Olen aiemmin jo ilmaissut huoleni Mustastalahdesta, koska paikka on kerrassaan ihana. Joinakin arki-iltoina alueella saattaa pörrätä jyriseviä mopedeita, mutta yleensä paikka on rauhallinen. Täydellinen tamperelaisista järvimaisemista nauttimiseen. Särkänniemi, Näsinneula ja rantabaarit vieressä. Sopivasti eloa ja omaa rauhaa. Lämmin suositus.

Näsinkalliolle hyvän sään aikaan
Tai oikeastaan huonon sään aikaan, koska hyvä sää vetää paikalle myös sellaisia porukoita, jotka eivät välttämättä olollaan ruoki turvallisuuden tunnetta suojaisalla kalliolla järjestetyllä piknikillä. Päivällä kuitenkin paikalla on lukuisia ryhmiä, jotka ovat niitä niin sanotusti ihan tavallisia piknik-harrastelijoita. Tästä on muuten hankalaa kirjoittaa diplomaattisesti. Pitäisikö vain todeta, että eihän siellä pensaissa ole kenenkään kiva olla, jos narkkari käy pummimassa vähän väliä yhtä sun toista puukko taskussaan?

Tehdasteollisuusmuistoja Finlaysonin alueella
Sen Finlaysonin, jota pääsee ihastelemaan elokuviin mennessään, takana aukeaa ihan oikea Finlaysonin alue, joka henkii tunnelmallisesti kahta mennyttä vuosisataa ja sitä kaikkea, minkä pohjalle Tampere rakentui. Finlaysonin kirkon lähellä olevat puutalot viimeistelevät harmonian, eikä von Nottbeckin imperiumi ja Milavidakaan ole kaukana.

Suklaata ja kaalipiirakkaa Tallipihalla
Kun jatkaa Finlaysonin kirkon ohi, päätyy sopivasti Tallipihalle, jonne muuten pääsee kätevästi myös suoraan Näsinkalliolta Näsilinnan takaa. Tallipihan suklaapuoti on joka turistin ykköspaikka, ja hävettää myöntää, että kävin siellä itse vasta muutettuani Amuriin. Vähän muuttoni jälkeen pölähdin erään sunnuntailenkin päätteeksi Tallipihalle, joka tuntui ensikertalaiselle ihmeelliseltä pienoiskylältä. Ennen Tallipihan makeishetkeä kannattaa kuitenkin käydä hotkimassa noin kuuden euron kaalipiirakka salaatilla. Niin hyvää ja paikan päällä tehtyä!

Tuntematon Väinö Linnan puisto
Kuinka kekseliästä! Väinö Linna ja tuntematon-adjektiivi samassa otsikossa. Linnan Väiskin kodilta kivenheiton päässä sijaitseva Väinö Linnan puisto aukeaa keskellä Amuria samassa linjassa Näsinneulan kanssa. Puisto on harmittavasti jäänyt kilpailijoidensa varjoon, vaikka siellä on mukavat japanilaistyyliset pöytäryhmät ja muitakin aasialaistyyliin kumartavia yksityiskohtia – ja se ihana puusilta.

Pispalan näköalapaikka ja Café Pispala
Keski-Amurista kannattaa lähteä kipuamaan kohti harjua ja ohittaa Pyynikki niin, että suuntaa suoraan Pispalaan. Pispalan korkeimmalla kohdalla voi ihailla punaisten koruttoman muistomerkin lisäksi täydellistä järvinäkymää, jota ei onnistu pilaamaan edes kaukaisuudessa siintävä Bauhausin maamerkki. Ala-Pispalaan laskeutuessa hyvin alkaneen reenin suorittajaa odottaa yksi Tampereen parhaimmista kahviloista: Café Pispala, josta kirjoitinkin jo aiemmin. Täydellinen kahvila harjulla, ja toivon kaikkea hyvää sen tulevaisuuteen. Ilmeisesti suosio on sen verran hurjaa, että kassa kilahtelee kannattavasti. Hyvä niin!

Piipahdus Pyynikillä ja Eteläpuistossa
Takaisin keskustaan kannattaa edetä Pispalasta ohitetun Pyynikin läpi, jossa värikkäät puutalot henkivät ruotsalaistyylistä kodikkuutta ja tyyliä. Pyynikin pytingit valtavine linnataloineen ovat tosin astetta fiinimpiä kuin Pispalan huvikummut, joista ei puutu kuin Pitkätossun pilkukas hevonen pihasta. Matkalla keskustaan kannattaa pysähtyä myös Eteläpuistossa, jossa ainakin viime kesänä oli mukava rantakahvila ja leveitä aurinkotuoleja. Ja pari maassa lojuvaa käytettyä neulaa, mutta ne kannattaa vain kiertää tarpeeksi kaukaa. Tietenkin.

Ratinan rantafiilis
Jos ostaisin asunnon, ja olisin samalla siis lottovoittaja, toteuttaisin pitkän pohdinnan tuloksena kaikki asuntofantasiani Ratinassa. Sen yhden talon uloimmassa kärjessä, jonka parveke työntyy lähes suvannon ylle. Ja tietenkin äänieristäisin koko asunnon, ettei yksikään korttelikyttääjämummo pilaisi päiviä pyykinpesun tai pirskeiden takia. Mutta siis, miksi Ratina on tällä listalla? Siksi, että suvannon vierustaa mukaileva rantabulevardi on sopivasti ei-todellakaan-kotimainen, ja juuri siksi niin kiehtova. Hetken tuntuu siltä kuin olisi edes vähän enemmän etelämmässä. Kunnes alkaa sataa lunta, ja muistaa, että on vasta toukokuu.

Perusvarma Arboretum
En lukeudu Arboretum-faneihin, mutta laaja puisto on ihastuttava kaikkine kasviasetelmineen ja istuskelupaikkoineen. Ratinasta pienen matkan päässä sijaitsevan Hatanpään Arboretumin läpi on myös miellyttävä pyöräillä hyvien teiden ansiosta. Positiivista on myös se, että piknikpaikka löytyy varmasti, joten pyöräretken päätöspaikaksi voi huoletta suunnitella Arboretumin.

Tamperelainen puistomaraton päättyy tietenkin ehtaan lähibaariin, jonka voi valita makunsa mukaan. Tai sitten voi palata Mustaanlahteen ja juoda kuohuvaa samalla, kun katselee laitteiden vinhaa vellontaa. Siinä tuntee muuten itsensä vanhaksi, vaikkei edes olisi vanha, koska kuka aikuinen uskaltaa enää edes mennä vekottimeen, joka voi hajota milloin tahansa?

Kerro kommenteissa oma suosikkipuistosi ja jaa parhaat eväs- ja lähipubivinkit!

Seuraa Bloglovinissa | Blogit.fi:ssä | Instagramissa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.