Pokoni – pekonia porkkanasta

Ja taas. Kaikista mahdollisista lihatuotteista on keksittävä korvaava vegeversio. Oransseista patukoista tehdyt valepossusuikaleet eivät kuitenkaan ole lihankorvikegenren epäonnistunein yritys. Vegepekonia on nimittäin yritetty tehdä myös paahdetuista ja katkotuista riisipapereista. Amurin kriittinen keittiö testasi tällä kertaa porkkanapekonin eli kekseliäästi pokonin.
OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAEn ole koskaan syönyt pekonia. En ikinä. Lähin kosketukseni pekoniin tapahtui ystäväni polttariaamuna, jolloin olin osallisena kärventämässä pekonia keittiössä niin, että koko asunto piti tuulettaa. Kuulemma sikasuirot ovat rasvaisia sepelvaltimotaudin ystäviä. Onneksi pekonin juuresversiot ovat ihan vain juuressuikaleita. Porkkanapekoniaiheen taustaksi kannattaa muuten lukaista Ilta-Sanomien uutinen juurespekonista, sillä jutun kommenttiosio antaa jälleen kerran varsin kattavan kuvan Suomen kansasta.

Herää kysymys, miksi porkkanasta on väkisin yritettävä tehdä pekonia, tai miksi ohuita porkkanasuikaleita on kutsuttava pekoniksi. Pekoni on tehty porsaasta. Tokihan tässä varmasti voisi pohtia Platonin idealismin hengessä pekonin tarkoitusta ja olemusta, mutta niin ei ole ollut tapana tehdä ruokajournalistisissa kirjoituksissa.

Suikaleissa ei varsinaisesti ole mitään vikaa. Paahdetut ja maustetut juureksethan ovat hyviä, ja nämä huijauspekonisiivut toimisivat hyvin hampurilaisissa ja hienompien kotiruoka-aterioiden lisukkeina. Ainahan sitä paitsi aaltoilevat ja kauniinmuotoiset ruokaosat näyttävät annoksessa hyviltä.

Porkkanapekoni

Porkkanoita | suolaa ja pippuria | cayennepippuria | valkosipulimaustetta halutessasi | laadukasta oliiviöljyä

Suikaloi porkkanat mahdollisimman ohuiksi. Porkkanoita ei tarvitse kuoria, sillä pesu riittää. Oma kuorimaveitseni oli lähinnä suuri vitsi juurestaistossa, mutta tarpeeksi järeellä aseella saa varmasti kauniita ja tarpeeksi ohuita suikaleita. Laita suikaleet kulhoon, ja kaada niiden päälle mausteet ja öljy. Sekoita hyvin, ja asettele suikaleet pellille toisistaan erilleen. Paahda porkkanasuikaleita 160 asteessa noin 15 minuuttia, tai yksinkertaisesti siihen asti, että suikaleet näyttävät valmiilta.

Samaan lopputulemaan taas kerran. Jos alat kasvissyöjäksi, luovut myös pekonista. Jos pekonia tekee mieli, kannattaa ihan reilusti mähkiä sitä, eikä pelleillä minkään vegepekoniriisipapereiden kanssa. Ei muuten ole terveellistä paahtaa kuivia liuskoja karsinogeenimarinadilla uunissa. Nämä juuressuikaleet sen sijaan ovat ihan mainioita, jos niistä puhutaan muuna kuin pekonina.

Mitä enemmän maistelen pokoni-sanaa, se alkaa kuulostaa joltakin japanilaiselta perversiolta, joten kertokaa oikeasti, jos tiedätte, onko pokoni jotain muuta kuin omakeksimäni, leikkisä nimitys porkkanapekonille. Google ei tiennyt.

No, mitä mieltä? Onko tämäkin taas yksi uusi ja turha lihankorvikehömpötys?

Seuraa Bloglovinissa | Blogit.fi:ssä | Instagramissa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.