Täyden kympin tie – jonka olisi voinut talsia myös toisin

Kun koulu on koko elämä vuosikausia, täytyy tehdä valtavasti työtä sen eteen, että elämässä olisi hyvä olla ilman kymmeniä kymppejäkin. Tulevaisuuden opiskelijoiden väsymystä ja suorittamispakkoa ei niin vain hyssytelläkään pienemmäksi, jos hallituksen pääsykoeuudistukset toteutuvat. Kaksinumeroinen arvosana voi olla ainoa tie eteenpäin.
OLYMPUS DIGITAL CAMERAAlkavassa viikossa on taikaa. Riemua ja kesän tuoksua. Minulle kevätjuhla oli kouluaikoina vuoden kohokohta heti joulun jälkeen. Ei siis ihme, että olin se lapsi, joka odotti koulun alkua ja uusien koulutarvikkeiden saapumista kauppoihin jo heinäkuun alussa. Suvivirren raikuessa auditoriossa – tai minun nuoruudessani juhlapukuun puetussa liikuntasalissa – tunsin kauhunsekaista tunnetta, ja laskin mielessäni, kuinka moneen kymppiin on mahdollisuus ja montako stipendiä tulee. Hikoilutti ja tärisytti. Maailman paras kesäloma saattoi alkaa, kun luokassa jaettava todistus oli ladattu tarpeeksi täyteen kymppejä.

Jälkikäteen tuntuu käsittämättömältä ajatella, millaiseksi itseisarvoksi suorittaminen ja kympit muodostuivat, vaikka kukaan ei painostanut, enkä tarvinnut numeroita mihinkään. Voi varmasti pohtia, oltiinko jo menty liian pitkälle, kun itkun aiheutti koenumero, joka ei alkanut kympillä. Kuvauksesta huolimatta olin kuitenkin ihan normaali lapsi ja nuori, jolla oli myös sosiaalista elämää, enkä koskaan joutunut pahemmin pänttäämään tai istumaan kirjan kanssa kahden yöhön asti.

Viimeistään yliopistossa oli pakko myöntää, että on muutakin elämää kuin koulu ja opiskelu. On käytävä töissä ja nautittava vapaa-ajasta, jotta jaksaa tehdä ansiotyöt, opiskella ja hoitaa freelancer-hommat. Viime vuosi opetti konkreettisesti, ettei loppujen lopuksi millään muulla kuin omalla ja läheisten hyvinvoinnilla ole mitään merkitystä. Näin suorittajana sekin täytyi näköjään oppia ihan käytännössä, kun ei kukaan pitänyt aiheesta koetta. Kukaan ei tule hautakiveen hakkaamaan hienoa päättötodistusta ja kymmeniä stipendejä.

Jo vuosi sitten ja pitkin kulunutta vuotta on kuhistu opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen väläyttämästä pääsykoeuudistuksesta, joka tiivistettynä sysäisi jatko-opiskelupaikan saamisen päättötodistusperusteiseksi erillisten korkeakouluvalintakokeiden sijaan. Uudistus ei anna armoa jaksamiselle ja hengähtämiselle. Tai ylipäätään minkäälaisille virheille ja huonoille päätöksille. Edelleenkään stipendejä ei tulla ripustamaan kaiken loputtua uurnille, mutta teini-iässä ne olisivatkin uudistuksen mukaan yhtäkkiä ainoa portti eteenpäin. Olisin todistuksillani tulevaisuuden teininä hyötynyt mahdollisesta pääsykoemuutoksesta, kun taas nyt talsimallani polulla liki kympin keskiarvo ei ole vaikuttanut mihinkään, mutten silti koe uudistusta reiluna. Olisinhan itsekin voinut heittää hanskat tiskiin, jos uupumus olisi iskenyt lukiossa tai jopa aiemmin.

Tämän viikon lauantaina vietetään koulun kevätjuhlia. Minä istun toimistossa, jossa ei Suvivirsi soi. On haikeaa, että työelämä vie kauaksi arjen riemusta ja lapsekkaan innon täyttämästä opiskelusta. Toisaalta on ihan tervettä, että todistushikoilun sijaan lähtee lauantaina ihan tavalliseen tapaan Jopolla töistä ja saapuu kaupan kautta kotiin. Ei kokeita, ei numeroita. Itselleni annan ehkä ysipuolen hyvin hoidetusta päivästä.

Vaikka onhan se niin, että ihan oikeaa elämää ei mitata numeroissa, joten totean vain, että ihan hyvin meni, ja parhaani tein kuluneenakin päivänä. Ehkä ihan vähän tiiraan lähipuistossa kuvattavia ylioppilaita, ja mietin sitä valtavan kutkuttavaa tunnetta, joka valvotti ennen koulun ylioppilasjuhlaa jännittäessäni, montako stipendiä tulee. Senkin ajan olisi muuten voinut käyttää nukkumiseen taatakseen juhlapäivään maksimaalisen jaksamisen.

Miten ylisuorittamisesta voi opetella eroon? Mitä ihmettä tapahtuu, jos arvosanat alkavatkin määrittää tulevaisuutta jo nuorena?

Seuraa Bloglovinissa | Blogit.fi:ssä | Instagramissa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.