Testissä pyöräilijöiden uusi Rantatie

Ennen kuin valtavat rakennusmylläykset taas käynnistyvät, kannattaa suunnata pyörällä tai hyvillä tossuilla talsimaan tunnelin tieltä tyhjennetylle Rantatielle, jonka viereen on avattu hetki sitten jalankulkijoille ja pyöräilijöille Näsijärveä myötäilevä paratiisibaana.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAKurvasimme uudelle väylälle Naistenlahden voimalaitoksen sivusta tullessamme Rauhaniemen rantakivikoilta. Tielle pääsee kätevästi seuraamalla venerantaa. Myöhemmin kyytiin voi hypätä, kun kaartaa Tampellan alikulusta Näsijärven puolelle.

Työmaan ja järven välissä mutkittelevalla tiellä on outo tunnelma. Ohi kulkijoita on sunnuntailenkki-primetimeen nähden vähän. Kaksi itsensä kaikilla mahdollisilla kuntoilumittareilla vuorannutta juoksijaa tulee vastaan heti alkajaisiksi. Loppumatkan aikana jalottelemaan on lähtenyt myös pari pikkukoirien ulkoiluttajaa. Siinä kaikki. Kun järven vierustaa seuraa hitaasti vähän yhdeksän jälkeen, ehtii nähdä päivän kääntyvän keltaisen eri sävyissä iltaan ja sen täydellisen hetken, kun taivas ei ole vielä varma, pitäisikö kumartaa päivän kirkasta sinistä vai illan kultaista hohtoa.

Ihan pelkkää idylliä tie ei ole, koska se kulkee rakennustyömaan vieressä. Illalla päivän hommat ovat kuitenkin jo pulkassa, joten minkäänlaista mölyä ei kuulu. Itse asiassa tyhjä äänimaailma tuntuu oudolta ennen niin vilkkaan tien varrella. On hiljaista ja jopa haikean autiota. Upea auringonlasku levittäytyy korkeuksiin kohoavien nostokurkien, talotorsojen ja kiviröykkiöiden ylle. Kulkijoita on vain kourallinen, eivätkä ihmisen tuottamat äänet ulotu tielle lainkaan. Tällaisina hetkinä huomaa, kuinka kaupunkilaisena on kasvanut jatkuvaan mölyyn.

Uskallan väittää, että tämän tamperelaisempaa tietä saa hakea. Kävellessä voi nimittäin tervehtiä horisontissa näkyviä kaupungin oleellisimpia tornimaamerkkejä: Pyynikin näkötornia, Haulitornia ja tietenkin Näsinneulaa, jonka juurelle matka päättyy. Matkalla tiivistyy myös kauniisti kaikki se, mistä Tampere rakentuu: teollisuudesta ja järvistä. Ja Särkänniemestä. Karusta ja kivisestä työmaasta alkanut tie loppuu Särkänniemen kohdalla, jossa taivaisiin ulottuvat mööpelit on onneksi jo illalla laitettu yöpuulle. Koskivoimasta huvipuistobisnekseen.

Yksikään vuoristorata ei vedä vertoja auringonlaskulle, joka tervehtii hiljaa tiellä vaeltavia kaupunkilaisia. Täällä on hyvä olla.

Joko kävit testaamassa uuden Rantatien?

Seuraa Bloglovinissa | Blogit.fi:ssä | Instagramissa

3 thoughts on “Testissä pyöräilijöiden uusi Rantatie

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.