Paljasta Tampere: Näsilinna ja Milavida

Jos kaipaa pröystäilevää arkkitehtuuria ja Tampere-historiaa työläisraadannan takana, kannattaa kesäpäivä viettää Museo Milavidassa Näsinkalliolla.
DSC_0025DSC_0026DSC_0037DSC_0041DSC_0042Tiedetään. Kuvissa vilahtee myös Finlaysonin palatsi. En siis suinkaan ole sekoittanut pytinkejä keskenään. Samoihin kuviin ne ansaitsevat päätyä siksi, että yhdessä ne muodostavat valtavan osan Tampereen historiaa. Siihen on herätty paremmin vasta viime vuosina, kun von Nottbeckien suvun tarinalle on luotu oma paikkansa vastaremontoituun Näsilinnaan, joka sai 15 vuotta katsella kalliolta Särkänniemen pauhua rapistuen samalla käyttökelvottomaksi.

Ja sehän tiesi perusteellista remonttia ja rahanmenoa. Tulos on kuitenkin valtavan upea, eikä se ole pelkästään linnan ja sinne avatun Museo Milavidan ansiota, vaan koko ympäristön. Kaiken sen, mitä maisemissa on tapahtunut. On helppoa tuntea itsensä pieneksi seistessään vanhan puun vieressä. Arvaathan, mitä kaikkea se on nähnyt. Kuin myös kivet ja patsaat, joihin luodit ovat jättäneet jälkensä. Alle 100 vuotta sitten.

Nottbeckit porhalsivat kuitenkin Tampereelle paljon ennen sadan vuoden takaisia surullisia tapahtumia, ja ehtivät itse asiassa nostaa kytkintäkin ennen sitä. Siis hyppäsivät varmaan höyrylaivaan ja seilasivat Keski-Eurooppaan, jossa heidän jälkeläisiään elää edelleen. Ennen lähtöä Nottbeckit ehtivät saada aikaan paljon. Pikkuruisesta koskikylästä alkoi kasvaa vakuuttava tehdaskaupunki, jonka kehitystä Nottbeckit olivat vauhdittamassa liiketoimillaan. Useat Tampereen vanhoista palatseista ja muista arvokkaista rakennuksista liittyvät tavalla tai toisella Nottbeckeihin, jonka suvun kohtalo muodostui lopulta melko surulliseksi kuoleman vieraillessa kaukomailta saapuneiden tehtailijagurujen luona. Usein.

Koko tarinan voit käydä lukemassa Milavidasta, jossa on nähtävillä myös suvun esineistöä ja irtaimistoa. Ne johdattavat elävästi menneeseen aikaan, vaikka on selvää, että moiset ylellisyydet eivät koskettaneet kuin murto-osaa kaupunkilaisista. Jos edes sitäkään vähää. Näyttelyyn tehdyt hahmot ovat myös niin todentuntuisia, että todella pelkäsin lattialla leikkivien lasten heräävän henkiin.

Pölähtäessäni Näsilinnasta pihalle suuntasin rakennuksen taakse puistoon, johon en jostain syystä ole koskaan ennen päätynyt, vaikka ulkoilen säännöllisesti lähistöllä tai Näsinkalliolla. Ehkä syy oli tyynessä kesäpäivässä tai oudossa hiljaisuudessa ja kauniissa koskemattomuudessa, linnan takapiha teki poikkeuksellisen suuren vaikutuksen. Iäkkäät puut ja ikivanhat kivirakennelmat muistuttivat välittömästi historiasta. En voinut olla ajattelematta tulitaisteluita, laukauksia, kivetysten takana piilottelevia ihmisiä, aiemmin nurmella kirmanneita Nottbeckin lapsukaisia. No, mutta onneksi puun takana piilotteli tällä kertaa vain kaljotteleva pariskunta. Tiukasti siis takaisin tähän päivään, joka hiljaa unohtaa menneen. Elleivät museot pidä sitä yllä!

Tampereen historiasta kiinnostuneille suosittelen kävelyreittiä Näsijärvenkadun parkkipaikan portailta Näsinkallion puistoalueelle, josta on helppo löytää tie Näsilinnalle. Linnassa sijaitsevasta Milavidasta voi jatkaa matkaa sen takana olevaan puistoon. Viheralueelta kuvassa näkyvää jalkakäytävää jatkamalla pääsee kätevästi myös Tallipihalle, joka johdattaa syvemmälle Finlaysonin tehtaan historiaan, ja tietenkin käsityöläistuotteisiin, -suklaisiin ja kahvilaherkkuihin.

Museo Milavida sijaitsee Näsinlinnassa, ja on avoinna syyskuun alkuun asti tiistaista sunnuntaihin. Talvella paikka on auki viikonloppuisin. Paikalle pääsee kävellen Finlaysonin ja Tallipihan kautta tai hurauttamalla bussilla numero 3 Näsijärvenkadulle Näsinkallion eteen. Milavidassa on myös ihana kahvila suurine salineen ja vanhaa aikaa henkivä terassi, jossa voi nauttia vaikkapa kahvilan salaatin tai viiniä.

Oletko jo käynyt? Minkälaisia ajatuksia heräsi?

Seuraa Bloglovinissa | Blogit.fi:ssä | The Blog Junglessa | Instagramissa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.