5 myyttiä pavuista ja linsseistä

Unohda härkikset ja nyhtikset! Parhain kasviravinto kaivetaan alkujuurilta, eli prosessoimattomista pavuista ja linsseistä, vaikka nykyään lajinsa parhaat tuupataan säilykkeiksi tölkkeihin. Ei ihan alkuravintoa, mutta parasta, mitä lähikauppa voi tarjota.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

1. Linssit ja pavut eivät maistu miltään
Myönnetään, eivät ne varsinaisesti ole makuelämyksiä, mutta etenkin aasialaisessa ruoassa on tapana maustaa kastike tai muu ruoka, ei papua tai tofua. Paistan linssit ja pavut itse kevyesti chiliöljyksi kutsumassani sichuanlaisessa mustapapu-chilitahnassa, jota sekoitan pannulla öljyyn. Minusta linssit myös maistuvat ilman makuöljyjä valtavan hyviltä.

2. Ainakaan ne eivät voi olla ruokalautasen päätähtiä
Pavut ja linssit ovat erinomaisia aterian herroja. Voiko enempää kaivata kuin maasta tullutta ravintoa? Monet kuulemma sekoittavat meksikolaisfiiliksissään kidneypapuja jauhelihaan. Vähän sama kuin laittaisi kanaa ja jauhelihaa sekaisin. Papujen syömisestä ei toki ole mitään haittaa, vaikka niitä ekstrana nauttisikin. Pitäisi kuitenkin huomioida se, että ne ovat myös sellaisenaan mahtava proteiinin lähde.

3. Eikä niitä kannata syödä sellaisenaan
Edelleen, pavut ja linssit ovat oikein hyvä ravinnon lähde omina itsenään. Kokeile seuraavan kerran jättää liha pois, ja tee tortilla täyte pelkästään pavuista. Ja kyllä, pavuista voi tehdä myös muuta ruokaa kuin texmexiä. Todennäköisesti papujen maineen ylle varjon ovat langettaneet pitkät, vihreät pavut, joita jotkut kammoksuvat valtavasti. Ne ovatkin mauttomia ja täysin turhia.

4. Muutenkin papujen ja linssien valmistaminen valtavan työlästä
Tämä illuusio on ehkä peräisin ajasta, jolloin linssejä ja kikherneitä piti liottaa yön yli. Sellaisia vaihtoehtoja toki löytyy edelleen, ja ne ovat suhteessa halvempia käyttövalmiisiin sisaruksiinsa verrattuna, mutta en näe mitään syytä, miksen ostaisi 79 senttiä maksavaa linssipurkkia valmispakkauksena. Purkista tulee kaksi annosta valmiita linssejä viiden minuutin paistamisella.

5. Nehän ovat sitä paitsi jotain kuskusia tai riisiä
Eivät todellakaan ole. Söisitkö itse riisin tilalla possua? Possumurua ja naudanpihvi, olkaa hyvä. Linssien ja papujen ravintoarvot saavat sitä paitsi riisin kiljumaan kateudesta.

Parhaat papu- ja linssivinkit

 • Pirkka on kiitettävästi laajentanut papuvalikoimaansa, ja vähän aikaa sitten lähikaupasta alkoi löytyä myös linssejä. Huippua!
 • Myös GoGreenin tuotteita kannattaa käyttää. Ne ovat luomua, mutta eivät hinta-laatusuhteeltaan voita millään Pirkkaa.
 • Oletko aina turvautunut kidneypapuihin? Kokeile ruskeita papuja.
 • Ruokalehtien sivuilla on alkanut vilahdella vihreitä helmiä: soijapapuja ja villimpiä härkäpapuja, joiden suosio on kasvanut Härkis-villityksen vuoksi. Soijapapuja saa toistaiseksi helpoiten Pirkan pakasteena. Härkäpapujakaan ei ole kovin monelta valmistajalta tarjolla, ja omassa lähikaupassani olen nähnyt vain Bonduellen purkkeja. Alkuperäinen papu on aina parempi valinta kuin valmiste. Valitse siis seuraavan kerran härkäpavut suoraan purkista Härkis-lootan sijaan.
 • Kikherneet eivät ole papuja tai linssejä, kuten nimestä voi päätellä, mutta tuhdin rakenteen ansiosta niistä saa erinomaisia pihvejä. Aina ei todellakaan tarvitse jalostaa, sillä kikherneet toimivat mainiosti myös paistettuina. Uunipaahdetut, maustetut kikherneet ovat myös hyviä snackeja. Niitä on alettu myydä jopa valmiissa pakkauksissa, vaikka olen kyllä sitä mieltä, että aina parempi tehdä itse.
 • Tuntuvatko pavut ja linssit edelleen vastenmielisiltä? Kokeile tahnoja!

Ruskeapaputahna

1 tlk (230g) ruskeita papuja | 1 rkl tomaattimurskaa | 2 rkl tomaattipyrettä | noin 3 rkl vettä | 1 rkl öljyä | 1 tl suolaa | pippuria oman maun mukaan | halutessasi silputtuja tuoreyrttejä, kuten korianteria

1. Huuhtele ruskeat pavut kylmällä vedellä. Kaada ne isoon kulhoon, ja lisää mukaan vähän vettä.
2. Soseuta pavut tasaiseksi massaksi. Älä jätä sattumia. Lisää vettä tarpeen mukaan. Massan pitäisi olla hummusmaisen kiinteää, mutta samalla myös helposti dipattavaa.
3. Lisää papusoseeseen tomaattimurska ja -pyre. Lisää myös öljy. Sekoita huolellisesti.
4. Lisää mukaan yrtit ja mausteet. Sekoita lusikalla tasaiseksi tai surauta sauvasekottimella.

Tarjoa ruskeapaputahnaa dippinä tai täytä sillä ruisnappeja.
Koristele kurpitsansiemenillä.

Mikä on sinun tekosyysi olla syömättä papuja ja linssejä?

Seuraa Bloglovinissa | Blogit.fi:ssä | The Blog Junglessa | Instagramissa

 

5 thoughts on “5 myyttiä pavuista ja linsseistä

 1. Tekosyyni olla syömättä papuja ja linssejä on tottumattomuus ja saamattomuuteni kokeilla uusia reseptejä! Tämä postaus menee kirjanmerkkeihin, nyt tuli niin paljon hyvää tietoa pienessä paketissa totuttelijalle! Kiitos! 🙂

  Tykkää

 2. Meillä syödään erilaisia papuja ja linssejä varmaan pari kertaa viikossa, ja hyvää on! Ei ole mitään järkeä maksaa 4 euroa härkiksestä, kun papuja saa eurolla tölkin! Ja sitäpaitsi, nää härkis ja nyhtökaura ei edes maistu yhtä hyviltä, kuin pavut.

  Tykkää

 3. Kiva, että tästä postauksesta oli hyötyä 🙂 Kaikkeahan ei tarvitse kerralla muuttaa, joten hyvin voi pienin askelin totutella papumaailmaan. Omat suosikkireseptit löytyy pikkuhiljaa! En itsekään ollut tottunut papuihin vielä muutama vuosi sitten, vaikka olin kasvissyöjä. Jälkikäteen olen miettinyt, että milläköhän olen mahtanut elää. 😀

  Tykkää

 4. Kiva kuulla! Olen samaa mieltä siitä, etteivät härkis ja nyhtökaura oikein maistu miltään. Ehkä vähän maalta, ja koostumus on välillä jopa niin lihaisa, että se ällöttää.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.